Νίκη των γυναικών, νίκη της κοινωνίας, νίκη της ισότητας στην Ιρλανδία

Συντριπτική νίκη του «Ναι» στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία και της κατάργησης της 8ης τροπολογίας, δείχνουν τα exit poll
PAUL FAITH via Getty Images

Συντριπτική νίκη του «Ναι» στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία και της κατάργησης της 8ης τροπολογίας, δείχνουν τα exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα. Υπέρ του «Ναι φαίνεται ότι τάχθηκαν οι νέοι και οι πολίτες που ζουν στα αστικά κέντρα, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ενός χάσματος γενεών, αλλά και τη διαφορά πεποιθήσεων σε διάφορους τομείς της ζωής που επικρατεί στην περιφέρεια.

«Ευχαριστώ όλους όσοι ψηφίσατε σήμερα. Η δημοκρατία εν δράσει. Φαίνεται ότι θα γράψουμε ιστορία αύριο», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «Ναι».

Λίγη ώρα αργότερα και αφού τα exit poll έδειχναν συντριπτική νίκη προχώρησε σε μια ακόμη ανάρτηση που αποδείκνυε του λόγου το αληθές.

Ωστόσο η κύρια απόδειξη της νίκης προήλθε από την βασική οργάνωση κατά της φιλελευθεροποίησης της ιρλανδικής νομοθεσίας περί αμβλώσεων, η οποία παραδέχθηκε σήμερα ότι έχασε με συντριπτική διαφορά το χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο λαός της Ιρλανδίας «το έβαλε στη ζυγαριά και έγειρε προς τη μία πλευρά. Προφανώς θα προτιμούσα να είχε γείρει προς την άλλη», δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE ο Τζον Μακγκέρκ, διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας «Save the 8th». «Δεν υπάρχει προοπτική να μην περάσει η νομοθεσία (για το δικαίωμα στην άμβλωση)», πρόσθεσε ο Μακγκερκ.

«Θα έλεγα ότι τα exit polls ήταν πολύ ακριβή» στα αποτελέσματά τους, δήλωσε από την πλευρά του ο Κέβιν Χάμφριζ, του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στο Reuters, αναφερόμενος στις δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την έξοδο από τις κάλπες στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τις οποίες ποσοστό μεταξύ του 68 και του 69% των ψηφοφόρων ψήφισε την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Ο Χάμφριζ πρόσθεσε επίσης ότι τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δείχνουν πως το ποσοστό του «Ναι» στην εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου θα ανέλθει σε περίπου 80%. Τα δύο exit polls έδειξαν ότι το Δουβλίνο θα έχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του «Ναι» από όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας και ότι αυτά θα ανέρχονται γύρω στο 78%.

Σημειώνεται ότι η περιφέρεια αυτή είχε ψηφίσει κατά των αμβλώσεων σε δημοψήφισμα που είχε γίνει το 1983.
Πιο ειδικά η δημοσκόπηση που έγινε από το Behaviour & Attitudes για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου RTE σε δείγμα 3.800 ψηφοφόρων έδωσε ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα στο «Ναι» με 69,4% έναντι 30,6% στο «Όχι».

Η συντριπτική νίκη του «Ναι» που δείχνουν τα exit polls οφείλεται στη μαζική προσέλευση στις κάλπες των νέων που ήθελαν με την ψήφο τους να καταργηθεί η 8η τροπολογία του Συντάγματος ώστε να μην αναγκάζονται οι Ιρλανδές να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή.

Η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε εξάλλου ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις νέες και τις μεγαλύτερες γενιές, επισημαίνει η εφημερίδα Independent.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ μιλώντας την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία μιας γενιάς», υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Όχι» δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Χιλιάδες Ιρλανδοί από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη κατέφτασαν αυτές τις μέρες στη χώρα τους για να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας.

Όπως προβλεπόταν οι αστικές περιοχές υποστήριξαν σε μεγαλύτερα ποσοστά το δικαίωμα στην άμβλωση, με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται σε μόλις πάνω από 70%, ενώ όμως και η ύπαιθρος υποστήριξε το «Ναι», ψηφίζοντας σε ποσοστό γύρω στο 60 με 63% υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος.

Επίσης όσον αφορά τις περιοχές, το Δουβλίνο κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 78%, υπέρ του «Ναι», ενώ ακολούθησε το Λένστερ με ποσοστό 66% και το Μάνστερ με παρόμοιο ποσοστό, σύμφωνα και πάλι με τα exit polls.

