Νέες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών για τη μείωση των πλεονασμάτων

Η Αθήνα έχει στη διάθεση της τρεις μήνες.
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκινά μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί ότι στο τέλος αυτών των συζητήσεων θα εξασφαλίσει τη σαφή δέσμευση των δανειστών ότι θα επισπευσθεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο νέος γύρος επαφών και διαπραγματεύσεων ξεκίνησε με την πρώτη συνεδρίαση για το νέο έτος του EuroWorking Group την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

Μπορεί η Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης να μην ήταν ψηλά στην ατζέντα των εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο η ελληνική πλευρά κατάφερε να «πάρει κλίμα» αναφορικά με τις προθέσεις των εταίρων μας αναφορικά με τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, όσο και για την χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες, για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Ειδικά για τα κέρδη από τα ομόλογα οι υπουργοί Οικονομικών έχουν συμφωνήσει για την αλλαγή της χρήσης τους, ωστόσο παραμένει ανοιχτό ο κρίσιμος παράγοντας του μηχανισμού με βάση τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα χρήματα.

Η Αθήνα έχει στη διάθεση της τρεις μήνες, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών έχουν αποφασίσει να εξετάσουν την μνημονιακή πρόοδο της χώρας στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Ο χρόνος επιλέχθηκε προκειμένου οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών να έχουν ολοκληρώσει την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση τους και να έχουν συντάξει και την έκθεση για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο έλεγχος αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου. Τότε έχει προγραμματιστεί να φτάσουν τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαϊκών Θεσμών προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία για την πορεία της Ελληνική Οικονομίας και την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Τα στοιχεία αυτά θα δοθούν αναλυτικά στους επικεφαλής των Θεσμών οι οποίοι αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Το πόρισμα των Θεσμών αναφορικά με την πορεία των δημόσιων Οικονομικών της χώρας, αλλά και της πορεία υλοποίησης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα παίξει βασικό ρόλο στη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια από τα ANFA’s και τα SMPs.

Η χρήση των κερδών

Η συζήτηση για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει δεν εξαντλείται μόνο στην χρήση των κεφαλαίων από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Στην κορυφή των αιτημάτων είναι η μείωση του στόχου πριν το 2022, όπως έχει προβλεφθεί. Με αυτό τον τρόπο η χώρα θα εξοικονομήσει σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να κατευθυνθούν σε επενδυτικά σχέδια.

Ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας όμως είναι και η συζήτηση η οποία ήδη έχει ξεκινήσει με Θεσμούς, αναφορικά με την αλλαγή του τρόπου αξιοποίησης του υπερπλεονασματος το οποίο προκύπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Οι Θεσμοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα πρόβλεψη προκειμένου τα συγκεκριμένα κεφάλαια να μην είναι υποχρεωτικό να αξιοποιηθούν μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος στο οποίο προέκυψαν.

Σε αυτή την βάση κυβέρνηση και Ευρωπαίοι τεχνοκράτες αναζητούν τον μηχανισμό ο οποίο θα επιτρέπει τη μεταφορά αυτών των κεφαλαίων στο επόμενο έτος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς, χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός και αλλαγή των βασικών όρων για τον υπολογισμό και τη χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δημοφιλή