ActionAid: Δουλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια κι αδικία

ActionAid: Δουλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια κι αδικία

1. Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

H ActionAid ιδρύθηκε το 1972 και είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική, αναπτυξιακή οργάνωση. Τον Ιούλιο 2016 απασχολούνταν 59 άτομα στα γραφεία στην Αθήνα και στα προγράμματα για τους πρόσφυγες σε Λέσβο και Αττική.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Δουλεύουμε μαζί με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια κι αδικία, όπου όλοι θα απολαμβάνουμε το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια. Στοχεύουμε στη μακροπρόθεσμη αλλαγή κι έτσι οι δράσεις μας είναι μακρόχρονες. Δεν επιβάλλουμε λύσεις, αλλά συνεργαζόμαστε με τους κατοίκους σε όσα εκείνοι αναγνωρίζουν ως ανάγκες.

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμά μας για τους πρόσφυγες σε Λέσβο και Αττική εστιάζουμε σε ψυχοκοινωνική στήριξη των πιο ευάλωτων γυναικών, σε δημιουργία δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, σε διανομή βασικών ειδών διαβίωσης που οι ίδιοι οι πρόσφυγες ζητούν για να βελτιώσουν τη ζωή τους και στην ενημέρωση των προσφύγων στη γλώσσα τους για τα δικαιώματα τους στην Ελλάδα και την ΕΕ.

3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Για την ActionAid η διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της, η χρηστή διαχείριση και η ανεξαρτησία από οποιαδήποτε εξουσία είναι βασικές μας προτεραιότητες. Το 2015, το 96% των εσόδων μας προήλθε από το ευρύ κοινό, γεγονός που αντανακλά την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στην ActionAid Ελλάς. Τα προγράμματά μας για τους πρόσφυγες το 2015 και το 2016 χρηματοδοτούνται από το ευρύ κοινό, το DFID, ιδρύματα και εταιρείες.

Επιπλέον, το 2015, το 13% των εσόδων διατέθηκε σε λειτουργικά έξοδα, ενώ το 67% σε αναπτυξιακά προγράμματα στις χώρες δράση μας και στο πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και το 20% σε προγράμματα εκπαίδευσης και κινητοποίησης στην Ελλάδα καθώς και προγράμματα προσέλκυσης υποστηρικτών.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Η ActionAid διεθνώς χρησιμοποιεί μια σφαιρική διαδικασία καταγραφής των αναγκών με συμμετοχικές διαδικασίες με τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε. Έχουμε δράση σε 45 χώρες και δεκαετίες εμπειρίας στη διαχείριση έκτακτων καταστροφών. Εστιάζουμε στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και δίνουμε έμφαση στην πρόληψη των επιπτώσεων των καταστροφών, αλλά και στον συνδυασμό άμεσης ανακούφισης και μακροπρόθεσμης αποκατάστασης.

5. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Αρχικά ξεκινήσαμε στη Λέσβο που δεχόταν το κύριο βάρος των αφίξεων και από τον Απρίλιο 2016, δραστηριοποιούμαστε και στις δομές του Σχιστού και του Σκαραμαγκά, καθώς πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε για όσο διάστημα είμαστε αναγκαίοι και το μάκρος του διαστήματος αυτού θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων.

6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Η συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές είναι καλή. Όμως, από την αρχή της κρίσης υπήρξε σοβαρή έλλειψη συντονισμού και διαχείρισης από το ελληνικό κράτος, κάτι που συνεχίζεται ακόμη. Εξακολουθεί να απουσιάζει ουσιαστικός σχεδιασμός που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των προσφύγων, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Η ActionAid έχει στηρίξει από το φθινόπωρο του 2015, περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες παρέχοντας πληροφορίες στη γλώσσα τους, περισσότερες από 15.000 γυναίκες επισκέφτηκαν τα Κέντρα Ημέρας μας σε Λέσβο και Αττική και έλαβαν είδη πρώτης ανάγκης. Η συνεργασία μας με άλλες οργανώσεις είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μέρος της δράσης μας είναι να εντοπίζουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και να τους στηρίζουμε με τη βοήθεια άλλων οργανώσεων και της ελληνικής πολιτείας. Τόσο οι εθελοντικές ομάδες όσο και οι οργανώσεις έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης καλύπτοντας κενά που αφήνει η πολιτεία με την απουσία της.

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Η εμπιστοσύνη του ελληνικού κοινού και η στήριξη του έργου μας είναι συγκινητική. Περισσότεροι από 150.000 Έλληνες και Κύπριοι έχουν στηρίξει το έργο μας από το 1998 μέχρι σήμερα. Το ίδιο έχουν κάνει και δεκάδες εταιρείες και ιδρύματα που στηρίζουν τις δράσεις μας, ενώ η προεδρία της ελληνικής δημοκρατίας βράβευσε την ActionAid Ελλάς για το σύνολο του έργου της το 1998.

9. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο λόγος που υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα και παρανοήσεις για τις ΜΚΟ γενικά είναι ότι δεν υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ στην Ελλάδα, ούτε και ο απαραίτητος έλεγχος ή πρότυπα για λογοδοσία και διαφάνεια που έχουν διεθνείς οργανώσεις, όπως η ActionAid. Η ActionAid δρα μέσα στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει ήδη στη χώρα και κρατάει τα διεθνή πρότυπα σε σχέση με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Επιπλέον, δεν προτρέπει κανέναν να αγνοήσει ευρωπαϊκές αποφάσεις ή να παραβιάσει το νόμο.

Δημοφιλή