ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/12/2019 09:36 EET | Updated 05/12/2019 16:25 EET

Νεκρή γυναίκα από φωτιά σε κοντέινερ στον καταυλισμό προσφύγων στο Καρά Τεπέ

Ο σύζυγός της πρόλαβε να σώσει τα τρία τους παιδιά, όχι όμως και τη μητέρα τους.

eurokinissi/fotia

Σε έκρηξη φιάλης υγραερίου οφείλεται η πυρκαγιά σήμερα σε οικίσκο στον καταυλισμό προσφύγων του Καρά Τεπέ που είχε σαν αποτέλεσμα να απανθρακωθεί, μια 27χρονη πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που διέμενε εκεί με την οικογένεια της.

Η φιάλη είχε μπει παράτυπα στον καταυλισμό (δεν επιτρέπεται η χρήση φιαλών υγραερίου στον καταυλισμό) από την οικογένεια των Αφγανών, προκειμένου να χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητού. Ταυτόχρονα λειτουργούσε μέσα στον οικίσκο άλλο θερμαντικό μέσο αφού χθες λόγω του ψύχους δεν επαρκούσε η θέρμανση με κλιματιστικά που υπάρχει εκεί και έχουν τοποθετηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πριν δυο χρόνια.

Από το θερμαντικό μέσο που λειτουργούσε μέσα στον οικίσκο πήραν φωτιά τα κλινοσκεπάσματα οπότε και προκλήθηκε η έκρηξη της φιάλης.

Ας σημειωθεί ότι τα κλιματιστικά στους οικίσκους λειτουργούν με ενέργεια που παράγουν δυο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Αυτά παράγουν ενέργεια και για τη συνολική ηλεκτροδότηση του καταυλισμό. Κι αυτό γιατί ο καταυλισμός δεν είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο της ΔΕΗ. Και δεν μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο αφού οι χρήσεις γης που έχουν στο παρελθόν ορισθεί για την περιοχή, δεν επιτρέπουν λειτουργίες όπως η κατοικία.

Η άτυχη γυναίκα διέμενε στον οικίσκο με τον 28χρονο σύζυγο της και τα τρία τους παιδιά, πέντε, δύο ετών και ένα νεογέννητο βρέφος. Τα παιδιά διασώθηκαν από τον πατέρα τους ο οποίος στην προσπάθεια του να βγάλει και τη γυναίκα του από το καιόμενο οικίσκο έχασε τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά είναι καλά στην υγεία του. Από τη φωτιά καταστράφηκε και δεύτερος οικίσκος χωρίς άλλα προβλήματα.

Ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ που ανήκει στο δήμο Μυτιλήνης, φιλοξενεί 1324 πρόσφυγες, όλοι μέλη ευάλωτων ομάδων οι περισσότεροι από τους οποίους οικογένειες με μικρά παιδιά. 

H Yπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της 

Τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο της 27χρονης Αφγανής, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η μητέρα τριών παιδιών έχασε τη ζωή της εξαιτίας φωτιάς που ξεκίνησε στο κοντέινερ όπου διέμενε με τον σύζυγο και τα παιδιά της, η οποία επεκτάθηκε και σε διπλανό κοντέινερ, εξηγεί η Ύπατη Αρμοστεία, ενώ διευκρινίζει ότι ο σύζυγος και τα παιδιά της γυναίκας είναι καλά στην υγεία τους και λαμβάνουν στήριξη από την ΥΑ και τους εταίρους της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 πμ και η Πυροσβεστική έφτασε εγκαίρως στο σημείο. Διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του περιστατικού και του θανάτου. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ο διευθυντής του Καρά Τεπέ και η επικεφαλής του γραφείου της ΥΑ στη Λέσβο μετέβησαν επίσης στο κέντρο φιλοξενίας όταν ειδοποιήθηκαν από την Αστυνομία.