Nobu Matsuhisa: Να μαγειρεύετε με την καρδιά σας, απλά και με πάθος

Ο δημοφιλής σεφ μιλά στη HuffPost Greece για το ιδιαίτερο στυλ μαγειρικής του, τα ελληνικά προϊόντα στα πιάτα του και την καλύτερη στιγμή στο εστιατόριο.
HUFFPOST GREECE | Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Ο Ιάπωνας Nobuyuki «Nobu» Matsuhisa με υποδέχεται με το πιο θερμό χαμόγελο ένα απόγευμα του Ιουλίου στο εστιατόριο Matsuhisa Athens στη μαγική ASTIR, όπου έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη. Βρισκόμαστε λίγη ώρα πριν από μια βραδιά γαστρονομικών εμπειριών στο πρώτο infinity μπαρ UMI by Matsuhisa Athens παρουσία του Nobu κι εκείνος μου μιλάει με το ίδιο χαμόγελο για το πάθος και όνειρό του από την ηλικία των 11 ετών. Τη μαγειρική.

Το Matsuhisa Athens μας καλωσορίζει και φέτος σε έναν κόσμο εκλεκτής γαστρονομίας στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Μαζί με το UMI by Matsuhisa Athens, ο «ναός» των ιαπωνικών γεύσεων συνδυάζει μία ατμόσφαιρα πολυτέλειας για το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Ο Matsuhisa έχει χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία στον κόσμο της μαγειρικής, συστήνοντας στον κόσμο την ιαπωνική κουζίνα, τη δική του φιλοσοφία για το sushi και την προετοιμασία του, καθώς και έναν απλό και υγιεινό τρόπο μαγειρικής. Είναι ιδιοκτήτης 40 εστιατορίων Nobu σε πέντε ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων των Matsuhisa Athens και Matsuhisa Mykonos και ταξιδεύει συνέχεια σε όλη την υφήλιο. Εκτός όμως από εστιατόρια, είναι πλέον και ιδιοκτήτης ξενοδοχείων, μια ιδέα που είχε μαζί με τον καλό του φίλο, συνεργάτη και ηθοποιό Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Επιπλέον, είναι και συγγραφέας οδηγών μαγειρικής.

Matsuhisa Athens
Dimitris Poupalos
Matsuhisa Athens

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, μετακόμισε από το Περού στο Λος Αντζελες όπου και άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο Matsuhisa, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και γρήγορα κέρδισε την προσοχή όχι μόνο των κατοίκων και τουριστών, αλλά και προσωπικοτήτων του Χόλιγουντ.

Πέρα όμως από την ιαπωνική/περουβιανή κουζίνα, ο διάσημος σεφ προσφέρει στα εστιατόριά του τον συνδυασμό ποιοτικού φαγητού και άριστης εξυπηρέτησης πελατών.

Στη συνομιλία μας, ο Matsuhisa αναφέρεται στο δικό του στυλ μαγειρικής, τα ελληνικά προϊόντα στα πιάτα των εστιατορίων και το «ευχαριστώ» των επισκεπτών που έχουν δοκιμάσει την κουζίνα του.

HUFFPOST GREECE | Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

«Δεν θέλω να δυσκολέψω τον τρόπο μαγειρικής»

Το φαγητό είναι σημαντικό για την επιβίωση του ανθρώπου, πρέπει να τρώμε. Είναι σημαντικό και για μένα γιατί είμαι σεφ αλλά μαγειρεύω και σε καθημερινή βάση. Δεν μπορούμε να καταναλώνουμε κάθε μέρα πολύπλοκη ή βαριά τροφή, αυτό βέβαια εξαρτάται και από την κουλτούρα του καθενός.

Ο τρόπος μαγειρικής είναι ιαπωνικός, όπως και το υπόβαθρό μου. Η παραδοσιακή ιαπωνική μαγειρική σημαίνει χρήση των καλύτερων προϊόντων, αλλά αυτό νομίζω ισχύει και σε άλλες κουλτούρες. Πρώτα λοιπόν επιλέγω το καλύτερο προϊόν και μετά μαγειρεύω με απλό τρόπο, δεν θέλω να δυσκολέψω τη μαγειρική. Οι άνθρωποι μπορούν να τρέφονται απλά. Η ιαπωνική κουζίνα έχει κυρίως ψαρικά, συμπεριλαμβανομένου του σούσι, μερικά λαχανικά, noodles, ρύζι, ακόμη και κρέας. Μπορείτε να έρθετε στο εστιατόριο μας και ανάλογα με τη μέρα και την διάθεση, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε διαφορετικά μενού. Να είστε σίγουροι λοιπόν ότι θα σερβίρουμε μόνο καλό φαγητό. Η φιλοσοφία μου είναι «να μαγειρεύετε πάντα με την καρδιά σας, αλλά ταυτόχρονα απλά και με πάθος». Και οι πελάτες εμπιστεύονται το φαγητό μου.

