ΔΙΕΘΝΕΣ
21/01/2020 14:47 EET | Updated 21/01/2020 19:50 EET

Νταβός: O Τραμπ αποκήρυξε τους «προφήτες του ολέθρου» για το κλίμα

Επίσης ανακοίνωσε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία για το ένα τρισεκατομμύριο δέντρα.

Reuters
.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκήρυξε τους «προφήτες του ολέθρου» σε ομιλία του στο World Economic Forum στο Νταβός, όπου κεντρικό θέμα είναι το κλίμα.

Ο Τραμπ ζήτησε να απορριφθούν οι «προβλέψεις Αποκάλυψης» και είπε ότι η Αμερική θα υπερασπιστεί την οικονομία της.

Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ευθέως στην έφηβη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είχε προγραμματιστεί να ανοίξει μια εκδήλωση με τίτλο «Αποτρέποντας μια Κλιματική Αποκάλυψη» (Averting a Climate Apocalypse).

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε κορυφαία στελέχη του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου πως ήταν καιρός και αισιοδοξία και όχι απαισιοδοξία, σε μια ομιλία που παρέθεσε τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του.

Μιλώντας για τους ακτιβιστές για το κλίμα, είπε πως «αυτοί οι “alarmists” (σε ελεύθερη απόδοση, “Κασσάνδρες”) απαιτούν πάντα το ίδιο πράγμα- απόλυτη εξουσία να κυριαρχήσουν, μεταμορφώσουν και ελέγξουν κάθε διάσταση των ζωών μας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε μερικές ώρες πριν την έναρξη της δίκης του στη Γερουσία των ΗΠΑ για το θέμα της καθαίρεσής του.

Νωρίτερα η 17χρονη Τούνμπεργκ, που έχει ηγηθεί ενός κινήματος αποχής από τα σχολεία με αίτημα την άμεση δράση για το περιβάλλον, είπε ότι οι άνθρωποι πλέον είναι «γενικά πιο ενήμεροι» για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας. Ωστόσο, μιλώντας σε πάνελ με άλλους νεαρούς ακτιβιστές, πρόσθεσε πως «από μια άλλη οπτική σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει».

Η ίδια βρισκόταν στο κοινό κατά την ομιλία Τραμπ, αλλά δεν μίλησε σε δημοσιογράφους ενώ αποχωρούσε.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των χωρών με τον καθαρότερο αέρα και το καθαρότερο πόσιμο στον πλανήτη, «και θα τις κρατήσουμε έτσι. Και μόλις πήραμε μια αναφορά πως αυτή τη στιγμή είναι πιο καθαρά από ό,τι ήταν ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια. Είμαστε αφοσιωμένοι στο να διατηρήσουμε το μεγαλείο της Δημιουργίας και τη φυσική ομορφιά του κόσμου μας. Σήμερα είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για το ένα τρισεκατομμύριο δέντρα που αρχίζει εδώ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ».

 

Ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρώπη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στην συνέχεια της ομιλίας του ότι είχε «πολύ καλές» συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ουάσιγκτον θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

«Αναμένουμε ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε με την Ευρώπη. Και εάν δεν συνάψουν μια συμφωνία, θα εξετάσουμε οπωσδήποτε πολύ σοβαρά» το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές οχημάτων, είπε ο Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι η διοίκηση Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, εάν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δεν κατηγορήσουν επισήμως το Ιράν για παραβίαση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)