Νιγηρία: Πολύνεκρη ενέδρα σε δυνάμεις του στρατού από τζιχαντιστές

Στην πολιτεία Μπόρνο.
ASSOCIATED PRESS

Πολλοί Νιγηριανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα που έστησαν τζιχαντιστές σε οχηματοπομπή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας.

Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), η οποία προέκυψε όταν αποσχίστηκε φράξια της Μπόκο Χαράμ, άνοιξαν πυρ εναντίον οχηματοπομπής που μετέβαινε τη Δευτέρα στην πόλη Γκουντούμπαλι, στην πολιτεία Μπόρνο, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Το ΙΚΔΑ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, στην οποία υποστήριξε πως οι πολεμιστές του σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Νιγηρίας.

«Χάσαμε πολλούς στρατιώτες, οχήματα και όπλα κατά τη διάρκεια της επίθεσης των τρομοκρατών», είπε η μία από τις πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι ο απολογισμός των θυμάτων ήταν «τεράστιος».

Τα τελευταία δέκα χρόνια, στην εξέγερση των τζιχαντιστών και στις επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 27.000 άνθρωποι και περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το ΙΚΔΑ σχηματίστηκε όταν αποσχίστηκε φράξια της Μπόκο Χαράμ το 2016. Από τον Ιούλιο του 2018, η οργάνωση αυτή κλιμάκωσε τις επιθέσεις της στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα οι μαχητές του έχουν εντείνει τη δράση τους σε τομείς κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, που ως τώρα ελέγχονται από τζιχαντιστές πιστούς στον ιστορικό ηγέτη της Μπόκο Χαράμ, τον Αμπουμπακάρ Σεκάου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα