Lighthouse: «Υποδεχόμασταν τις βάρκες που κατέφθαναν στη Λέσβο, όταν καμία ΜΚΟ δεν ήταν παρούσα»

Lighthouse: «Υποδεχόμασταν τις βάρκες που κατέφθαναν στη Λέσβο, όταν καμία ΜΚΟ δεν ήταν παρούσα»

1. Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

Αρχίσαμε τη δράση μας τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο αριθμός του προσωπικού και των εθελοντών αλλάξει συνεχώς, οπότε είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 40 άτομα προσωπικό.

2. Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Η ομάδα μας, που αποτελείται από εθελοντές από όλο τον κόσμο, παρέχει προσπάθειες συντονισμού και βοήθειας έκτακτης ανάγκης στους πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο και στις δομές ανά τη χώρα. Η βασική μας προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους.

3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Οι ιδιωτικές δωρεές είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησής μας.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Ανταποκρινόμαστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου νομίζουμε ότι η παροχή βοήθειας εκλείπει. Στέλνουμε μέλη μας στο πεδίο για να διαπιστώσουν που δεν είναι απαραίτητη η βοήθειά μας και παρουσιάζουμε τα ευρήματα στο διοικητικό συμβούλιο για έγκριση των επιχειρήσεων. Η οργάνωση ξεκίνησε για να ανταποκριθεί στον μεγάλο αριθμό από βάρκες που κατέφθαναν στη Λέσβο, όταν καμία ΜΚΟ δεν ήταν παρούσα. Έκτοτε, και μαζί με το transit camp μας στα βορειοανατολικά του νησιού, επεκτείναμε τις δραστηριότητές μας στο σημείο επιφυλακή Κόρακας (ακόμη σε λειτουργία), τη Μόρια (μας ζητήθηκε από την κυβέρνηση να αποχωρήσουμε όταν έγινε κέντρο κράτησης), την Ειδομένη (ακόμη σε λειτουργία), στο Πολύκαστρο (ακόμη σε λειτουργία), στον Κατσικά (ακόμη σε λειτουργία) και στη Ριτσώνα (ακόμη σε λειτουργία). Επίσης ασχολούμαστε με ένα project περιβαλλοντικού καθαρισμού στη Σκάλα Λέσβου. Είμαστε υπόλογοι στους δωρητές μας, τους συνεργάτες και το διοικητικό συμβούλιο.

5. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Ανταποκρινόμαστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου νομίζουμε ότι η παροχή βοήθειας εκλείπει. Στέλνουμε μέλη μας στο πεδίο για να διαπιστώσουν που δεν είναι απαραίτητη η βοήθειά μας και παρουσιάζουμε τα ευρήματα στο διοικητικό συμβούλιο για έγκριση των επιχειρήσεων. Θα μείνουμε στα σημεία αυτά όσο υπάρχει ανάγκη -στα camps εκτιμούμε ότι θα είναι για καιρό. Σε τοποθεσίες όπως η Ειδομένη και το Πολύκαστρο εκτιμούμε ότι θα είναι πιο βραχυπρόθεσμη.

6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Προσπαθούμε ιδιαίτερα να συνεργαζόμαστε με τις αρχές και τις τοπικές κοινωνίες. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν και παράλληλα να ζουν τις ζωές τους, και βοηθάμε όπου μπορούμε. Στην Σκάλα για παράδειγμα, ξεκινήσαμε το έργου του καθαρισμού του περιβάλλοντος για να βοηθήσουμε στην ενίσχυση του τουρισμού και να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία που έχει ανοίξει την αγκαλιά της για τους πρόσφυγες εδώ και δεκαετίες. Αποφασίσαμε επίσης να βοηθήσουμε στις επίσημες δομές (camps) προκειμένου να υποστηρίξουμε τη λύση που έδωσε η Ελλάδα στην προσφυγική κρίση και να καλύψουμε τα απαραίτητα κενά. Στην Σκάλα, δεν είχαμε προβλήματα με τη συνεργασία. Στις δομές τα πράγματα ήταν σίγουρα πιο περίπλοκα.

7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Παρόλο που πιστεύουμε ότι πάντα μπορούν να γίνουν περισσότερα, είμαστε ευχαριστημένοι που μπορέσαμε να επεκταθούμε τόσο πολύ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (7 μήνες). Η δουλειά μας είχε πραγματική επίδραση σε δεκάδες χιλιάδες ζωές και αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υποστήριξη που δεχτήκαμε. Η βοήθεια από άλλες ΜΚΟ ήταν απόλυτα ουσιώδης. Οι τοπικές κοινωνίες και αρχές δεν έχουν την ειδίκευση και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε εμείς -η συνεισφορά των άλλων ΜΚΟ ήταν ανεκτίμητη. Συνεργαζόμαστε με μια σειρά από οργανώσεις και ανεξάρτητους εθελοντές. Αυτό είναι βασικό αφού έχουμε όλοι τον ίδιο σκοπό -να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους. Όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε.

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Ναι, το πιστεύουμε, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές, για παράδειγμα Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία, ΗΠΑ.

9. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Όχι, δεν πιστεύουμε ότι είναι γενικό φαινόμενο. Έχουν υπάρξει ελάχιστα σχόλια τέτοιας φύσης, κυρίως στην Ειδομένη όπου υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση.

Δημοφιλή