Ο χαρακτήρας του σκύλου αλλάζει με την πάροδο του χρόνου

Οι αλλαγές στον χαρακτήρα του σκύλου.
Jess Wealleans via Getty Images

Το Πανεπιστήμιο του Michigan State δημοσίευσε πρόσφατα μία έρευνα στο Journal of Research in Personality με θέμα την συμπεριφορά των σκύλων.

Το συμπέρασμα ταυτίζεται με αυτό που υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Τα σκυλιά έχουν τον δικό τους χαρακτήρα, που αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Ο καθηγητής Γούλιαμ Τσόπικ που είναι ο βασικός ερευνητής και κύριος συγγραφέας της συγκεκριμένης δημοσίευσης παραδέχεται πως ” Οταν οι άνθρωποι περνάνε μέσα από μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους, στοιχεία του χαρακτήρα τους μπορούν να αλλάξουν, κάτι που με τον ίδιο ακριβώς τρόπο παρατηρούμε με έκπληξη και σε μεγάλο βαθμό να συμβαίνει στους σκύλους”.

Leon Kuegeler / Reuters

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την συγκεκριμένη έρευνα ήταν σε δείγμα 1,600 σκυλιών, ανάμεσα σε 50 διαφορετικές ράτσες και σε ηλικίες που ξεκίναγαν από λίγες εβδομάδες και έφταναν ως το 15ο έτος της ηλικίας τους.

Σε τρείς πολύ βασικούς τομείς διαπιστώθηκε μια ξεκάθαρη συσχέτιση: ηλικία και προσωπικότητα, ομοιότητες στον χαρακτήρα ανθρώπου με σκύλο και τέλος, η επιρροή του χαρακτήρα - προσωπικότητας του σκύλου στην ποιότητα της σχέσης του με το αφεντικό του. Σκύλοι που μεγάλωναν δίπλα σε ιδιοκτήτες με χαρακτήρα πολύ κοινωνικό είχαν αντίστοιχα χαρακτήρα ευερέθιστο και γεμάτο ενέργεια. Αλλοι σκύλοι που μεγάλωναν δίπλα σε ιδιοκτήτες που ήταν άνθρωποι ευδιάθετοι, συμπεριφέρονταν χωρίς φόβο και με τάσεις επιθετικότητας.

Επόμενος στόχος του καθηγητή Τσόπικ είναι η επιρροή που έχει το περιβάλλον πάνω στους σκύλους..άλλωστε όπως δηλώνει και ο ίδιος: ”Τώρα που μάθαμε πως ο χαρακτήρας του σκύλου αλλάζει, επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι το γιατί”.

Chelsea Guglielmino via Getty Images