ΔΙΕΘΝΕΣ
27/03/2018 10:54 EEST

O (άγριος) ελέφαντας που καπνίζει: Το μυστήριο που έχει αφήσει άφωνους τους ειδικούς

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει σε ειδικούς ανά τον κόσμο βίντεο με έναν άγριο ελέφαντα στην Ινδία ο οποίος φαίνεται να...φυσάει στάχτες (ή, με πολύ απλά λόγια, να βγάζει καπνούς).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το 48 δευτερολέπτων βίντεο κατέγραψε ο Βινάι Κουμάρ, επιστήμονας ο οποίος ανήκει στη Wildlife Conservation Society (India) σε ταξίδι του στο δάσος Ναγκαρχόλε στην Καρνατάκα τον Απρίλιο του 2016. Όπως είπε στο BBC, δεν είχε δημοσιοποιήσει ως τώρα το βίντεο επειδή «δεν συνειδητοποιούσε τη σημασία του».

 

 

Οι επιστήμονες αδυνατούν να δώσουν κάποια εξήγηση ως προς το γιατί ο ελέφαντας...καπνίζει. «Πρόκειται για την πρώτη γνωστή καταγραφή ενός άγριου ελέφαντα που επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά, και αυτό έχει προκαλέσει ερωτηματικά σε επιστήμονες και ειδικούς» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Wildlife Conservation Society (India).

Πρόκειται για έναν θηλυκό ελέφαντα ο οποίος εμφανίζεται να καταπίνει κάρβουνα από μια ελεγχόμενη φωτιά στο έδαφος και να εκπνέει τις στάχτες.

Ο βιολόγος Βαρούν Ρ. Γκοσβαμί, ο οποίος εξέτασε το βίντεο, πιστεύει ότι «το πιθανότερο, ο ελέφαντας προσπαθούσε να χωνέψει καρβουνιασμένο ξύλο, καθώς φαινόταν να σηκώνει κάτι από το φλεγόμενο έδαφος, φυσώντας τη στάχτη που ερχόταν μαζί στην προβοσκίδα της και να τρώει το υπόλοιπο».

«Το κάρβουνο έχει γνωστές ιδιότητες δέσμευσης τοξινών, και αν και μπορεί να μην έχει πολλή θρεπτική αξία, τα άγρια ζώα ίσως να προσελκύονται από αυτό για την ιατρική του αξία» πρόσθεσε- συμπληρώνοντας ότι επίσης λειτουργεί και ως καθαρτικό.