ΔΙΕΘΝΕΣ
16/07/2019 11:35 EEST | Updated 16/07/2019 11:43 EEST

Νεο-ναζί εκδότης καλείται να πληρώσει 14 εκατ. δολάρια σε Εβραία για καμπάνια μίσους

Δημοσιοποίησε τα στοιχεία της και έβαλε τους αναγνώστες του να την απειλούν για μήνες.

Associated Press

Ο εκδότης μιας ιστοσελίδας νεο-ναζί, ο οποίος οργάνωσε μια «καταιγίδα» υβριστικών σχολίων και μηνυμάτων σε βάρος μιας Εβραίας γυναίκας και της οικογένειά της για πολλούς μήνες, θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 14 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση και να αφαιρέσει όλες τις αναρτήσεις που ενθάρρυναν τους αναγνώστες του να επικοινωνήσουν μαζί της.

Ο αμερικανός δικαστής έκρινε την εκστρατεία παρενόχλησης, που ξεκίνησε από τον εκδότη της Daily Stormer, Αντριου Ανγκλιν, ένα μήνα πριν από την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ σε νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ως «σφοδρή και καταφατική».

Ο Ανγκλιν έβαλε στο στόχαστρο την Τάνια Γκερς, εβραϊκής καταγωγής κτηματομεσίτρια από το Γουάτφις της Μοντάνα, μια πόλη όπου έζησε  ο γνωστός λευκός εθνικιστής Ρίτσαρντ Σπένσερ και η οικογένειά του.

ASSOCIATED PRESS

Τα τρολς ισχυρίστηκαν ότι η Γκέρς είχε άδικα βάλει κατά της Σέρι Σπένσερ, μητέρας του Ρίτσαρντ Σπένσερ, τον οποίο πρόσφατα είχαν υποδεχθεί με  ναζιστικούς χαιρετισμούς όταν φώναξε «Ζήτω ο Τράμπ! Ζήτω ο λαός μας ! Ζήτω η νίκη!» σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον.

Ο δικτυακός τόπος του νεοναζί δημοσίευσε το όνομα, τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας της Γκερσς, μαζί με «πειραγμένες» φωτογραφίες αυτής και του 12χρονου γιου της να απεικονίζονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς και ενθάρρυνε τους οπαδούς του να επικοινωνήσουν μαζί της. Ο ιστότοπος υποστήριξε ότι τα σχόλια προστατεύονταν από την ελευθερία του λόγου.

Η Γκερς δήλωσε ότι έλαβε απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και φωνητικά μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων των απειλών ότι θα την οδηγούσαν  σε αυτοκτονία και «ατελείωτες αναφορές ότι θα πεταχτεί σε φούρνο ή θάλαμο αερίων».

Η ίδια έπρεπε να σταματήσει να εργάζεται, επειδή φοβόταν ότι θα εκθέσει τους πελάτες της σε κίνδυνο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να της καταβληθεί αποζημίωση 10 εκατομμύρια δολάρια - το ανώτατο ποσό σε ποινικές αποζημιώσεις που επιτρέπονται βάσει του νόμου της Μοντάνα -  λόγω της «ιδιαιτέρως σκανδαλώδους» συμπεριφοράς του Ανγκλίν.. Ο δικαστής δήλωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να λάβει περισσότερα 4 εκατομμύρια δολάρια για την απώλεια του εισοδήματος της και για τον πόνο που βίωσε.

Ο Ανγκλίν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ζει εκτός των ΗΠΑ, δεν εμφανίστηκε στη δίκη που είχε προγραμματιστεί τον Απρίλιο. Οι δικηγόροι του αποσύρθηκαν από την υπόθεση όταν δεν εμφανίστηκε. 

Πηγή: Guardian