Νίκη Συροπούλου: «Ναι, το SingularityU Summit μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων»

Νίκη Συροπούλου: «Ναι, το SingularityU Summit μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων»
H διευθύντρια του SingularityU Summit, Νίκη Συροπούλου
H διευθύντρια του SingularityU Summit, Νίκη Συροπούλου
HuffPost Greece

«Μιλάμε για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ζούμε μία νέα εποχή και χρειαζόμαστε νέα νοοτροπία», είναι η πρώτη φράση - κλειδί που ακούγεται στα αγγλικά, στο τρέιλερ που βρίσκει κανείς ψηλά στην ιστοσελίδα www.singularityugreecesummit.org.

Καινοτομία, Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ιντερνετ των πραγμάτων...είναι μερικοί από τους όρους που ξεχωρίζουν. Bάζοντας στη σειρά τέτοιες λέξεις, ο συνειρμός γίνεται άμεσα: ποιά είναι η σωστή κατεύθυνση για να κινηθεί κανείς, ενώ τα πάντα κινούνται γύρω μας;

To γράμμα «U» (από το βρετανικό λήμμα University) παραπέμπει ευθέως στην επιχειρηματική, τεχνολογική και ακαδημαϊκή γνώση, που επιχειρεί να προσφέρει η συνάντηση του Singularity Summit στην Ελλάδα. Είναι γνώση από ανθρώπους που εργάζονται «hands-on» - δηλαδή στην κυριολεξία... - πάνω στα αντικείμενα για τα οποία προβληματίζονται και συνομιλούν στο πλαίσιο της συνάντησης.

Η Νίκη Συροπούλου είναι ο άνθρωπος που εμπνέει και αντλεί έμπνευση σε όσους συμμετέχουν. Και είναι ένας άνθρωπος που εμπιστεύονται, γιατί «μετρήθηκε» σε ένα εξίσου δύσκολο και εντυπωσιακό εγχείρημα, ως ιδρυτική φυσιογνωμία πίσω από το TEDxAcademy.

Μέσα από 9 ερωτήσεις και ισάριθμες απαντήσεις, της ζητήσαμε να μοιραστεί με τους αναγνώστες της HuffPost Greece την δική της εμπειρία από την ενασχόληση «hands-on» με το Singularity Summit.

Singularity Summit

HuffPost: Τί είναι το Singularity Summit και γιατί όσοι συμμετέχουν το χαρακτηρίζουν ως μία καινοτομία από μόνο του;


ΝΣ: Το Singularity Summit είναι ένα ταχύρυθμο εκπαιδευτικό διήμερο στο οποίο συμμετέχουν ηγετικές προσωπικότητες. Κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες, ακαδημαικοί, ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές αλλά και απλοί πολίτες που θέλουν να αντιληφθούν πως διαμορφώνεται το μέλλον παγκόσμια και πως αυτό αφορά την χώρα και τους ίδιους.
Οι ηγέτες βέβαια έχουν την δύναμη να συνδιαμορφώνουν τις συνθήκες αλλά και τις πρακτικές ανάπτυξης και ευημερίας.

“Η σωστή ώρα είναι το ΤΩΡΑ.Τώρα έχουμε φθινόπωρο που είναι και η εποχή της σποράς.”

HuffPost: Με την πρώτη ματιά, μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι το Singularity δεν αφορά τους πολλούς, επειδή απευθύνεται σε ανθρώπους που συνήθως χαρακτηρίζοντας ως «ελίτ» των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης. Πόσους αφορά τελικά;


ΝΣ: Το ερώτημα αφορά το ποιος διαμορφώνει στις μέρες μας το μέλλον. Οι ελίτ; Οι βιομήχανοι και τα κυβερνητικά στελέχη ή μήπως οι νέοι, οι φοιτητές και οι ερευνητές που δεν έχουν τίποτε να «χάσουν» σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται χάρη στην τεχνολογία και δημιουργεί ευκαιρίες; Η αλλαγή και η ευημερία έρχεται από πάνω προς τα κάτω; Από τις ελίτ προς τον λαό; Ή μήπως πιο δημοκρατικά, από κάτω προς τα πάνω; Πιστεύω ότι αφορά το σύνολο μιας χώρας. Την προοδευτική ερευνητική και φοιτητική κοινότητα που πιέζει για καινοτομία, την επιχειρηματική και κυβερνητική ελίτ μιας χώρας. Σαν μια μπαταρία: πρέπει να ενώσεις και τους δύο πόλους, τον θετικό και το αρνητικό για να παράγεις ενέργεια. Κανένας πόλος μόνος του δεν παράγει ενέργεια. Και εμείς στην Ελλάδα σήμερα θέλουμε να παράγουμε «ενέργεια» και ευημερία.
Για το λόγο αυτό υλοποιούμε από σήμερα το πρόγραμμα ”Οι νέοι στο μέλλον” όπου προσκαλούμε νέους, ερευνητές, επιστήμονες, επιχειρηματίες και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα με κριτήριο αριστείας, προσφέροντας την παρακολούθηση του συνεδρίου δωρεάν.

