Ο Χουάν Γκουαϊντό στην HuffPost: «Δεν μας έχει διορίσει ο Τραμπ»

Αποκλειστική συνέντευξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα.
GETTY IMAGES

Πολύ υπομονή και ένα κινητό τηλέφωνο. Αυτά είναι τα απαραίτητα για μία συνέντευξη με τον Χουάν Γκουαϊντό, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα, ο οποίος συγκλόνισε την χώρα όταν ανακήρυξε εαυτόν μεταβατικό Πρόεδρο τον Ιανουάριο.

Δεν ήταν εύκολο: Χρειάστηκαν 13 μέρες, 12 τηλεφωνήματα και 40 SMS για να συμφωνήσει να μου μιλήσει. Ακόμα και τότε, ο 35χρονος πολιτικός δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις μέσω e-mail. Παρ′ όλα αυτά, δεν μπορούσα να χάσω την ευκαιρία να μιλήσω με έναν από τους πιο περιζήτητους πολιτικούς του Κόσμου.

Διότι είναι ένας άνδρας που δίνει μία πολιτική μάχη χωρίς προηγούμενο στην Βενεζουέλα. Ο Γκουαϊντό θέλει να ανατρέψει τον Πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του είναι παράνομη. Η αποστολή του είναι να διορθώσει τις «τραγικές συνθήκες» που επικρατούν στην χώρα, συμπεριλαμβανομένου του υπερπληθωρισμού, της ανεργίας και των ελείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα.

Μάχεται εναντίον του ιστορικού «Chavismo» - της αριστερής ιδεολογίας που βασίζεται στον πρώην Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ουγκο Τσάβεζ. Προφανώς, δεν φοβάται για την ζωή του σε μία χώρα στην οποία «το αίμα έχει ήδη χυθεί» για την αλλαγή.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μαδούρο κατηγορεί τον Γκουαϊντό και τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Αλλά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει πώς όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, «είτε δεν ξέρει τι έχει συμβεί στη Βενεζουέλα, είτε είναι κακοπροαίρετος».

Ομως ο Γκουαϊντό έχει αρνηθεί κατ′ επανάληψη να κάνει διάλογο με τον Μαδούρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φιλοδοξίες του είναι πολύ μεγαλύτερες από την απομάκρυνση ενός και μόνο προσώπου από την εξουσία.

«Ο στόχος μας δεν είναι το τέλος του Chavismo ή οποιουδήποτε πολιτικού» λέει. «Θέλουμε Δημοκρατία».

HuffPost Spain

Τι γνώμη έχετε γι′ αυτούς που υπεραμύνονται της ιδέας ότι είστε μέρος ενός πραξικοπήματος;

Είτε δεν ξέρουν τι έχει συμβεί στην Βενεζουέλα, είτε είναι κακοπροαίρετοι. Ο Νίκολας μαδούρο είναι εκείνος που δεν άκουσε την επιθυμία των ψηφοφόρων όπως εκφράστηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Εκείνος έκανε πραξικόπημα παραβιάζοντας το Σύνταγμα και φτιάχνοντας παράνομα την Συντακτική Εθνοσυνέλευση του 2017, αποτελούμενη από τους υποστηρικτές του. Κι αυτός είναι που κατέχει παράνομα το αξίωμα του προέδρου της χώρας από τις 10 Ιανουαρίου. Ο μοναδικός στόχος μου είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας και της νομιμότητας, που έχουν παραβιαστεί στην Βενεζουέλα.

Τι λέτε γι′ αυτούς που υποστηρίζουν ότι είστε πράκτορας της CIA - ή μαριονέτα του αμερικανικού κατεστημένου;

Είμαι ο πρόεδρος του μοναδικού νόμιμου θεσμού που έχει απομείνει στην Βενεζουέλα. Της Εθνοσυνέλευσης. Οι αντιπρόσωποι που την αποτελούν εξελέγησαν τον Δεκέμβριο του 2015, με βάση το Σύνταγμα. Δεν μας διόρισε ο κ. Τραμπ, ο οποίος δεν ήταν καν πρόεδρος τότε. Μας εξέλεξε ο λαός της Βενεζουέλας και αυτόν πρέπει να σεβαστούμε.

