Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους εμφανίστηκε σε βίντεο για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια

Λέει ότι οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα ήταν εκδίκηση για την απώλεια της πόλης Μπαγκούζ στη Συρία.
|

Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την προπαγανδιστική ομάδα της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε από το δίκτυο Al-Furqan τη Δευτέρα, δείχνει τον Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι με μια πλούσια γκρινοκόκκινη γενειάδα, φορώντας μια μαύρη κελεμπία με ένα μπεζ γιλέκο, να κάθεται στο πάτωμα έχοντας δίπλα του ένα πολυβόλο. Μιλάει με τρεις άνδρες που κάθονται απέναντι του, τα πρόσωπα των οποίων καλύπτονται, και απευθύνει μήνυμα διάρκειας 18 λεπτών.

Η ημερομηνία κατά την οποία γυρίστηκε το βίντεο δεν είναι γνωστή. Αυτή είναι η πρώτη εμφάνισή του από τότε που έδωσε κήρυγμα στο τζαμί Αλ Νουρί, στην Μοσούλη του Ιράκ το το 2014.

Η ομάδα SITE Intelligence δήλωσε ότι ο Αλ Μπαγκντάντι εμφανίζεται στο βίντεο μετά το τέλος της μάχης στη Μπαγκούζ, το τελευταίο οχυρό του ISIS στη Συρία, και συζητάει για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 250 ανθρώπους. Ο αδίσκακτος τζιχαντιστής εγκωμιάζει τις πρόσφατες επιθέσεις στο Κολόμπο, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν ως εκδίκηση για την απώλεια της Μπαγκούζ.

Ο εξαφανισμένος ηγέτης του ISIS παραδέχεται την ήττα στη Συρία αλλά μιλά για μια μακρά μάχη μπροστά. «Στην πραγματικότητα, η μάχη του Ισλάμ και του λαού του ενάντια στους Σταυροφόρους και τους οπαδούς τους είναι μια μακρά μάχη» ακούγεται να λέει. Αναφέρει πως η μάχη στη Μπαγκούζ έδειξε τη «βαρβαρότητα» της Δύσης και το «θάρρος, τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του έθνους του Ισλάμ».

Αναφερόμενος στις αποτυχίες στη μάχη, είπε ότι οι «αδελφοί» των πολλών πεσόντων μαχητών «θα εκδικηθούν, καθώς δεν θα ξεχάσουν όσο έχουν αίμα στις φλέβες τους και θα υπάρξει μάχη μετά από αυτό»

Με μια αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για το κεφάλι του, ο Αλ-Μπαγκντάντι είναι ο πιο περιζήτητος άνθρωπος στον κόσμο, υπεύθυνος για την ψυχρή οργάνωση της μαζικής σφαγής των αντιπάλων του και για την καθοδήγηση αιματηρών τρομοκρατικών επίθεσεων σε όλες τις ηπείρους, αλλά και στην καρδιά της Ευρώπης.