ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/04/2015 17:55 EEST | Updated 23/04/2015 18:44 EEST

Νεογέννητο βρέφος έζησε μόλις 100 λεπτά και έγινε ο νεότερος δωρητής οργάνων

fejsez/Flickr
Φωτογραφία αρχείου

Ο «νεότερος δωρητής οργάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο» έγινε νεογέννητο που έπασχε από μη ιάσιμη ασθένεια, καθώς οι γονείς του αποφάσισαν να δωρίσουν τα νεφρά του σε ενήλικα νεφροπαθή, λίγες μόλις ώρες μετά την γέννησή του.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο, ωστόσο μόλις σήμερα έγινε γνωστή, από το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας (NHS).

Οι γονείς γνώριζαν από τη 12η εβδομάδα της κύησης πως δεν θα υπήρχε καμία ελπίδα για το ένα από τα δίδυμα αγοράκια τους, καθώς ο Τέντι έπασχε από ανεγκεφαλία.

Ήταν βέβαιο πως θα πέθαινε λίγες ώρες μετά την γέννηση του, σύμφωνα με την υπηρεσία δωρεάς οργάνων του NHS, καθώς ο εγκέφαλος του δεν είχε αναπτυχθεί.

Οι γιατροί είχαν, μάλιστα, προτείνει στη μητέρα να προχωρήσει στη διακοπή της κύησης του μη βιώσιμου εμβρύου. Ωστόσο, οι γονείς, η Τζες Έβανς και ο Μαίκ Χούλστον, που διαμένουν στο Κάρντιφ, είχαν άλλη σκέψη στο μυαλό τους.

«Ήθελαν», γράφει η Daily Mirror στο εκτενές ρεπορτάζ της, «να δουν αν υπήρχε κάποια ελπίδα να γίνει ο Τέντι δωρητής οργάνων».

Ο Τέντι, που γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 2014, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουαλίας, έζησε μόνο 100 λεπτά. Αμέσως μετά τον θάνατο του, τα νεφρά του μεταμοσχεύθηκαν σε έναν ενήλικα ασθενή.

Ο χειρούργος που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση, Ντίαζ Άχμαντ, ανέφερε πως «Μέχρι σχετικά πρόσφατα δεν γίνονταν δωρεές οργάνων από μωρά μικρότερα των δύο μηνών. Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλά όργανα μωρών μπορούν να μεταμοσχευθούν επιτυχώς σε παιδιά και ενηλίκους».

Ο Τέντι είναι ο «νεότερος δωρητής οργάνων στη Βρετανία», σύμφωνα με τον δρ. Πολ Μέρφι, με την δωρεά του να πρόκειται να «αποτελέσει ορόσημο» στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων.

Ο 30χρονος πατέρας, ανέφερε για τον Τέντι:

«Πέθανε και έζησε σαν ήρωας. Δεν φαντάζεστε πόσο υπερήφανοι είμαστε».

«Ελπίζουμε ότι η ιστορία του Τέντι θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες οικογένειες», πρόσθεσε η μητέρα από την μεριά της.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post