Θα χυθεί αίμα στην Βενεζουέλα;

Τα 15 τελευταία χρόνια έχουν χάσει την ζωή τους με βίαιο τρόπο 250.000 πολίτες της χώρας. Επιπλέον, οι δυνάμεις ασφαλείας που πρόσκεινται στον Μαδούρο παραμένουν ενεργές και διαπράττουν πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και παράνομες εκτελέσεις. Στο διάστημα μεταξύ 2015 και 2017 ο αριθμός αυτών των εκτελέσεων ξεπέρασε τις 8.200 - αριθμός τριπλάσιος εκείνου των αγνοούμενων κατά την δικτατορία του Πινοσέτ στην Χιλή. Εχει ήδη χυθεί αίμα στην χώρα μας.

Φοβάστε για την ζωή σας;

Η ευθύνη που ανέλαβα είναι επικίνδυνη για την οικογένειά μου, τους συνεργάτες μου και τον εαυτό μου. Παρ′ όλα αυτά, δεν είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου. Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα πρέπει να συνεχίσει να ζει χωρίς φάρμακα για τα παιδιά του. Φοβάμαι ότι οι ηλικιωμένοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα και ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν. Φοβάμαι την διάρκεια αυτής της δικτατορίας, που είναι η αιτία για όλα τα δεινά και την πείνα που υφίσταται η Βενεζουέλα.

GETTY IMAGES

Γιατί δεν έχετε την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων;

Υπάρχει μεγάλη καταπίεση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Πολλοί αξιωματικοί έχουν συλληφθεί, έχουν βασανιστεί και έχουν διωχθεί από παραστρατιωτικές οργανώσεις που δέχονται συμβουλές από την δικτατορία της Κούβας. Κι αυτοί θέλουν την αλλαγή. Τους σέβομαι. Δεν τους ζητάμε να αλλάξουν την πολιτική στάση τους ή τις απόψεις τους. Τους υπενθυμίζουμε ότι έχουν κάνει όρκο τιμής απέναντι στον λαό και στο Σύνταγμα, τον οποίο πρέπει να τιμήσουν και να εφαρμόσουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εκ των ισχυρότερων συμμάχων σας. Ποιά είναι η πολιτική άποψή σας επ αυτού;

Στον αγώνα μας για την αποκατάσταση της ελευθερίας στην Βενεζουέλα, έχουμε την υποστήριξη των περισσότερων δημοκρατιών της Αμερικής και της Ευρώπης. Η πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, με τις οποίες μοιραζόμαστε ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ιδρυσαν την Ομάδα Λίμα τον Αύγουστο του 2017, με στόχο την υποστήριξη του εκδημοκρατισμού της Βενεζουέλας. Τους ευγνωμονούμε γι′ αυτό.

Θεωρείτε ότι η υποστήριξη που έχετε λάβει από την Ισπανία είναι αρκετή;

Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη που έχουμε λάβει από διαφορετικές πολιτικές ομάδες της Ισπανίας επί σειρά ετών, τόσο από την Βουλή, όσο και από την κυβέρνηση. Είναι πολύ ενθαρρυντική η υποστήριξη της Ισπανίας και της Ευρώπης.

Πιστεύετε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ανάμειξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Αν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να συμβάλλουν σε θετικές αλλαγές στην Βενεζουέλα, πρέπει να δράσουν όλες μαζί ούτως ώστε οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Μαδούρο να αισθανθούν όλο το βάρος της Ευρωπαϊκής διπλωματικής και πολιτικής πίεσης. Κάτι τέτοιο θα έχει τεράστια σημασία για τον εκδημοκρατισμό της Βενεζουέλας.

Στα μάτια της Ευρώπης υπάρχει η αίσθηση ότι μετά την αρχική άνοδό σας, παραμένετε στάσιμος.

