ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/09/2018 16:27 EEST

Νέο αμερικάνικο «φλέρτ» για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία

Eurokinissi

Το σύνολο της (ταλαιπωρημένης) ελληνικής ναυπηγία επιδιώκουν να αναλάβουν οι ΗΠΑ. Η σχετική πρόταση έγινε σήμερα στη ΔΕΘ παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου στρατηγικού ρόλου που έχει η Ελλάδα, αμερικανικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να εξαγοράσουν τα μεγάλα ελληνικά ναυπηγεία, δίνοντας ζωή σε επιχειρήσεις που «βρίσκονται στον αναπνευστήρα» από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Αν προχωρήσουν οι επαφές τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) μπαίνουν σε νέα αναπτυξιακή τροχιά.

Στη Θεσσαλονίκη η αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, που είναι στη διαδικασία απόκτησης του Νεωρίου, πρότεινε να αποκτήσει και τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση έκανε ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ Πάνος Ξενοκώστας. Εκτός του πρωθυπουργού, παρόντες ήταν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ και υπουργοί της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΝΕΧ είναι σε διαδικασία απόκτησης των Ναυπηγείων Νεωρίου στη Σύρο, την οποία πρόσφατα επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός – μάλιστα είχε μιλήσει στους εργαζόμενους περιγράφοντας πως τελειώνει γι’ αυτούς η περίοδος της ανασφάλειας. Η επένδυση της ΟΝΕΧ πλησιάζει τα 120 εκατ. Ευρω. Το Νεώριο «αλλάζει χέρια» με δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου με βάση το άρθρο 106. Η απόφαση αναμένεται σύντομα καθώς η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου έγινε την Πέμπτη.

Για τα ναυπηγεία Ελευσίνας (που ανήκουν στις επιχειρήσεις Ταβουλάρη) θα ακολουθηθεί σε συνεργασία με τους πιστωτές της εταιρείας η διαδικασία της εξυγίανσης. Για τον Σκαραμαγκά την διαδικασία θα αναλάβει ο ειδικός διαχειριστής. Σημειώνεται ότι η ΟΝΕΧ θέλει να αγοράσει όχι μόνο το εμπορικό τμήμα, αλλά και το στρατιωτικό που τώρα κατασκευάζει τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.

Sponsored Post