ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/05/2019 13:06 EEST

Νέοι τουρκικοί «λεονταρισμοί»: Έναρξη της ναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος»

Διεξάγεται σε τρεις θάλασσες, λίγο καιρό μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα».

ASSOCIATED PRESS

Άρχισε τη Δευτέρα η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» (Denizkurdu)- η «μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας», σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονος- η οποία θα διαρκέσει ως τις 25 Μαΐου. Η άσκηση διεξάγεται εν μέσω εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, τη γενικότερη επίβλεψη της άσκησης έχει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, και θα πραγματοποιηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα με 131 πολεμικά πλοία, 57 πολεμικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, βάσει ανακοίνωσης του τουρκικού γενικού επιτελείου. Μεταξύ των δυνάμεων που συμμετέχουν περιλαμβάνονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το εγχώριας κατασκευής Simsek, και το σκάφος Albatros. Συνολικά, στην άσκηση θα συμμετέχουν 25.900 στρατιωτικοί, και τα σενάρια περιλαμβάνουν «καταστάσεις κρίσης» και πολέμου.

Σημειώνεται πως πρόσφατα η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει και την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ, παράλληλα με την κρίση γύρω από τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρυπάνου «Φατίχ», εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την Κυριακή την Ελλάδα πως καταχράται την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του μεταναστευτικού στο Αιγαίο για να φέρει διεθνείς οργανισμούς στις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή, προσθέτοντας πως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, βάσει συνθηκών, πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Sponsoed Post