Διείσδυση νεο-ναζιστών στον βρετανικό στρατό. Συλλήψεις, αλλαγές στη στρατολόγηση και προειδοποιήσεις απ' την MI5

Νεο-ναζι διεισδύουν στον βρετανικό στρατό. H απειλή της ακροδεξιάς είναι μεγαλύτερη από ποτέ προειδοποιεί η ΜΙ5
British Army DPM camouflage uniform
British Army DPM camouflage uniform
Sitikka via Getty Images

Μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση πιθανής οργανωμένης διείσδυσης μελών απαγορευμένων εθνικιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων στις τάξεις του στρατού εξετάζουν οι βρετανικές αρχές. Ήδη μάλιστα έχουν συλληφθεί κάποια άτομα και μεταξύ αυτών είναι και δύο ένστολοι. Οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες μάλιστα που έχουν γίνει οδηγούν την ηγεσία του Στρατού στην αλλαγή των διαδικασιών στρατολόγησης ενώ οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας προειδοποιούν πως η ακροδεξιά στη Μεγάλη Βρετανία συνιστά έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times και καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί από την οργάνωση Hope Not Hate, ένας νεαρός άνδρας ο οποίος είναι ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Δράσης (National Act) έχει βοηθήσει τουλάχιστον 10 άτομα, ανάλογων πεποιθήσεων να καταταγούν στο στρατό.

Σημειώνεται πως η Εθνική Δράση έχει τεθεί εκτός νόμου από πέρυσι και είναι η πρώτη νεο-ναζιστική οργάνωση στη Μ.Βρετανία που χαρακτηρίστηκε επισήμως ως «τρομοκρατική οργάνωση». Συστάθηκε από δύο φοιτητές πανεπιστημίου το 2014, εκθείαζε τον Τόμας Μάιερ ο οποίος δολοφόνησε τη βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Τζο Κοξ και το σλόγκαν της είναι «Θάνατος στους προδότες-Λευτεριά στη Βρετανία».

Αρχικά, συνελήφθησαν πέντε άτομα – αν και οι αρχές φαίνεται να έχουν πληροφορίες για τουλάχιστον άλλα πέντε- αλλά εξ αυτών, όπως γράφει το BBC αφέθηκαν ελεύθερα τα δύο χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες που κρατούνται είναι ένας πολίτης ο οποίος εργάζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι δύο ένστολοι. Όλοι κατηγορούνται πως είναι μέλη της Εθνικής Δράσης αλλά τους βαρύνουν και άλλες κατηγορίες που εμπίπτουν στη νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, οι δύο από αυτούς κατηγορούνται πως είχαν στην κατοχή του έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα τα οποία θέλουν να προχωρήσουν σε πράξεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Επίσης κατηγορούνται για διάδοση ρατσιστικού μίσους και για διανομή υλικού που προωθεί τρομοκρατικές πράξεις και άλλες ανάλογες πράξεις.

Επίσης ο ένας εκ των συλληφθέντων είχε έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αναρτήσεις του δεν είχαν περάσει απαρατήρητες από τις βρετανικές αρχές αν και φαίνεται πως οι ακροδεξιές ομάδες πλέον- δεδομένων των περιορισμών που επιβάλει κυρίως το Facebook – στρέφονται προς το VKontakte, το ρωσικό αντίστοιχό του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν συζητήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη στρατολόγηση στο Στρατό με κατηγορίες πως δεν γίνεται επαρκής έλεγχος των ατόμων που γίνονται δεκτά να υπηρετήσουν. Αυτή η χαλαρότητα εκτιμάται πως εν μέρει οφείλεται στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για νέους ένστολους ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι έλεγχοι είναι πιο ενδελεχείς στην περίπτωση της Αεροπορίας και του Ναυτικού αφού όσοι γίνονται δεκτοί είναι πολύ πιθανό να κληθούν να χειριστούν διαβαθμισμένα έγγραφα και «ευαίσθητες» πληροφορίες.

Μετά από όλα αυτά και με δεδομένο ακόμη και η MI5 εκτιμά πως η ακροδεξιά είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία και συνιστά μια υπολογίσιμη απειλή, ο βρετανικός στρατός προχωρά σε αλλαγές στη διαδικασία στρατολόγησης και κάνει αυστηρότερους τους ελέγχους.

Σημειώνεται πως στη Βρετανία δρουν και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις και κυρίως η «Πρώτα η Βρετανία» (Britain First) που ιδρύθηκε από τον Πολ Γκόλντινγκ και σήμερα τα μέλη της έχουν βάλει στο στόχαστρο ισλαμικά τεμένη και περιοχές που συχνάζουν μουσουλμάνοι ενώ είναι και πίσω από τις διαβόητες «Χριστιανικές Περιπολίες» σε περιοχές όπως το Ανατολικό Λονδίνο.

Υπάρχει ακόμη και η Λίγκα της Αγγλικής Άμυνας (English Defence League) που παλαιότερα αποτελούσε την μεγαλύτερη ακροδεξιά ομάδα στη χώρα αλλά περιορίστηκε μετά από αλλεπάλληλες διασπάσεις και την παραίτηση του ηγέτη της, Τόμι Ρόμπινσον.

Πηγές: BBC, Times

Δημοφιλή