“Όταν το κράτος δεν παίρνει την πρωτοβουλία για καινοτομία, ώστε με την τεχνολογία να φέρει την χώρα στην ψηφιακή εποχή, η μέση και η μη προνομιούχα τάξη μένουν πίσω και η χώρα στο σύνολο μένει πίσω.”

HuffPost: Παρακολουθώντας το τρέιλερ στην ιστοσελίδα σας, ακούμε τις λέξεις Καινοτομία, Τεχνολογία, Ψηφιακή Εποχή… Αν το ζητούμενο είναι να περάσουν αυτοί οι όροι από το λεξιλόγιό μας στην καθημερινότητά μας, η αρχή πρέπει να γίνει τελικά από το κράτος ή από τον ιδιωτικό τομέα; Kαι ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί;


ΝΣ: Ξεκάθαρα από το κράτος. Γι αυτό άλλωστε λέγονται και ηγέτες. Ο γονιός μαθαίνει στο παιδί του γράμματα. Όχι το αντίθετο.
Βέβαια αν το κράτος δεν το πράξει, τότε κάποιοι ιδιώτες μπορεί να πάρουν την πρωτοβουλία. Αυτοί που τραβάνε μπροστά είναι όσοι έχουν πρόσβαση σε μέσα αλλά και στη γνώση ή έχουν ξεχωριστές ικανότητες και δεξιότητες. Είναι αυτοί που παίρνουν υποτροφίες και αρκετοί εγκαταλείπουν τελικά την χώρα για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα εκτός Ελλάδος. Όταν το κράτος δεν παίρνει την πρωτοβουλία για καινοτομία, ώστε με την τεχνολογία να φέρει την χώρα στην ψηφιακή εποχή, η μέση και η μη προνομιούχα τάξη μένουν πίσω και η χώρα στο σύνολο μένει πίσω. Έτσι δεν έχει την δυνατότητα να κρατήσει τους άριστους που βρίσκουν ευκαιρίες να δημιουργήσουν εκτός της χώρας. Η ανατροπή έρχεται όταν καταφέρνεις να δημιουργήσεις συνθήκες ανάλογες με αυτές που βρίσκεις σε παγκόσμια ερευνητικά κέντρα. Όπως για παράδειγμα ο Δημόκριτος που έφερε τον ερευνητικό κέντρο της Tesla στην Ελλάδα.

Singularity Summit

HuffPost: Μπορεί ένα συνέδριο να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων; To έχετε δει ποτέ να συμβαίνει;


ΝΣ: Νομίζω πως ναι. Θα μοιραστώ μαζί σας ένα πραγματικό γεγονός. Τον Νοέμβριο του 2011 ένα απόγευμα Κυριακής οργανώσαμε ένα TEDxAcademy Youth για 100-150 νέους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την ημέρα που οδηγούσα για να πάω στην εκδήλωση και σκεφτόμουν «Μα καλά με 100-150 νέους θα αλλάξει κάτι;»Έβρεχε καθώς οδηγούσα και σκεφτόμουν μήπως ήταν καλύτερα να ήμουν σπίτι στον καναπέ και να έβλεπα μια ταινιά. Αναρωτιόμουν μήπως τελικά έχανα τον χρόνο γιατί τελικά δεν θα γίνει τίποτε.

“Μια λέξη, μια συμβουλή, μια ομιλία κρύβουν μέσα τους μια τεράστια δύναμη να εμπνεύσουν αστραπιαία και να αλλάξουν την σκέψη και να δημιουργήσουν δράση.”

Η απάντηση ήρθε μερικά χρόνια μετά όταν ο Σταύρος Τσομπανίδης ο πιο μικρός σε ηλικία και ο μοναδικός από την Ελλάδα μπήκε στην λίστα του Forbes “30 under 30” για την επιχειρηματική ιδέα του phee όπου με φύκια δημιουργεί προιόντα.
Εκείνο το απόγευμα του Νοεμβρίου λοιπόν ο Σταύρος ήταν ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά και άκουσε τον Παύλο Ευμορφίδη να μιλάει. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Στάυρος: «Ημουν κάποια στιγμή σε ένα TEDxAcademy και παρακολουθούσα την ομιλία του Παύλου Ευμορφίδη, του ιδρυτή της Coco-Mat. Μιλούσε για εναλλακτικές χρήσεις των φυκιών και την αξιοποίησή τους και ένιωσα αστραπιαία ότι αυτό με ενδιαφέρει πολύ, με ενέπνευσε. Είπα “αυτό θα κάνω”.
Μια λέξη, μια συμβουλή, μια ομιλία κρύβουν μέσα τους μια τεράστια δύναμη να εμπνεύσουν αστραπιαία και να αλλάξουν την σκέψη και να δημιουργήσουν δράση.


