Νικόλας Θεοδώρου: Το ελληνόπουλο που έγινε γκραν μετρ στο σκάκι

Σε ηλικία μόλις 21 ετών έγινε ο πρώτος σκακιστής της Κρήτης στα χρονικά που πετυχαίνει την κατάκτηση αυτού του τίτλου.
O Νικόλας Θεοδώρου
O Νικόλας Θεοδώρου
TWITTER

H χώρα μας δεν έχει μακρά παράδοση στο σκάκι ωστόσο από τις αρχές του Σεπτέμβρη μπορεί να καυχιέται για τον Νικόλα Θεοδώρου, που μόλις στα 21 του χρόνια κατόρθωσε να κατακτήσει τον τίτλο του Γκραν μετρ (Grandmaster) μετά τη νίκη του σε τουρνουά της Νότιας Καρολίνα των ΗΠΑ.

Ο Νικόλας Θεοδώρου, έγινε ο πρώτος σκακιστής από την Κρήτη στα χρονικά που πετυχαίνει την κατάκτηση αυτού του τίτλου και ο ενδέκατος από την Ελλάδα

Το 2018, ο Νικόλας πήρε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Saint Louis, το οποίο οι Αμερικάνοι αποκαλούν «Μέκκα του σκακιού». Σπουδάζοντας Engineering Physics, συνδυάζει το αγαπημένο του άθλημα και μάλιστα δίπλα στον κορυφαίο του είδους, τον Κοσταρικανό μετρ Αλεχάντρο Ραμίρεζ Αλβάρεζ.

Ο Θεοδώρου μεγάλωσε στο Ρέθυμνο, έμαθε σκάκι από το οικογενειακό τραπέζι της κουζίνας του σπιτιού του όπου οι γονείς του Φωτεινή και Πάνος έπαιζαν συχνά παρτίδες μεταξύ τους. Εντάχθηκε στο Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμου ενώ ήταν ακόμη στο γυμνάσιο και γρήγορα έγινε γνωστός στην τοπική κοινότητα, κερδίζοντας συνεχώς διαγωνισμούς.

Καθώς γινόταν ολοένα και καλύτερος, σύντομα ”μεταπήδησε” στον Σκακιστικό Ομιλο Χανίων ο οποίος διέθετε μεγαλύτερους πόρους από αυτόν του Ρεθύμνου.

Ο νεαρός Νικόλας φοίτησε στο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Μακανάδης, δήλωσε για τον Έλληνα Grandmaster, «Οι υπέροχες ικανότητες του Νίκολα σε όλα τα ακαδημαϊκά μαθήματα είναι αδιαμφισβήτητες. Διακρίθηκε για τις αρετές του χαρακτήρα του. Είναι κοινωνικός, φιλικός, ευγενικός και έχει λεπτή αίσθηση του χιούμορ. Έχει επιδείξει μια μεγάλη αίσθηση ηρεμίας και σπάνιας ωριμότητας για την ηλικία του».

Στα 16 του, ο Έλληνας Grandmaster είχε ήδη αποκτήσει μεγάλη φήμη στον χώρο του σκακιού ως μόνο ένα από τα τέσσερα άτομα που κατατάσσονται παγκοσμίως στην κατηγορία του.

″Εμαθα από τα λάθη μου”

Ο Θεοδώρου δήλωσε στον ιστότοπο του Σκακιστικού Ομίλου Χανίων, «Είμαι πολύ περήφανος για το σκάκι. Ασχολήθηκα με τα παιδιά σε ένα έντονα ψυχολογικό παιχνίδι, το οποίο μου πρόσφερε ατελείωτες ευκαιρίες. Μου επιτρέπει να αναλύσω τα χαρακτηριστικά των ανταγωνιστών, να διακρίνω αδυναμίες μου και των αντιπάλων μου, να ανακαλύψω ιδιαιτερότητες και ταλέντα».

Δήλωσε ότι προσπάθησε να περιορίσει τις αδυναμίες του μαθαίνοντας από αυτές. «Το σκάκι είναι ένας μοναδικός κόσμος που, αν και ταξιδεύεις μόνος, η δύναμη σου αντλείται από τους άλλους γύρω σου, τους συμπαίκτες σου, την ομάδα σου. Χρησιμοποίησα αυτές τις δεξιότητες στο σκάκι για να πετύχω στην ακαδημαϊκή και προσωπική μου ζωή».

Το να γίνεις Γκραν μετρ δεν είναι διόλου εύκολο επίτευγμα. Απαξ κάποιος κατακτήσει τον τίτλο του Grandmaster, τον συνοδεύει εφ′ όρου ζωής . Επί του παρόντος, οι νεότεροι Grandmasters είναι 13 ετών.

Ο Grandmaster είναι ένας τίτλος που απονέμεται σε σκακιστές από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE). Εκτός από αυτόν του Παγκόσμιο Πρωταθλητή, ο Grandmaster είναι ο υψηλότερος τίτλος που μπορεί να κερδίσει ένας σκακιστής.

Για να το πετύχει πρέπει να πάρει πετύχει βαθμολογία τουλάχιστον 2.500 στο σύστημα αξιολόγησης ΕΛΟ, σε οποιοδήποτε σημείο της καριέρας του. Τα ευνοϊκά αποτελέσματα ονομάζονται νόρμες, από συνολικά τουλάχιστον 27 παιχνίδια σε τουρνουά. Ο Νικόλας σε διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στη Νότια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής διέπρεψε με την εμφάνισή του κατακτώντας την 1η θέση στο τουρνουά. Παράλληλα, συγκέντρωσε και το απαραίτητο ποσοστό που χρειαζόταν, για να πάρει την τρίτη του νόρμα του Γκραν μτρ που ήταν και η τελευταία που απαιτούνταν, για να κατακτήσει τον τίτλο.

Ο τίτλος του Grandmaster, μαζί με τους μικρότερους τίτλους του International Master και του FIDE Master, είναι ανοιχτός σε όλους τους παίκτες ανεξαρτήτως φύλου. Η πλειοψηφία τους είναι άνδρες, αλλά αρκετές γυναίκες έχουν επίσης κερδίσει τον τίτλο.

Το ανταγωνιστικό σκάκι απέκτησε αρκετή διασημότητα και νέους φίλους σε διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, μέσω της σειράς “The Queen’s Gambit” του Netflix που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Walter Tevis. Ο τίτλος αναφέρεται στο “Queen’s Gambit”, μια σκακιστική κίνηση έναρξης.

Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και προχωρώντας στη δεκαετία του 1960, η ιστορία ακολουθεί τη ζωή της Μπεθ Χάρμον, ενός ορφανού παιδιού- θαύματος που ανέβηκε στην κορυφή του σκακιστικού κόσμου.

Δημοφιλή