ΔΙΕΘΝΕΣ
21/05/2020 17:13 EEST | Updated 21/05/2020 17:15 EEST

NY Times: Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ και από τη συνθήκη «Open Skies»

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

aviation-images.com via Getty Images

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αποφασίσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από άλλη μια σημαντική συνθήκη ελέγχου εξοπλισμών, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times- όπου σημειώνεται πως η Ρωσία θα ενημερωθεί την Παρασκευή πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Open Skies Treaty, που είχε υπογραφεί πριν από τριάντα χρόνια, επιτρέποντας σε αεροσκάφη των χωρών που συμμετείχαν να πετούν πάνω από την επικράτεια άλλων υπογραφόντων, εξοπλισμένα με προηγμένους αισθητήρες, προκειμένου να λαμβάνουν διαβεβαιώσεις πως δεν προετοιμάζονται για στρατιωτική δράση.

Η απόφαση του Τραμπ, αναφέρουν οι NY Times, θα εκληφθεί ως νέα ένδειξη πως ίσως να οδεύει να εξέλθει από την άλλη μεγάλη συνθήκη ελέγχου εξοπλισμών που απομένει με τη Ρωσία, τη New Start, που περιορίζει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε 1.550 πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές έκαστος. Η συνθήκη αυτή λήγει εβδομάδες μετά την επόμενη ορκωμοσία προέδρου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό πως η Μόσχα παραβιάζει τη συνθήκη Open Skies μη επιτρέποντας πτήσεις πάνω από μια πόλη όπου θεωρείται ότι η Ρωσία ανέπτυσσε πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν την Ευρώπη, καθώς και απαγορεύοντας πτήσεις πάνω από μεγάλες ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις. Επίσης, σε απόρρητες αναφορές, το Πεντάγωνο και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εμφανίζονται να εκτιμούν πως η Ρωσία χρησιμοποιεί πτήσεις πάνω από τις ΗΠΑ για να χαρτογραφεί κρίσιμες αμερικανικές υποδομές που θα μπορούσαν να πληγούν από κυβερνοεπιθέσεις. Επιπλέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως ο Τραμπ εξοργίστηκε από μια ρωσική πτήση πάνω από το γήπεδο γκολφ του στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ το 2017.