Ποιες χώρες ψήφισαν υπέρ των μαζικών απελάσεων εναντίον της Ρωσίας και ποιες όχι(χάρτης)

Ποιες χώρες ψήφισαν υπέρ των μαζικών απελάσεων εναντίον της Ρωσίας και ποιες όχι(χάρτης)
PA Wire/PA Images

Oι σύμμαχοι της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, από χθες έχουν ανακοινώσει την απέλαση δεκάδων ρώσων διπλωματών αντιδρώντας έτσι στη διάπραξη μιας επίθεσης με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Αγγλία για την οποία η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα.

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ προέβησαν στην απέλαση 60 ρώσων διπλωματών, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως οι ΗΠΑ θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για την «αποσταθεροποιητική» συμπεριφορά της.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα στη Βάρνα της Βουλγαρίας υπογράμμισε πως συνολικά 14 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο» να ληφθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.

Και το ΝΑΤΟ στον χορό των απελάσεων

Παράλληλα, σήμερα Τρίτη, και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε 7 διπλωμάτες από την αποστολή της Ρωσίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και απέτρεψε τον διορισμό άλλων 3, λόγω της επίθεσης Σκριπάλ. Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα μειώσει τον μέγιστο αριθμό της ρωσικής αποστολής στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στα 20 μέλη από 30. «Η απόφασή μας αντικατοπτρίζει τις σοβαρές ανησυχίες που διατυπώνουν οι σύμμαχοι για την ασφάλειά τους» εξήγησε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ένας νευροτοξικός παράγοντας χρησιμοποιήθηκε στο έδαφος ενός κράτους μέλους της Συμμαχίας.

Τι απαντά το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση που πήραν μια σειρά χώρες να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε πως η απάντηση θα είναι ανάλογη.

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς η Ρωσία θα απαντήσει στις απελάσεις ρώσων διπλωματών από 17 δυτικές χώρες, τις οποίες πυροδότησε η επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

To Εuronews δημιούργησε ένα διαδραστικό χάρτη για όλες τις απελάσεις που μέχρι στιγμής έχουν προαναγγελθεί.

Aναλυτικά ο χάρτης των απελάσεων:

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από τις χώρες εντός και εκτός Ευρώπης σχετικά με τις απελάσεις.

HΠΑ: Απέλασε 60 ρώσους διπλωμάτες και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ.

Καναδάς: «Σε αλληλεγγύη με το Ηνωμένο Βασίλειο», ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι επίσης θα προχωρήσει στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη διπλωματική θέση τους, «για να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη δημοκρατία του Καναδά».

Ουκρανία: Θα προχωρήσει στην απέλαση 13 ρώσων διπλωματών

Γαλλία-Γερμανία-Πολωνία: Από την κάθε χώρα θα απελαθούν τέσσερις διπλωμάτες

Ιταλία: Αποφασίστηκε η απέλαση δύο διπλωματών

Λιθουανία: Στη Λιθουανία εκδιώχθηκαν τρεις

Τσεχία: Αποφασίστηκε η απέλαση δύο διπλωματών

Ολλανδία-Δανία: Από την κάθε χώρα θα απελαθούν δύο διπλωμάτες

Λετονία-Εσθονία-Φινλανδία-Σουηδία-Κροατία-Ρουμανία-Αλβανία

Νορβηγία: Όλες οι χώρες ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην απέλαση ενός διπλωμάτη

Αυστραλία: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες

Μολδαβία: Η κυβέρνηση της Μολδαβίας έδωσε διορία σε τρεις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα εντός επτά ημερών

Βέλγιο: Θα προχωρήσει στην απέλαση ενός διπλωμάτη

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας από την άλλη δήλωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει καμία κίνηση εναντίον της Ρωσίας, υπό το φως των απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε χθες σε ανάρτησή του στο twitter το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Την ίδια στάση κράτησε και το Ισραήλ, ενώ ο υπουργός Yoav Gallant ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ αποφασίζει μόνο του για τις μελλοντικές κινήσεις του.

Σύμφωνα με το διαδραστικό χάρτη, χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Αυστρία δεν έχουν προβεί σε κάποια δήλωση για το θέμα μέχρι στιγμής.

Στο μεταξύ ο βελγικός τύπος σήμερα έγραψε για πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να προχωρήσει και το Βέλγιο σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ενώ στις Βρυξέλλες συνέρχεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Λίγο αργότερα η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην απέλαση, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενός Ρώσου διπλωμάτη και θα εφαρμόσει την απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει άλλους επτά διπλωμάτες, στον απόηχο της δηλητηρίασης στη Βρετανία του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ.

Η απέλαση ενός μέλος του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής αποστολής στο Βέλγιο «θα κοινοποιηθεί στον Ρώσο πρεσβευτή εντός 48 ωρών» και «το πρόσωπο που θα αφορά (αυτή η απόφαση) θα έχει στη διάθεσή του 14 ημέρες για να φύγει από τη χώρα» διευκρίνισε ο Σαρλ Μισέλ σε ένα δελτίο τύπου.

Υπενθυμίζεται πως τις αποφάσεις των απελάσεων χαιρέτισε χθες και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι στέλνει ένα σθεναρό μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο.

«Χαιρετίζουμε τις σημερινές ενέργειες των συμμάχων μας, που επιδεικνύουν με σαφήνεια ότι ο καθ’ ένας εξ ημών στέκεται στο πλευρό του άλλου στέλνοντας το σθεναρότερο μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο» τονίζεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Τερέζας Μέι.

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα Τρίτη, συζήτησαν για την «αποφασιστική απάντηση της Δύσης», σε σχέση με τη χρήση της δηλητηριώδους ουσίας κατά του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στην Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην αποφασιστική απάντηση που έδωσε η Δύση στην επίθεση με χημικά που πραγματοποίησε η Ρωσία στο Σάλσμπερι, στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και στην απέλαση πλήθους συνεργατών της ρωσικής κατασκοπείας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού» αναφέρει η ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε με ικανοποίηση ότι η απόφαση χωρών της Δύσης περί απέλασης Ρώσων διπλωματών συνιστά τη μαζικότερη τέτοια ενέργεια σε βάρος Ρώσων κατασκόπων στην ιστορία.

«Η εξαιρετική απάντηση σε διεθνές επίπεδο που έδωσαν οι σύμμαχοί μας καταγράφεται στην ιστορία ως η μαζικότερη συλλογική απέλαση αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και θα βοηθήσουν στην προάσπιση της κοινή μας ασφάλειας» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο Τζόνσον στο Twitter.

Πηγή: Εuronews

Δημοφιλή