ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/04/2019 13:01 EEST

Νερό και υγεία: δύο έννοιες αλληλένδετες

Πώς η άριστη ποιότητα του νερού στην Αττική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.

Νερό και υγεία: δύο έννοιες αλληλένδετες

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) είναι μία από τις πιο σημαντικές ημέρες του χρόνου. Όχι μόνο γιατί η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης, αλλά και επειδή γίνεται πάντα η αφορμή για να προσέξουμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας.

Πόσοι από εμάς κάνουμε τακτικά τις καθιερωμένες εξετάσεις μας; Πόσοι από εμάς δεν αγνοούμε τις επισκέψεις μας στον γιατρό, ακόμη κι αν κάποιο σύμπτωμα επιμένει; Η απάντηση είναι πολύ εύκολη: λίγοι έως ελάχιστοι. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί δεδομένη την υγεία, όμως δεν είναι. Η καλή υγεία προϋποθέτει έναν σωστό τρόπο ζωής. Και ο σωστός τρόπος ζωής προϋποθέτει – πάνω απ’ όλα – την κατανάλωση άριστης ποιότητας νερού. Γιατί το νερό είναι ζωή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) είναι μία από τις πιο σημαντικές ημέρες του χρόνου.

Για να φτάσει όμως αυτό το άριστης ποιότητας νερό στο σπίτι μας φροντίζει καθημερινά η ΕΥΔΑΠ. Αυτό που σε πολλά σημεία του κόσμου θεωρείται “πολυτέλεια”, η πρόσβαση δηλαδή σε καθαρό, ποιοτικό νερό, για εμάς είναι δεδομένο χάρη στην ΕΥΔΑΠ, η οποία διαχρονικά θέτει ως προτεραιότητά της τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του νερού που προσφέρει στους πολίτες. Αυτό το πετυχαίνει με μια σειρά μέτρων που εξασφαλίζουν την καταλληλότητα ακόμα και της τελευταίας σταγόνας που περνάει από το δίκτυό της και καταλήγει στις βρύσες μας και από τις βρύσες μας στα ποτήρια μας. 

Για να μπορείς εσύ, εγώ, όλοι μας να ξυπνάμε το πρωί και να πίνουμε ένα ποτήρι καθαρό νερό, κάτι που κάνουμε χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία που περιλαμβάνει μια σειρά από στάδια καθαρισμού. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι εγκαταστάσεις. 

Η ΕΥΔΑΠ, διαθέτει εκτός από τις πιο σύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις, ένα από τα καλύτερα νερά της Ευρώπης, μιας και διεξάγει 100.000 χημικούς και μικροβιολογικούς ελέγχους τον χρόνο. Για το λόγο αυτό, παρακολουθείται στενά η ποιότητα των νερών των τεσσάρων ταμιευτήρων, Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου και Ευήνου, όπως επίσης και η ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα ενδεχομένως προκύψει. 

Στα εργαστήρια της εταιρίας στο Γαλάτσι και τις Αχαρνές αναλύονται δείγματα ακατέργαστου νερού από τις λίμνες-ταμιευτήρες και τις γεωτρήσεις και δείγματα πόσιμου νερού από τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού της Εταιρείας και από το δίκτυο ύδρευσης. Οι ΜΕΝ (Μονάδες Επεξεργασίας Νερού) έχουν απόλυτα καθοριστική σημασία για το νερό που πίνουμε, καθώς το νερό υποβάλλεται σε επεξεργασία, που το καθιστά πόσιμο. 

Σε όλα αυτά, πρόσθεσε και το γεγονός πως εκτός από την φροντίδα για ένα καθαρό, άριστης ποιότητας νερό, η ΕΥΔΑΠ μεριμνεί και για την προστασία του περιβάλλοντος, εντάσσοντας στην επιχειρηματική δράση της διαδικασίες και δράσεις με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, προστατεύοντας παράλληλα το θαλάσσιο περιβάλλον με τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων της Πρωτεύουσας. 

Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό, ότι το μόνο για το οποίο σίγουρα δεν θα πρέπει να ανησυχείς, είναι το νερό, το οποίο μπορείς να απολαμβάνεις άφθονο, χωρίς να αγχώνεσαι για την ποιότητά του. Με την ΕΥΔΑΠ έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Πιες λοιπόν άφοβα νερό και μην παραλείπεις ποτέ να φροντίζεις τον εαυτό σου και την υγεία σου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.