ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/06/2019 12:44 EEST

Νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και πάσης Αγγλίας ο Νικήτας

Ολοκληρώνεται η διαδικασία ανανέωσης στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Facebook

Ο μέχρι χθες Μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας, εξελέγη παμψηφεί Νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, στις 12 Ιουνίου 2019 στο Φανάρι.

Η εκλογή του σηματοδοτεί τη μετάβαση σε νεότερες γενιές ιεραρχών, με στόχο και την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ ο Νικήτας θεωρείται ως ένας από τους ιεράρχες που φέρνουν μαζί τους πολύτιμη γνώση και επαφές με σημαντικούς ανθρώπους και οργανισμούς - πολύ πέρα από τα ελληνικά ή ακόμα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ανθρωπος με σύγχρονες αντιλήψεις και με καταγεγραμμένο έργο σε μακρινές περιοχές του πλανήτη, έχει δοκιμαστεί και κερδίσει την αγάπη των πιστών και την εμπιστοσύνη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος έχει γεννηθεί στην Τάμπα της Φλόριντα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και σπούδασε πριν αποφοιτήσει απότην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης και ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Εργάστηκε στο παρελθόν ως γραμματέας του ελληνοαμερικανού βουλευτή Μάικλ Μπιλιράκη στην Ουάσιγκτον και χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο το 1985.

Facebook

Σπούδασε αργότερα ρωσική ιστορία στην Αγία Πετρούπολη και έμαθε ρωσικά(!) ενώ το 1996 εξελέγη Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ, όπου διακρίθηκε γιατί εργάστηκε επίμονα και κατόρθωσε να αναπτύξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο συνολικά στη ΝΑ Ασία (ήταν μία, ενιαία Μητρόπολη επί των ημερών του).

Στην συνέχεια ανέλαβε την Διεύθυνση του Πατριαρχικού Ορθόδοξου Ινστιτούτου στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.