Νικαράγουα: Ο πρόεδρος Ορτέγκα αποδέχθηκε τους όρους για έναρξη εθνικού διαλόγου

Τα επεισόδια στη Νικαράγουα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 49 ανθρώπους
Oswaldo Rivas / Reuters

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα αποδέχθηκε τους δύο όρους που αποτελούσαν προϋπόθεση για τον εθνικό διάλογο και είχαν τεθεί από την Επισκοπική Διάσκεψη μετά τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα 49 θανάτους.

Οι επίσκοποι που παίζουν ρόλο διαμεσολαβητή στη χώρα είχαν θέσει τους εξής δύο όρους για την έναρξη διαλόγου: να τερματιστεί η καταστολή των διαδηλώσεων και να δοθεί άδεια στην Διαμερικανική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να ερευνήσουν τις συνθήκες του θανάτου των 49 ατόμων από την έναρξη της κοινωνικής αναταραχής μέχρι σήμερα.

«Δεχόμαστε να εργαστούμε για κάθε σημείο από αυτά που θέτουν οι επίσκοποι λαμβάνοντας υπόψη ότι καθένα αποτελεί απόδειξη καής θέλησης», αναφέρει ο πρόεδρος της Νικαράγουας σε επιστολή του απέστειλε στην Επισκοπική Διάσκεψη.

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα προσέθεσε ακόμα ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε αυτή την έκκληση για διάλογο προκειμένου να επικρατήσει πνεύμα ειρήνης ανάμεσα σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Oswaldo Rivas / Reuters

Περίπου 700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και αρκετοί έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα μέσα Απριλίου.

Ο 72χρονος Ορτέγκα που βρίσκεται στην εξουσία από το 1979 μέχρι το 1990 και από το 2007 μέχρι σήμερα ελπίζει ότι η Καθολική Εκκλησία θα παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Έρευνα για τους θανάτους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ζητά ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε από τις αρχές της Νικαράγουας να επιτρέψουν στα μέλη της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στη χώρα για να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία για τους θανάτους δεκάδων φοιτητές σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, η Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Είμαστε ανήσυχοι για την ασταθή κατάσταση στην Νικαράγουα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, έως σήμερα τουλάχιστον 47 άνθρωποι – η πλειοψηφία των οποίων φοιτητές – καθώς και δύο αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος έχουν σκοτωθεί σε γεγονότα που συνδέονται με τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στα μέσα Απριλίου», τόνισε.

Oswaldo Rivas / Reuters

Έπειτα από μια βίαιη καταστολή από την αστυνομία, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, του άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, 72 ετών, που ήταν αρχηγός του κράτους στη Νικαράγουα από το 1979 μέχρι το 1990 και εξελέγη ξανά πρόεδρος το 2007.

Το κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων άρχισε τη 18η Απριλίου, όταν φοιτητές διαδήλωσαν εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που προέβλεπε μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών και αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, όπως έχει εισηγηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι διαδηλώσεις αυτές μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε γενική κινητοποίηση εναντίον του προέδρου Ορτέγκα.

«Στις 7 Μαΐου, ζητήσαμε επίσημα από τις αρχές της Νικαράγουας να μας χορηγήσουν πρόσβαση στη χώρα, ώστε να μπορούμε, σε ευθυγράμμιση με την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να συγκεντρώσουμε επί τόπου πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και να επικοινωνήσουμε με τις αρχές και άλλους στη χώρα», σημείωσε η Σαμντασάνι σε μια συνέντευξη Τύπου.

Oswaldo Rivas / Reuters

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης, είπε.

Παράλληλα δήλωσε ότι Εθνοσυνέλευση της Νικαράγουας συγκρότησε μια επιτροπή αλήθειας για να ερευνήσει τους θανάτους και τις κατηγορίες βασανιστηρίων και βίαιων εξαφανίσεων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

«Αυτές οι έρευνες για να είναι αξιόπιστες, η επιτροπή θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και σε θέση να εργαστεί με ένα διαφανή και αμερόληπτο τρόπο», τόνισε η εκπρόσωπος.

Oswaldo Rivas / Reuters

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ παραμένουν έντονα ανήσυχες για την κρίση στην Νικαράγουα, σημειώνοντας πως «όσοι ευθύνονται για τους θανάτους και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters)

Δημοφιλή