Νότιο Σουδάν: Τουλάχιστον 232 άμαχοι νεκροί από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σε διάστημα ενός μήνα

Οι αντάρτες που στηρίζουν τον Μάκαρ απορρίπτουν τη συμφωνία που προβλέπει να διοριστεί αντιπρόεδρος
Getty Images

Τουλάχιστον 232 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο στρατός του Νότιου Σουδάν και συμμαχικές του δυνάμεις σε χωριά που βρίσκονται σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στην επαρχία Γιούνιτι από τις 16 Απριλίου ως τις 24 Μαΐου, σύμφωνα με το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή πρόσθεσε μάλιστα ότι μέσω της έρευνας που διεξήγαγε για το συμβάν εντόπισε τρεις διοικητές που φαίνεται ότι φέρουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για τις σφαγές, οι οποίες ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

«Δεν πρέπει να επιτραπεί στους δράστες να γλιτώσουν», τόνισε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Στο μεταξύ οι αντάρτες που πρόσκεινται στον Ρικ Μάκαρ απέρριψαν χθες Δευτέρα το σχέδιο να επιστρέψει στη θέση του αντιπροέδρου, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα περιόριζε την ισχύ του προέδρου του Νότιου Σουδάν, του Σάλβα Κιρ.

Ο Μάκαρ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κιρ ως το 2013 όταν μια πολιτική διαφωνία μεταξύ τους κατέληξε σε εμφύλια σύγκρουση που σπαράσσει μέχρι τώρα το Νότιο Σουδάν.

Η συμφωνία βάσει της οποίας ο Μάκαρ ορίζεται πρώτος αντιπρόεδρος συνήφθη στη διάρκεια συνομιλιών με τον Κιρ που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του προέδρου της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι. Ανακοινώθηκε την Κυριακή από το γραφείο του Κιρ.

Όμως αξιωματούχος του στρατού του Μάκαρ, το SPLM-O, ανακοίνωσε ότι δεν γίνεται δεκτή.

Ο Πουόκ Μποθ Μπάλουανγκ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του SPLM-O, εξήγησε ότι οι αντάρτες θα πρέπει να διορίσουν δύο από τους τέσσερις αντιπροέδρου που προβλέπεται να έχει το Νότιο Σουδάν βάσει της συμφωνίας αυτής.

«Δεν θα πειστούμε μόνο με τη θέση του Πρώτου Αντιπροέδρου σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Επικεντρωνόμαστε περισσότερες σε δομικά και θεσμικά ζητήματα ώστε να περιοριστούν οι εξουσίες του Κιρ τόσο στην εκτελεστική όσο και τη νομοθετική» εξουσία, τόνισε.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Μπάλουανγκ μιλά εξ ονόματος του Μάκαρ, ο οποίος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.

Η συμφωνία αυτή θα σηματοδοτούσε μια πρόοδο στις νέες προσπάθειες που καταβάλουν οι περιφερειακοί ηγέτες για να τερματιστεί ο εμφύλιος στο Νότιο Σουδάν, στον οποίο αντίπαλες είναι από τη μία η φυλή Ντίνκα του Κιρ και από την άλλη η φυλή Νουρ του Μάκαρ.

Μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει καταστρέψει την οικονομία του νεότερου κράτους της Αφρικής.

Μια αντίστοιχη συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας που συνήφθη το 2015 απέτυχε την επόμενη χρονιά, όταν ο Μάκαρ επέστρεψε στην πρωτεύουσα και γρήγορα ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Κιρ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή