ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2019 10:54 EET

Νότια Αφρική: Λαθροκυνηγοί σκότωσαν λιοντάρια και έκοψαν τα μέλη τους για «μαγεία»

Σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών.

Nimit Virdi / 500px via Getty Images

Τέσσερα λιοντάρια σε πάρκο άγριας ζωής στη Νότια Αφρική θεωρείται πως ταΐστηκαν με δηλητηριασμένο κρέας, με αποτέλεσμα τον θάνατό τους, πριν λαθροκυνηγοί κόψουν τα σαγόνια και τα πόδια τους, πιθανότατα για δημιουργία «μαγικών φίλτρων» και τελετών «μαγείας».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, η αστυνομία της Πρετόρια καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπεύθυνων για τον θάνατο των λιονταριών στο Πάρκο Άγριας Ζωής Ριτβλέι στο Τσουάνε το βράδυ της Πέμπτης.

Τα πτώματα των νεκρών ζώων εντοπίστηκαν από αξιωματούχους το πρωί της Παρασκευής. Σημειώνεται πως τα σαγόνια και τα πόδια των λιονταριών θεωρούνται πολύτιμα στο «μούτι»- την παραδοσιακή ιατρική της Νότιας Αφρικής, που σχετίζεται στενά με μαγεία.

Θεωρείται πως οι δράστες γνώριζαν καλά την περιοχή. Η Ντέινα Βάνενμπουργκ, που εργάζεται στο τμήμα περιβάλλοντος της τοπικής κυβέρνησης, είπε στο νοτιοαφρικανικό Independent Online πως «αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν πώς να αποκτούν πρόσβαση μέσω των κύριων δρόμων και πού να κόψουν τους φράχτες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα λιοντάρια».

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί για την προστασία των υπόλοιπων ζώων. O Μπράντεν Στίβενς, οδηγός, ξεναγός σε τουρίστες που ήθελαν να δουν λιοντάρια  και μάνατζερ του Rietvlei Coffee Shop, εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο των λιονταριών με τα οποία δούλευε για 8,5 χρόνια, γράφοντας στο Facebook πως «βοήθησαν στη διαμόρφωση της καριέρας μου και είναι η βάση των ιδεών μου για ηθικό, υπεύθυνο τουρισμό, όπου τα ζώα δεν γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την ανθρώπινη απληστία και ματαιοδοξία...δεν θα μείνω άπραγος να παρακολουθώ την άγρια ζωή μας να κατακρεουργείται. Αυτά τα ζώα ανήκουν σε όλους τους Νοτιοαφρικανούς, είναι ώρα να τα αναλάβουμε».