Νίκησε η αποχή στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Στο 40% η συμμετοχή, το χαμηλότερο ποσοστό όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη χώρα. Πεντάροφσκι (που προηγείται ελαφρώς) και Σιλιάνοφσκα, πάνε δεύτερο γύρο.
Ognen Teofilovski / Reuters

Με τη συμμετοχή σε χαμηλά επίπεδα και με κίνδυνο να ακυρωθεί ο δεύτερος γύρος εάν επαναληφθούν τα ίδια χαμηλά ποσοστά, έκλεισαν οι κάλπες το βράδυ της Κυριακής στη Βόρεια Μακεδονία.

Η γειτονική χώρα, που μετά την επίλυση του ζητήματος του ονόματος έχει ακόμη πολλές προκλήσεις μπροστά της, νέο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές, Στέβο Πεντάροφσκι, προηγείται με μικρή διαφορά της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που όπως φαίνεται θα είναι οι δύο που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, της 5ης Μαΐου.

Ο προτεινόμενος από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζάεφ, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, Στέβο Πενταρόφσκι
Ο προτεινόμενος από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζάεφ, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, Στέβο Πενταρόφσκι
ASSOCIATED PRESS

Οι κάλπες έκλεισαν λίγο μετά τις 7 το βράδυ τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας), σε 3.480 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα και σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, οι εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς παρατυπίες.

Το σύνολο του εκλογικού σώματος ανέρχεται στο 1.808.131 ψηφοφόρους, ωστόσο η συμμετοχή ήταν χαμηλή, μόλις 40%. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη χώρα. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2014, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο είχε ανέλθει στο 49%.

Το πρόβλημα του 40%

Για να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, απαιτείται ένας υποψήφιος να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψήφων, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, δύο εβδομάδες αργότερα, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους σήμερα.

Ωστόσο, για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο, λόγω της σχετικής αδιαφορίας του εκλογικού σώματος γι΄αυτές, αλλά και λόγω του ότι περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας ζει και εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς ψηφίζουν στις εκλογές, γενικότερα. Στον πρώτο γύρο, δεν απαιτείται συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής.

Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο δεν ξεπεράσει το 40%, τότε οι εκλογές ακυρώνονται και θα προκηρυχθούν νέες. Μέχρι τότε, καθήκοντα προέδρου της χώρας θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Εάν γίνει αυτό, αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα περιέλθει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, ενώ μπορεί να επιφέρει και πλήγμα στον πρωθυπουργό Ζάεφ, αφού σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές, με σοβαρές συνέπειες για την σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας. Η χαμηλή συμμετοχή ερμηνεύεται ως απογοήτευση των ψηφοφόρων προς την κυβέρνηση όσον αφορά στα πεπραγμένα της στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, αναφέρει το Reuters.

Τα αποτελέσματα

Στον δεύτερο γύρο της 5ης Μαΐου αναμένεται να περάσουν ο προτεινόμενος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Στέβο Πενταρόφσκι και η υποστηριζόμενη από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, επίσης πανεπιστημιακός, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, δείχνουν μικρό προβάδισμα του Στέβο Πεντάροφσκι.

Με καταμετρημένο το 70% των ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 42,6%, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά το 41,4% των ψήφων.

Η υποστηριζόμενη από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, επίσης πανεπιστημιακός, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
Η υποστηριζόμενη από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, επίσης πανεπιστημιακός, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
ASSOCIATED PRESS

Εκτός από τους Πεντάροσκι και Σιλιάνοφσκα, υπάρχει και τρίτος υποψήφιος που ακούει στο όνομα Μπλέριμ Ρέκα και είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο. Ο ίδιος υποστηρίζεται από τα δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, το «BESA» και την «Συμμαχία για τους Αλβανούς», ωστόσο δεν θα οδηγηθεί στον δεύτερο γύρο, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 11,8%.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή