ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/01/2018 19:42 EET | Updated 17/01/2018 22:49 EET

Νίμιτς: Δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο όρος «Μακεδονία». Nαουμόφσκι: Οι προτάσεις απέχουν από αξιοπρεπή λύση

Ognen Teofilovski / Reuters

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Όπως ανέφερε ο Μ.Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.

Σύμφωνα με το mignatiou.com, ο κ. Νίμιτς δήλωσε πως «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο όρος Μακεδονία από τη νέα ονομασία, θα ήταν κάτι μη ρεαλιστικό»,

 Αναφερόμενος στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είπε ότι ελπίζει να ολοκληρωθούν σε δύο μήνες.

Όπως σημείωσε, οι ιδέες του ως σύνολο είναι νέες, επειδή είναι ένας νέος συνδυασμός απόψεων και τόνισε πως όταν γίνονται συνομιλίες για ένα ζήτημα, μια διαφορά για 25 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Νίμιτς είπε πως θεωρεί την πρόταση του «μια καλή δέσμη ιδεών για ένα συμβιβασμό ανεκτό από τις δύο πλευρές» και τόνισε την ανάγκη για μια αξιοπρεπή και ικανοποιητική λύση, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της.

Αναγνώρισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση για 25 χρόνια και είπε πως ξέρει ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και έντονα αισθήματα και στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για τη διευθέτηση αυτής της διαφοράς. Χαρακτήρισε το θέμα ως ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα για την ασφάλεια της περιοχής. Εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι προτάσεις του θα οδηγήσουν τις δύο κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για τη λύση. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, είπε πως ελπίζει να λάβουν μια δημιουργική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς τους σημαντικούς εταίρους στην πολιτική ζωή.

Ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τον έχουν προσκαλέσει να τις επισκεφτεί και συμπλήρωσε: «Θα βρεθεί ο σωστός χρόνος τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφτώ και στις δύο πρωτεύουσες και να δω πώς σκέφτονται και αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό εξαρτάται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών».

Ναουμόφσκι: Οι προτάσεις απέχουν από αξιοπρεπή λύση

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι, δήλωσε ότι οι προτάσεις του διαμεσολαβητή «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

 Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

 «Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι ”Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του ”μακεδονικού” λαού και της ”μακεδονικής” γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Sitel».

 Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Σημειώνεται πως, σε συνέντευξή του, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νικολά Ντιμιτρόφ, είπε πως η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ έχουν μια ιστορική ευκαιρία- προσθέτοντας ωστόσο πως «μία λύση είναι δυνατή μόνο εάν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση της διαφωνίας είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο...οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο πως η λύση δεν θα πλήττει την εθνική της ταυτότητα». 

«Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει μια σειρά από στοιχεία, έτσι ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: Να μην πλήττει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας για πιο ξεκάθαρο διαχωρισμό ανάμεσα στη χώρα “Μακεδονία” και στην περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο “Μακεδονία”- αν δεν υπήρχε αποκλειστικότητα στη χρήση του όρου, για οποιαδήποτε πλευρά» συμπλήρωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Διαβάστε επίσης: 

Ντιμιτρόφ: Η λύση δεν πρέπει να υπονομεύει την ταυτότητα της ΠΓΔΜ. Ας μην υπάρχει μονοπώλιο στο «Μακεδονία»

Aρχίζουν οι συνομιλίες για το Σκοπιανό. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Στόλτενμπεργκ για ΠΓΔΜ: Πρώτα λύση, μετά ένταξη