Νέος καταυλισμός στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ για τους πρόσφυγες της Μόριας

Εως ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μεταστέγασή τους.
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ξεκίνησε η επιχείρηση για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων και μεταναστών της Μόριας.

Σινούκ και ελικόπτερα της Πυροσβεστικής μεταφέρουν σκηνές του Στρατού σε υπαίθριο χώρο κοντά στο Καρά Τεπέ. Η περιοχή είναι γνωστή ως «πεδίο βολής», καθώς στο παρελθόν χρησιμοποιείτο για ασκήσεις του Στρατού.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση, όπου ουσιαστικά θα στηθεί ένας νέος καταυλισμός, έως ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μεταστέγαση των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε τη Μόρια.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Οι Αρχές εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή θα διαμείνουν προσωρινά περίπου 4000-5000 άνθρωποι. Πρόκειται για τον κόσμο που πέρασε τρία συνεχόμενα βράδια στον δρόμο.

Παράλληλα, η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στο «πεδίο βολής» θα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο κεντρικός δρόμος του νησιού που ήταν αναγκαστικά κλειστός και δημιουργούσε προβλήματα στις μετακινήσεις.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στις εικόνες που κατέγραψε ο δημοσιογράφος του MeaCulpa.gr, Ευστράτιος Κοκκινέλλης, κάποιοι πρόσφυγες εμφανίζονται να φτιάχνουν στην περιοχή του Καρά Τεπέ αυτοσχέδιες σκηνές με καλάμια, τέντες και ό,τι άλλο υλικό έχουν στη διάθεσή τους.

Ανθρωπιστική βοήθεια από Ελβετία και Γερμανία

Στο μεταξύ, ανθρωπιστική βοήθεια της ελβετικής κυβέρνησης βάρους 1,2 τόνων αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου να διανεμηθεί στους πρόσφυγες της Μόριας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας γύρω στις 5 μ.μ. και τη βοήθεια θα παραλάβουν ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο Ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα.

Η αποστολή περιλαμβάνει κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής, ενώ θα ταξιδέψει και ένας ειδικός από την Ελβετία για να συνδράμει στην κατανομή του υλικού. Με δεύτερη αποστολή, που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, η ελβετική κυβέρνηση θα παράσχει επίσης σκηνές και τέντες.

Εξάλλου, εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται φορτηγό από τη Γερμανία με ανθρωπιστική βοήθεια το οποίο θα φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα ταξιδέψει για τη Λέσβο. Το υλικό που αποστέλλει η γερμανική κυβέρνηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τέντες, κρεβάτια, υπνόσακους και στρώματα.

Στήριξη και από Πολωνία

Περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα για τη αντιμετώπιση της κατάστασης στους προσφυγικούς καταυλισμούς δίνει και η Πολωνία, που προσφέρει υλικό, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε: «Χθες, η Πολωνία προσέφερε 156 μονάδες στέγασης προσφύγων στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις χώρες που παρείχαν βοήθεια στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τραγωδίες όπως η πρόσφατη πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων της Μόρια στη Λέσβο, η οποία άφησε χιλιάδες πρόσφυγες χωρίς καταφύγιο. Αυτές οι προσφορές είναι μια συγκεκριμένη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Η κίνηση από την Πολωνία έρχεται σε συνέχεια της βοήθειας που εστάλη από την Αυστρία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία -που είχε σταλεί από τον Απρίλιο- η οποία περιλαμβάνει υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη μπάνιου, τέσσερα ιατρικά κοντέινερ και έναν ιατρικό σταθμό. Απαντώντας σε προηγούμενο αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, 17 κράτη-μέλη και συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν περισσότερα από 90.000 είδη στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και διοχετεύει τη βοήθεια της ΕΕ.

Σε 10 χώρες της Ε.Ε. 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υποδεχθούν περίπου 400 ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες που απομακρύνθηκαν από τη Λέσβο μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας.

«Οι επαφές μας με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν στο να συμμετάσχουν 10 χώρες μέλη στη μεταφορά» αυτών των 400 ανηλίκων, δήλωσε ο Ζεεχόφερ από το Βερολίνο, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα αναλάβουν καθεμιά από 100 έως 150 απ′ αυτά τα παιδιά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή