ΔΙΕΘΝΕΣ
08/05/2018 19:19 EEST | Updated 08/05/2018 20:34 EEST

NY Times: Ο Τραμπ είπε στον Μακρόν ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Jonathan Ernst / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη πως σχεδιάζει να ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι πηγή ενημερωμένη σχετικά με τη συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών- ωστόσο η γαλλική προεδρία διαψεύδει το εν λόγω δημοσίευμα. 

Μια τέτοια απόφαση από τον Τραμπ θα αναιρούσε τη θεωρούμενη μεγάλη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα. 

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, και να επιβάλουν επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις, ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή. 

Διαβάστε επίσης: 

Τα πιθανά σενάρια για την απόφαση Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν- και οι επιπτώσεις τους

Δεύτερη πηγή με γνώση επί των διαπραγματεύσεων είπε ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν λόγω της επιμονής του Τραμπ να διατηρηθούν αυστηρά όρια όσον αφορά στην παραγωγή πυρηνικού καυσίμου από το Ιράν μετά το 2030. Η συμφωνία αυτή τη στιγμή άρει αυτά τα όρια. 

Ωστόσο, το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, διέψευσε το δημοσίευμα των NY Times, επισημαίνοντας πως ο Τραμπ δεν έδωσε ενδείξεις σχετικά με το τι σχεδιάζει να ανακοινώσει ως προς το ζήτημα. 

Παρόλα αυτά, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διπλωματικές διαδικασίες για το ζήτημα είπε στο Reuters ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποδείκνυαν αργά τη Δευτέρα πως ο Τραμπ θα αποσυρόταν από τη συμφωνία. 

Οι επίσημες ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ αναμένονται στις 21:00 ώρα Ελλάδας. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητούσε το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.