Η καταμέτρηση συνεχίζεται και εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Για την ιστορία

«Ανακαλέστε την 8η!» (#Repealthe8th). Είναι, δυστυχώς, ένα από τα μακροβιότερα συνθήματα στην σύγχρονη ιστορία διεκδίκησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ηχεί από εκατομμύρια γυναίκες και ακτιβιστές επί δεκαετίες, στοιχειώνει τους δρόμους της Ιρλανδίας και ανθρώπινες ζωές και είναι ένα από τα θέματα που διχάζουν τη χώρα και οδηγούν σε ακραία πόλωση την κοινωνία. Το ίδιο το σύνθημα δεν είναι παρά μια απλή, λιτή και ξεκάθαρη απαίτηση/έκκληση για την κατάργηση της «8ης Τροπολογίας» του Συντάγματος- όπως συνήθως αποκαλείται- η οποία εξισώνει τη ζωή της γυναίκας με τη ζωή του εμβρύου και έτσι επιβάλλει την σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με μια ιστορική απόφαση τον Ιούνιο του 2016 έκρινε ότι η αυστηρή νομοθεσία της Ιρλανδίας για τις αμβλώσεις συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιώματα των γυναικών και καλούσε την να προχωρήσει σε αλλαγές.

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες και αντιδράσεις των υποστηριχτών του «ΝΑΙ»

Μπράβο Ιρλανδία
Max Rossi / Reuters
Αγκαλιές μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας
Clodagh Kilcoyne / Reuters
Λαμβάνοντας τις πρώτες εκτιμήσεις από τα exit-polls
«Η γιαγιά μου είναι ίδιας ηλικίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Μόλις ψήφισε "Ναι"»
Niall Carson - PA Images via Getty Images
Σημειώματα συμπαράστασης στην τοιχογραφία της Savita Halappanavar στο Δουβλίνο (31χρονης οδοντιάτρου που πέθανε λόγω περιπλοκών στην εγκυμοσύνη της), καθώς καταμετρώνται οι ψήφοι για το δημοψήφισμα που απαγορεύει τις εκτρώσεις παρεκτός αν διακυβεύεται η ζωή της μητέρας.
«Απόφαση της τελευταίας στιγμής να επιστρέψω στην πατρίδα μου την Ιρλανδία για να ψηφίσω. Δεν υπάρχουν πτήσεις από Λονδίνο, άρα πρέπει να πάρω τρένο 4 ωρών, 4 ώρες αναμονή και 3 ώρες φέρυ μπωτ για να φτάσω εκεί - που δεν είναι τίποτε συγκριτικά με το ταξίδι που κάνουν καθημερινά οι γυναίκες της Ιρλανδίας για το Ην. Βασίλειο».
Charles McQuillan via Getty Images
Μια ακτιβίστρια υπέρ του «Ναι» με δάκρυα στα μάτια.
«Ως Περουβιανή γυναίκα που δεν μπορεί να υπερασπιστεί το σώμα της, θέλω να αναγνωρίσω τη μάχη που έχουν δώσει οι γυναίκες της Ιρλανδίας για να αποκτήσουν αυτή την ιστορική ψήφο»
PA Wire/PA Images
Ο γερουσιαστής David Norris υπέρ του «Ναι»
Και η Debbie Harry, η θρυλική τραγουδίστρια των Blondie, είναι υπέρ του «Ναι»
PA Wire/PA Images
O Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, Δρ Peter Boylan καταφθάνει στο εκλογικό κέντρο. Υπέρμαχος του «Ναι», πολλές φορές του ζητήθηκε από συνεργάτες του να αποσυρθεί από τη θέση του.
Βίντεο με Ιρλανδές γυναίκες που καταφθάνουν στο αεροδρόμιο για να ψηφίσουν υπέρ του «Ναι»
Jeff J Mitchell via Getty Images
Πολλοί ήταν και οι άντρες που στήριζαν το «Ναι», φορώντας μπλουζάκια με το σλόγκαν «Repeal» (ανάκληση)
Δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα, ένας χρήστης έγραψε: «Καλή τύχη σε όσους ψηφίσουν Ναι. Για αυτούς που ψηφίζουν όχι, θυμηθείτε ότι έπρεπε να ψηφίσετε κάποια στιγμή τον 17ο αιώνα».

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή