ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2019 08:00 EEST | Updated 09/04/2019 09:33 EEST

Νόμος του κράτους για τη Μεγάλη Βρετανία η καθυστέρηση του Brexit μέχρι να υπάρξει συμφωνία

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι.

ASSOCIATED PRESS

Ως «ιστορικός» για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτηρίζεται λίγες μόλις ώρες η μετά την ψήφισή του, ο νόμος που αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Πρακτικά, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου επιβάλλει στην πρωθυπουργό να επεκτείνει χρονικά την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε, όπως εξηγεί η βρετανική έκδοση της HuffPost.

Πλέον η Τερέζα Μέι καλείται να επιδιώξει την παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας προκειμένου να αποκλειστεί μια πιθανή έξοδος χωρίς συμφωνία, είτε ηθελημένα είτε αθέλητα. 

Το νομοσχέδιο της Ιβέτ Κούπερ ( (No.5, Act 2019) υπερψηφίστηκε σε χρόνο ρεκόρ και από τη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από τη Βουλή των Λόρδων μέσα σε μόλις δύο ημέρες. 

Στην Βουλή των Λόρδων ολοκληρώθηκε η τρίτη ανάγνωση  κατά άρθρο που εκκρεμούσε από την Παρασκευή και στη συνέχεια επέστρεψε στη Βουλή των Κοινοτήτων και εγκρίθηκε. Πλέον λαμβάνει βασιλική έγκριση και αποτελεί νόμο του κράτους.

Η βουλευτής των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, που είχε την πρωτοβουλία για την κατάρτιση και την υποβολή του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι η έγκρισή του πρέπει να ερμηνευτεί ως υποστήριξη προς την πρωθυπουργό να κλείσει μια νέα συμφωνία.

Θα δώσουν παράταση οι Ευρωπαίοι αν χρειαστεί;

Οι 27 ηγέτες πρέπει ομόφωνα να συμφωνήσουν για να εγκριθεί η παράταση και η Μέι ταξιδεύει αύριο Τετάρτη για Βρυξέλλες προκειμένου παρουσιάσει την πρόταση της.

Σήμερα Τρίτη θα βρίσκεται σε Βερολίνο και Παρίσι για κατ′ ιδίαν συνομιλίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα καταλήξει αν πρέπει να δοθεί παράταση, αυξάνοντας τους φόβους για να μην υπάρξει συμφωνία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ανάμεσα στους ηγέτες που προβληματίζονται για νέα παράταση χωρίς να έχει υπάρξει από την μεριά των Βρετανών ξεκάθαρο πλάνο και συγκεκριμένες προτάσεις για την αποχώρηση από την Ενωση.

Σε περίπτωση που η Μέι καταφέρει να πάρει παράταση, θα επιστρέψει στην Βουλή των Κοινοτήτων με την νέα πρόταση.

Παράλληλα η  Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι η πρόταση των δύο Λόρδων μπορεί να προκαλέσει «κατά λάθος Brexit χωρίς συμφωνία» την Παρασκευή, διότι οι βουλευτές μπορεί να απορρίψουν την προσφορά για παράταση με την οποία θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες η Μέι.    

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post