ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2021 08:39 EEST

Νεκρός ουκρανός στρατιώτης από πυρά φιλορώσων αυτονομιστών - Στο "κόκκινο" η ένταση στην περιοχή

Οι αυτονομιστές κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό πως προχώρησαν σε επιθέσεις.

STR via Getty Images
Ουκρανός στρατιώτης σε χαρακώματα κοντά στην πόλη Ζολοτε στην περιοχή του Λουγκάνσκ (9 Απριλίου)

Oυκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε από τα πυρά φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία όπου η ένταση το τελευταίο διάστημα έχει ”χτυπήσει  κόκκινο” προκαλώντας και ανησυχία στη Δύση.

Το Επιτελείο του Κιέβου κάνει λόγο για ένα ακόμη μέλος των ενόπλων δυνάμεων που έπεσε θύμα «εχθρικής επίθεσης» ενώ αναφέρεται πως θέσεις των δυνάμεών του ουκρανικού στρατού έγιναν στόχος συνολικά εννέα επιθέσεων από το Σάββατο. Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές στην περιφέρεια Ντανιέτσκ κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό πως προχώρησε σε επιθέσεις.

Η Ουκρανία και η Ρωσία το τελευταίο διάστημα αλληλοκατηγορούνται για την αύξηση της έντασης στο Ντονμπάς, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη εδώ και επτά χρόνια.

Για πρώτη φορά, το Κρεμλίνο απείλησε ανοικτά ότι θα επέμβει στρατιωτικά αν ο ουκρανικός στρατός εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στην ανατολική Ουκρανία. Με βάση το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, αυτό θα δικαιολογείτο για την προστασία ρώσων πολιτών στο εξωτερικό. Η δε νέα ένταση προκλήθηκε κυρίως μετά την υπογραφή διατάγματος από τον πρόεδρο, Β.Ζελένσκι που περιγράφει το νέο δόγμα ασφάλειας της χώρας με βασικό στόχο την ανάκτηση της Κριμαίας και αναδεικνύει ως μείζονα εχθρό της χώρας τη Μόσχα οδηγώντας και σε  αύξηση των συγκρούσεων με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς και την συνακόλουθη ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα ως απάντηση στο ουκρανικό διάταγμα.

Η Ρωσία έχει χορηγήσει πάνω από 400.000 διαβατήρια σε πολίτες των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής «επίθεσης» στην Ουκρανία, εκφράζοντας «την ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, απαίτησε προχθές Σάββατο η Μόσχα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. «Αν η Ρωσία δεν έχει τίποτα να κρύψει, μπορεί εύκολα να εξηγήσει ποια στρατεύματα μεταφέρονται πού και με ποιο σκοπό», ανέφερε μέσω Twitter.

Η Ρωσία αντιτείνει ότι δεν οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν για τις μετακινήσεις των στρατευμάτων της και δεν απειλεί κανέναν.

Το Βερολίνο επέκρινε εξάλλου το γεγονός ότι η Μόσχα δεν έλαβε μέρος στη συνεδρίαση που διεξήγαγε το Σάββατο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του οποίου η Ρωσία είναι μέλος, για να συζητηθεί η κατάσταση.

«Η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να διευκρινίζει τον χαρακτήρα των κινήσεων των στρατευμάτων της στα σύνορα» της Ουκρανίας, ανέφερε ο ΟΑΣΕ μέσω Twitter.

Πηγές: Reuters, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