O ακροδεξιός Μπολσονάρο θεωρεί πως ο αρχιβασανιστής της δικτατορίας είναι «εθνικός ήρωας»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας βέβαια μας έχει συνηθίσει σε αντίστοιχες ντροπιαστικές δηλώσεις.
Adriano Machado / Reuters

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, έχει κατά καιρούς προβεί σε δηλώσεις που αποδεικνύουν με κάθε σαφήνεια την ακριβή ταυτότητα της ακροδεξιάς του ρητορικής που ανοιχτά τάσσεται υπέρ της δικτατορίας και αντιμετωπίζει με καχυποψία το διαφορετικό.

Ο ίδιος άλλωστε το 1999, ζητούσε να κλείσει η Βουλή και υποστήριξε πως η δικτατορία θα έπρεπε να δολοφονήσει τουλάχιστον 30.000 διεφθαρμένους ανθρώπους, με πρώτο τον πρόεδρο Καρντόζο. Το 2003, είπε σε γυναίκα βουλευτή μπροστά στις κάμερες πως δεν θα τη βιάσει επειδή δεν το αξίζει, ενώ το 2011 υποστήριξε πως προτιμά ο γιος του να σκοτωθεί σε τροχαίο απ’ το να είναι ομοφυλόφιλος.

Αυτή τη φορά ο βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε ότι ένας αξιωματικός του στρατού που είχε καταδικαστεί για βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του καθεστώτος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985) ήταν «εθνικός ήρωας».

Ο συνταγματάρχης Κάρλους Αλμπέρτου Ούστρα, που πέθανε το 2015, ήταν επικεφαλής της διαβόητης βραζιλιάνικης υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών DOI-CODI, η οποία πρωτοστάτησε στην καταστολή της βραζιλιάνικης αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, το 2008, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι επέβλεπε προσωπικά τους βασανισμούς υπόπτων και αντιφρονούντων.

Η Εθνική Επιτροπή Αλήθειας της Βραζιλίας κατέγραψε 45 θανάτους και εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Ούστρα στη διοίκηση της ασφάλειας του στρατιωτικού καθεστώτος, όπως και 502 υποθέσεις βασανισμών.

Όμως για τον Μπολσονάρο, ο Ούστρα «ήταν εθνικός ήρωας, ο οποίος απέτρεψε τον κίνδυνο η Βραζιλία να περιπέσει σε αυτό που θέλει η αριστερά σήμερα». Ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας έκανε τη δήλωση αυτή πριν συναντηθεί με τη χήρα του θανόντος στρατιωτικού.

Πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών που ενηλικιώθηκε επί δικτατορίας, ο Μπολσονάρο έχει εξυμνήσει επανειλημμένα την κληρονομιά του βραζιλιάνικου στρατιωτικού καθεστώτος και συμπεριέλαβε πολλούς απόστρατους στρατηγούς στην κυβέρνηση που σχημάτισε όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο.

Το 2016, ο Μπολσονάρο είχε αφιερώσει στον Ούστρα την ψήφο με την οποία τάχθηκε υπέρ της καθαίρεσης της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, άλλοτε αντάρτισσας που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί δικτατορίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπολσονάρο αντικατέστησε τα τέσσερα από τα επτά μέλη μιας επιτροπής επιφορτισμένης με τη διενέργεια έρευνας για τους εξαφανισθέντες στα χέρια της δικτατορίας κατά τη διάρκεια του «βρόμικου πολέμου» εναντίον ανταρτών και ακτιβιστών της βραζιλιάνικης αριστεράς. Στη θέση τους, διόρισε αξιωματικούς του στρατού και μέλη ακροδεξιών κομμάτων.

Ερωτηθείς γιατί προχώρησε σε αυτή την κίνηση, απάντησε σε δημοσιογράφους: «υπάρχει νέος πρόεδρος· είναι ο Ζαΐχ Μπολσονάρο. Τελεία και παύλα».

Δημοφιλή