Το μονοπάτι στο οποίο βαδίζουμε δεν είναι εύκολο. Αντιμετωπίζουμε μία δικατορία η οποία βασίζεται σε άλλες δικτατορίες σε όλο τον κόσμο και δεν έχει ενοχές όταν δολοφονεί ή όταν αφήνει την Βενεζουέλα να πεθάνει. Δεν προσπαθούμε «τερματίσουμε το Chavismo» ή κάποιον πολιτικό. Θέλουμε δημοκρατία και θέλουμε να μπορεί η Βενεζουέλα να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ελεύθερα για την τύχη της.

GETTY IMAGES

Δεν φοβάστε ότι είστε μέρος άλλης μίας απόπειρας για να σταματήσει το Chavismo;

Σας διαβεβαιώ ότι ο λαός της Βενεζουέλας δεν εγκαταλείπει, δεν υποχωρεί και δεν παραδίδεται.

Θα ήσασταν διατεθειμένος να διαπραγματευτείτε με τον Μαδούρο;

Οι δημοκρατικές δυνάμεις της Βενεζουέλας έχουν επανειλημμένα κάνει προσπάθειες για διάλογο με την άλλη πλευρά. Το έχουμε κάνει τόσο εκτός όσο και εντός Βενεζουέλας, το έχουμε προτείνει τόσο δημόσια όσο και κατ′ ιδίαν, τόσο μόνοι μας όσο και μέσω της διεθνούς εκπροσώπησης.

Τις τελευταίες φορές που πράξαμε κάτι τέτοιο ήταν τον Δεκέμβριο του 2017 όσο και τον Ιανουάριο του 2018 στη Δομινικανική Δημοκρατία, με την υποστήριξη του προέδρου, Ντανίλο Μεντίνα, καθώς και των καγκελαρίων από τη Χιλή και το Μεξικό.

Οι απόπειρες αυτές πάντα είχαν την ίδια κατάληξη. Την στέρηση περισσότερων δικαιωμάτων για τους πολίτες και την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων.

Πρόκειται για μια κατάσταση που διατηρεί τόσο ο Μαδούρο και όσοι τον στηρίζουν, όσο και όσοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή για να προστατεύσουν τη δικτατορία του. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να κάνουμε πρόταση για κάτι περισσότερο.

Αν ο Μαδούρο ήθελε να διευκολύνει το διάλογο, θα απελευθέρωνε έστω κάποιους πολιτικούς κρατούμενου. Δεν το κάνει όμως. Αντιθέτως, ο Χουάν Ρεκεσενς, μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, εξακολουθεί να στερείται την ελευθερία του χωρίς καν να έχει δικαστεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Χούλιο Μπόργκες, πρώην πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος αναγκάστηκε να αφήσει τα καθήκοντά του εξαιτίας των διώξεων.

Εδώ και αρκετούς μήνες κρατείται και ο Γκίλμπερτ Κάρο, μέλος του κόμματος, «Voluntad Popular», ενώ ο Λεοπόλντο Λόπεθ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατ′ οίκον περιορισμό. Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις πολιτικών κρατουμένων που μετρούν πάνω από 15 χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Συμπερασματικά, δεν αρνούμαστε το διάλογο, αλλά η θέση μας είναι πως η κάθε συμφωνία που δεν βάζει τέλος στο καθεστώς Μαδούρο δεν έχει κανένα νόημα.

Παίρνοντας αφορμή από την νουβέλα «Conversation in the Cathedral» του Mario Vargas Llosa, πότε, κατά τη γνώμη σας, άρχισε η Βενεζουέλα να παίρνει την κάτω βόλτα;

Όταν όλη η δύναμη δόθηκε σε ένα και μόνο άτομο. Από εκείνη τη στιγμή η δημοκρατία της Βενεζουέλας άρχισε να πεθαίνει. Η δημοκρατία δεν εγγυάται πάντα και σωστή διακυβέρνηση. Βίωσα τον πολιτικό ακτιβισμό συμμετέχοντας στο φοιτητικό κίνημα του 2007, γνωρίζω σε βάθος την κατάσταση.

Πηγή: HuffPost Es

Δημοφιλή