Νωρίτερα ξεκινά η 4η αξιολόγηση. Στις 26 Φεβρουαρίου οι θεσμοί στην Αθήνα με 88 προαπαιτούμενα για τελική συμφωνία

Νωρίτερα ξεκινά η 4η αξιολόγηση. Στις 26 Φεβρουαρίου οι θεσμοί στην Αθήνα με 88 προαπαιτούμενα για τελική συμφωνία
sharply_done via Getty Images

Επιτάχυνση των διαδικασιών και επίσπευση των συναντήσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών περιλαμβάνει το σχέδιο των δανειστών προκειμένου να προχωρήσουν οι διεργασίες εν όψει του Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση να έρθει νωρίτερα η έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι θεσμοί θέλουν να κλείσουν στην ώρα τους όλες τις εκκρεμότητες του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο η 26η Φεβρουαρίου κρίθηκε ως η κατάλληλη ημερομηνία προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών. Τότε αναμένεται να πάρει και το «βάπτισμα» ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει την Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έκλεισε τον κύκλο της στην ελληνική υπόθεση.

Το γεγονός αυτό για κάποιους σημαίνει ότι στη συζήτηση δεν θα υπάρχουν νέα εργασιακά θέματα, πεδίο στο οποίο ειδικεύεται η Ντέλια Βελκουλέσκου. Αντίθετα ο Πίτερ Ντόλμαν, θεωρείται ένα μετριοπαθές στέλεχος, ιδανικό για να προχωρήσει στις απαιτούμενες «συνθέσεις» ώστε να οδηγηθούν όλες οι πλευρές σε συμφωνία. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Η αντικατάσταση της Ντέλιας Βελκουλέσκου δε σημαίνει βέβαια ότι στην ατζέντα δεν θα υπάρχουν «ουρές» από τις πολλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες εκκρεμούν στα εργασιακά. Για παράδειγμα οι αλλαγές στην διαιτησία, τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα θεωρούνται από τα θέματα που θα δυσκολέψουν την τέταρτη αξιολόγηση.

Τα επόμενα βήματα

Η επίτευξη βέβαια συνολικής συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών δεν είναι εύκολη, καθώς ο όγκος δουλειάς μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι τεράστιος. Η ατζέντα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των 88 τελευταίων προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο. Σημαντικός αριθμός αυτών αποτελούν «ουρές» μνημονιακών δεσμεύσεων από τα δύο προηγούμενα προγράμματα, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Το δυσκολότερο μέρος όμως των διαπραγματεύσεων αποτελεί η τελική συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων αναφορικά με την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Το είδος της εποπτείας μετά τα μνημόνια, οι δεσμεύσεις που θα ληφθούν, ο χρόνος υλοποίησης τους και η σύνδεση τους με νέα ορόσημα, θα αποτελέσουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Ταυτόχρονα οι θεσμοί συνεχίζουν τις τεχνικές διεργασίες προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους. Έστω και αν έχει αποφασιστεί μοντέλο στο οποίο θα κινηθεί η λύση, υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις τόσο αναφορικά με το χρόνο οριστικοποίησης της, όσο και με το χρόνο υλοποίησης της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από την πλευρά των δανειστών, οι αποφάσεις για το χρέος αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο Eurogroup του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα πρέπει να γίνει η τεχνική επεξεργασία των αποφάσεων, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις.

Με βάση αυτές τις παρεμβάσεις θα επιχειρηθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, να συνδεθούν όλα τα κομμάτια του παζλ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο της επόμενης ημέρας μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Δημοφιλή