ΔΙΕΘΝΕΣ
12/11/2019 08:59 EET | Updated 12/11/2019 09:09 EET

Νεκρός στην Τουρκία ο συνιδρυτής της ομάδας «Λευκά Κράνη» που έδρασε στη Συρία

Βρέθηκε με κατάγματα στα πόδια και στο κεφάλι κοντά στο σπίτι του.

ASSOCIATED PRESS

Ο Βρετανός πρώην αξιωματικός του στρατού Τζέιμς λε Μεζούριερ, που είχε τιμηθεί και από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την δουλειά του στα «Λευκά Κράνη», ιδρυτής της Mayday Rescue, που εκπαίδευσε τη διασωστική ομάδα των ανταρτών στη Συρία, βρέθηκε νεκρός κοντά στο σπίτι του κοντά στην Κωνσταντινούπουλη, έχοντας υποστεί κατάγματα στα δύο του πόδια και στο κεφάλι. 

Η αιτία θανάτου δεν είναι γνωστή, με τους συναδέλφους του να αναφέρουν ότι ίσως να έπεσε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του.  Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες. Με ένα tweet, η ομάδα των «Λευκών Κράνων» επιβεβαίωσε την είδηση, επισημαίνοντας ότι «έπαθαν σοκ» στο άκουσμα της είδησης του Μεζούριερ. 

Ο  Χάμις Ντε Μπρέτον- Γκόρντον, διευθυντής της ΜΚΟ Doctors Under Fire και φίλος του Μεζούριερ, δήλωσε: «Είναι απολύτως τραγικό. Ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν αφήσει ανθρωπιστικό στίγμα στη Συρία».

Η Mayday Rescue είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση με γραφεία στο Άμστερνταμ και στην Κωνσταντινούπολη, με πολλές επιχειρήσεις της να έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ΟΗΕ και διάφορες κυβερνήσεις.

Σημειώνεται, ότι ο πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού θεωρείται ότι ίδρυσε το 2013 στην Τουρκία τη Συριακή Πολιτική Άμυνα ή «Λευκά Κράνη» όπως έγιναν γνωστά, τα οποία βοηθούν στη διάσωση πολιτών και αμάχων κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση προς το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. 

Ποια είναι τα Λευκά Κράνη 

  • Ομάδα που ξεκίνησε το 2014 ως εθελοντική δύναμη διασωστών που λειτουργούσε μέσω δωρεών

  • Έγινε ευρύτερα γνωστή από τα λευκά κράνη που φορούσαν τα μέλη, από τα οποία πήραν και το όνομά τους. 

  • Σε αυτήν ανήκαν πρώην αρτοποιοί, ράφτες, ξυλουργοί και άτομα από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους

  • Η ομάδα λέει ότι έχει σώσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στην εμπόλεμη ζώνη

  • Αναφέρει ότι 252 μέλη έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 500 έχον τραυματιστεί

  • Προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2016

  • Αναφέρεται ότι είναι πολιτικά ουδέτερη και σώζει ανθρώπους οποιουδήποτε στρατοπέδου. 

  • Εκτός από τη διάσωση ανθρώπων, εκτελούσαν έργα, επανασυνέδεαν το ηλεκτρικό ρεύμα και προστάτευαν κτίρια

  • Θεωρείται ως τρομοκρατική ομάδα από την κυβέρνηση της Συρίας

 

Επίσης τα «Λευκά Κράνη» έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ειδικά από το Κρεμλίνο ότι σκηνοθέτησαν ψεύτικες επιθέσεις στη σύγκρουση στη Συρία σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν μια υποστηριζόμενη από τη Δύση στρατιωτική παρέμβαση.

Για «σκιώδη» ρόλο του Λε Μεζούριερ είχε κάνει λόγο με σχετικό της tweet και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, συμπτωματικά πριν μερικά 24ωρα, κατηγορώντας τον ότι είναι πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, της γνωστής ΜΙ6. 

(Με πληροφορίες από BBC, Deutsche Welle)

Sponsored Post