Matsuhisa Athens

«Αρχισα να χρησιμοποιώ ελληνικά προϊόντα»

Ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τη μαγειρική στο Τόκιο σε ηλικία 18 ετών και αρκετά χρόνια μετά μετακόμισα στο Περού, σε ηλικία 23-24 ετών. Εκεί γνώρισα καλύτερα τόσο την ιαπωνική όσο και την περουβιανή φιλοσοφία γύρω από το φαγητό. Τότε ξεκίνησα να δημιουργώ το διατροφικό στυλ «Nobu». Δεν θέλω να το αποκαλώ συγχώνευση («fusion») όπως το ονομάζουν, το στυλ είναι απλό και ο κόσμος εμπνεύστηκε από αυτή τη μίξη και το περουβιανό φαγητό. Το πρώτο μου εστιατόριο «άνοιξε» το 1987 στο Λος Αντζελες. Απέκτησα τα δυο εστιατόρια στην Ελλάδα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Μύκονο και άρχισα στη μαγειρική μου να χρησιμοποιώ ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το γκότζι μπέρυ, την κάπαρη και τις αποξηραμένες ελιές. Το «Nobu στυλ μαγειρικής» δεν είναι μόνο ιαπωνικό, αλλά συνδυάζει επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες διατροφής οι οποίες όμως εξελίσσονται μέσα από τα μενού μου.

«Το ευχαριστώ των πελατών, η καλύτερη στιγμή»

Οι επισκέπτες στα εστιατόρια Nobu είναι όλων των ηλικιών, από διαφορετικές κουλτούρες και με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, ο σεφ αποκαλύπτει την ωραιότερη στιγμή παραμονής του στα εστιατόρια.

Ο κόσμος έρχεται καθημερινά, τρώει με φίλους, οικογένεια, είναι χαρούμενος και απολαμβάνει το φαγητό. Πηγαίνω στο εστιατόριο κάθε βράδυ, παραμένω μέχρι το τέλος της βραδιάς και αφού δειπνήσουν οι επισκέπτες, στη συνέχεια έρχονται σε μένα και μου λένε: «Nobu σε ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο φαγητό». Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για μένα γιατί, έχοντας κάνει κρατήσεις, ερχόμενοι εδώ και ξοδεύοντας το χρόνο και τα χρήματα τους, στο τέλος του φαγητού με ευχαριστούν. Είμαι ευτυχισμένος όταν οι πελάτες φεύγουν ευχαριστημένοι.

HUFFPOST GREECE | Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

«Omakase», η καρδιά του σεφ

Έχουμε ένα βασικό μενού από όπου οι πελάτες επιλέγουν το φαγητό της αρεσκείας τους. Υπάρχουν όμως και μερικά πιάτα που ανήκουν σε ένα μενού «γευσιγνωσίας» που εμείς ονομάζουμε Omakase και σημαίνει «από την καρδιά του σεφ». Στο Omakese ο πελάτης μας ζητάει τι επιθυμεί να φάει. Πρώτα ρωτάμε τους πελάτες αν έχουν κάποια αλλεργία ή συγκεκριμένη προτίμηση και με βάση αυτά τους ετοιμάζουμε πιάτα από το συγκεκριμένο μενού. Συνήθως όμως οι πελάτες παραγγέλνουν από το κλασικό μενού των εστιατορίων και εμείς απλά τους ενημερώνουμε και τους «εκπαιδεύουμε» σε περίπτωση που έχουν ερωτήσεις. Αλλά δεν παίρνουμε την πρωτοβουλία να παραγγείλουμε για λογαριασμό τους, εκτός εάν προτιμήσουν το μενού Omakase.

«Η ελληνική κουζίνα φέρνει μια νέα τάση»

Οι διατροφικές τάσεις κάθε χώρας έχουν πολλές δυνατότητες. Η περουβιανή και ιαπωνική κουζίνα εμπνέουν τον κόσμο. Η ελληνική έχει τη δυνατότητα να φέρνει μια νέα τάση, όπως άλλωστε και η γαλλική και η ιταλική. Σεφ που προέρχονται από όλο τον κόσμο, εισάγουν είδη φαγητών και οι προτιμήσεις και δυνατότητες εξαρτώνται από την ποιότητα και τον τρόπο παρουσίασης του πιάτου. Είναι πολλές λεπτομέρειες μαζί. Σε όλη μου τη ζωή, μου άρεσε να μαγειρεύω, δεν θέλω να παίζω με το μαγείρεμα. Μου αρέσει να μαγειρεύω με πάθος. Οι άνθρωποι κρίνουν το φαγητό, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μαγειρεύεις με την καρδιά σου. Πάρε για παράδειγμα τη μητέρα σου, μαγειρεύει με την καρδιά της για σένα.

Matsuhisa Athens
UMI by Matsuhisa Athens
Dimitris Poupalos
UMI by Matsuhisa Athens

Info

Matsuhisa Athens

Οδός Απόλλωνος 40, 16671

Βουλιαγμένη, Αθήνα, Ελλάδα

Τηλέφωνο: (+30) 210 89 605 10

Fax: (+30) 210 89 625 20

E-mail: contact@matsuhisaathens.com

https://www.astir.gr/matsuhisa-athens