ΔΙΕΘΝΕΣ
05/07/2019 17:14 EEST

Νορβηγία: Πρώην υπουργός κακοποίησε σεξουαλικά άνδρες πρόσφυγες αιτούντες άσυλο

Ο ένας ήταν ηλικίας μόλις 17 ετών, ενώ άλλος λέγεται ότι έχει «διανοητική αναπηρία».

STIAN LYSBERG SOLUM via Getty Images

Ενας πρώην υπουργός στη Νορβηγία καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης για σεξουαλική κακοποίηση τριών αιτούντων άσυλο.

Ο Σβέιν Λούντβιγκσεν, ηλικίας 72 ετών, κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση της θέσης του ως περιφερειακός κυβερνήτης και εκμετάλλευσης της ευάλωτης κατάστασης των τριών νεαρών ανδρών.

Τα θύματα δήλωσαν ότι πίστευαν πως η θετική απάντησή τους στο αίτημα του Λούντβιγκσεν για σεν μαζί τους θα τους εξασφάλιζε τη μόνιμη διαμονή τους στη χώρα ενώ αν απαντούσαν αρνητικά εκτιμούσαν πως θα οδηγούνταν σε απέλαση.

Ο καταδικασθείς πολιτικός επέμεινε στην αθωότητά του και δεσμεύθηκε να ασκήσει προσφυγή κατά της δικαστικής απόφασης, που εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη αλλά είδε το φως της δημοσιότητας μια ημέρα αργότερα.

Τα περιστατικά για τα οποία κρίθηκε ένοχος έλαβαν χώρα στο Τρόμς, μια περιοχή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, μεταξύ 2011 και 2017.

Οι άντρες, ηλικίας 25, 26 και 34 ετών, δήλωσαν στο δικαστήριο ότι συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον Λούντβιγκσεν όταν ήταν κυβερνήτης του Τρομς και ότι τους προσέφερε κατοικίες και θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα σεξουαλικές χάρες.

Οι ασελγείς πράξεις πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι και στο εξοχικό του πολιτικού, σε δωμάτια ξενοδοχείων και στο γραφείο του, ανέφεραν τα θύματα.

STIAN LYSBERG SOLUM via Getty Images

Ο ένας ήταν ηλικίας μόλις 17 ετών, ενώ άλλος λέγεται ότι έχει «ήπια διανοητική αναπηρία».

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή με έναν από τους άνδρες, αλλά δήλωσε ότι ήταν συναινετική. Επίσης, παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στην αστυνομία κατά τη διάρκεια των ερευνών. Ωστόσο, αρνήθηκε πως είχε σεξουαλική επαφή με τους άλλους δύο.

Στην ετυμηγορία του, το δικαστήριο δήλωσε ότι ο εναγόμενος είχε χρησιμοποιήσει σκόπιμα το αξίωμά του για να έχει σεξουαλική επαφή. Ηξερε ότι υπήρχε φόβος ότι ως επικεφαλής της περιοχής θα μπορούσε να ανακαλέσει την ιθαγένεια των αιτούντων άσυλο.

Ο συντηρητικός πολιτικός ήταν υπουργός Αλιείας από το 2001 έως το 2005 και κυβερνήτης του Τρομς από το 2006 έως το 2014, όταν αποχώρησε από την πολιτική.

Η Αν Μάγκριτ-Αούστενα, γενική γραμματέας του νορβηγικού οργανισμού για τους αιτούντες άσυλο, χαιρέτισε την απόφαση.

«Η ετυμηγορία είναι σημαντική, είναι μια ακραία παραβίαση της εμπιστοσύνης, μια ακραία κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε στο BBC.

Πηγή: BBC

Sponsored Post