HuffPost: Περιμένετε να προκύψει κάποιο «συμπέρασμα» ή κάποιας μορφής «απόφαση» από το Singularity; Υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί η «ενσωμάτωση» της γνώσης που θα προκύψει;


ΝΣ: Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Βέβαια όταν κάποιος παρακολουθεί ένα συνέδριο εμπνέεται και παίρνει «αποφάσεις» σε προσωπικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο χωρίς αυτές να «καταγράφονται» κάπου κατ’ ανάγκη.
Ένα συνέδριο καινοτομίας όμως σαν το Singularity δημιουργεί τις προϋποθέσεις κάτι σαν πόλος έλξης για μυαλά και δράσεις και η ενσωμάτωση ακολουθεί.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ξεκίνησε η ιδέα του Singularity πριν περίπου ένα χρόνο πήρα την πρωτοβουλία και πήγα στο Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος για να προτείνω στον Πρόεδρο κύριο Γιώργο Νούνεση να γίνει ο Δημόκριτος ο Επιστημονικός Εταίρος μας χωρίς να ξέρω κατ’ ανάγκη τι θα προκύψει από την συνεργασία αυτή. Υπήρχε απόλυτη ταύτιση αντίληψης με την διοικητική ομάδα και η συμφωνία κλείστηκε μέσα σε μερικά λεπτά μόνο.
Λίγους μήνες αργότερα, χάρη σε αυτή την συνεργασία μας φέρνουμε σήμερα τον διαγωνισμό XPRIZE στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η παγκόσμια ανακοίνωση που βγήκε μόλις χθες:
“On the southern coast of Greece, each team will launch and recover their autonomous underwater technologies from XPRIZE’s Mission Control in Kalamata.”
Στην Καλαμάτα και στα βαθιά νερά της Πύλου σε βάθος 4,000 μέτρων θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός του XPRIZE.
Από τον διαγωνισμό αυτό θα προκύψουν χάρτες της βαθιάς θάλασσας αξίας 1.5 εκ δολλαρίων που θα δοθούν δωρεάν στον Δημόκριτο και την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ο Δημόκριτος θα αξιοποιήσει τους χάρτες αυτούς άμεσα για το ερευνητικό του έργο με τον τηλεσκόπιο Νέας τεχνολογίας Νετρίνο KM3NeT στην διαστημική έρευνα του σε Ευρωπαικό Επίπεδο.
Ο Peter Diamandis και μια μεγάλη ερευνητική και επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο θα έρθουν στην Ελλάδα για τον διαγωνισμό Xprize. Επιστημονικά blogs και άρθρα αναφέρουν ήδη τον Δημόκριτο και το πρωτοποριακό του έργο και να σκεφτείτε δεν έχει διεξαχθεί ακόμη το συνέδριο του Singularity.
Η ενσωμάτωση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Η σκέψη, η δράση και η δημιουργία έχουν μια δική τους δύναμη. Είναι μερικές φορές ο συγχρονισμός και ο συντονισμός που δημιουργούν «θαύματα». Οι θεσμοί ακολουθούν και είναι πάντα εξαιρετικά χρήσιμοι.

“Το σχολείο ιδανικά θα πρέπει να ενδυναμώνει τα παιδιά με γνώσεις και γνωστικά αντικείμενα που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα αλλά και στο άμεσο μέλλον όχι μόνο στο παρελθόν.”

HuffPost: Θα ήταν υπερβολική η σκέψη ότι τέτοιες συναντήσεις και ανταλλαγές ιδεών, θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στις διαδικασίες του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας;


ΝΣ: Καθόλου υπερβολή. Μόλις πρόσφατα είχαμε, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, μια συνάντηση με σχολεία και πανεπιστήμια από όλη την Ελλάδα όπου τους προσκαλέσαμε να στείλουν τους εκπαιδευτικούς τους να παρακολουθήσουν το συνέδριο αλλά και να τους δώσουμε το livestream δωρεάν. Στην συνέχεια θα τους δώσουμε δωρεάν τα videos των ομιλιών. Θα τα χρησιμοποιήσουν πρώτα οι εκπαιδευτικοί μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα άξονα συζήτησης για την τάξη από τις επιστήμες μέχρι την ηθική. Στη συνέχεια με τα videos των ομιλιών θα πυροδοτήσουν συζητήσεις στην τάξη για γνωστικά αντικείμενα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδύκτιο των πραγμάτων το blockchain, η επαυξημένη πραγματικότητα μέχρι την Δημοκρατία και την ηθική. Το σχολείο ιδανικά θα πρέπει να ενδυναμώνει τα παιδιά με γνώσεις και γνωστικά αντικείμενα που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα αλλά και στο άμεσο μέλλον όχι μόνο στο παρελθόν.

HuffPost: Άργησε ή ήρθε στην ώρα του το Singularity;


ΝΣ:
Η σωστή ώρα είναι το ΤΩΡΑ.
Τώρα έχουμε φθινόπωρο που είναι και η εποχή της σποράς.
Η απάντηση θα έρθει μόνη της με τον χρόνο και με τους καρπούς της.

Δημοφιλή