ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2021 07:06 EEST

Ο «Διπλός Αετός» του 1933 έγινε το ακριβότερο νόμισμα στον κόσμο

Δημοπρατήθηκε από τους Sotheby's έναντι 18.9 εκατομμυριών δολαρίων.

ANGELA WEISS via AFP via Getty Images

Ένα χρυσό νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών του 1933 πωλήθηκε σε δημοπρασία των Sotheby”s στη Νέα Υόρκη, έναντι 18,9 εκατομμυρίων δολαρίων (15.5 εκατ. ευρώ).

Με ονομαστική αξία 20 δολάρια, το «Double Eagle» ήταν το τελευταίο χρυσό νόμισμα που έκοψε η Αμερική για να βγει στην κυκλοφορία. Τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ, αφού ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ κατήργησε τα χρυσά νομίσματα, σε μια προσπάθεια να βγάλει την χώρα από την ύφεση.

Τα περισσότερα από αυτά καταστράφηκαν και κηρύχθηκαν παράνομα - με εξαίρεση αυτό που πωλήθηκε την Τρίτη.

Το συγκεκριμένο νόμισμα ανήκε για μεγάλο διάστημα στον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου και στην συνέχεια κατασχέθηκε σε μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τις αρχές της Νέας Υόρκης.

Ο «Διπλός Αετός» πωλήθηκε από τον σχεδιαστή παπουτσιών Στιούαρτ Βάιτζμαν, σε πλειοδότη, του οποίου τα στοιχεία για ευνόητους λόγους δεν έγιναν γνωστά.  

Το νόμισμα στην μία πλευρά απεικονίζει την Ελευθερία και στην άλλη τον Αμερικάνικο Αετό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Sotheby’s είπαν ότι, «Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Double Eagle του 1933 γίνεται το ακριβότερο νόμισμα στον κόσμο, αφού το 2002, πάλι σε δημοπρασία των Sotheby’s, στην Νέα Υόρκη, πωλήθηκε προς 7.59 εκατομμύρια ευρώ (6.22 εκατ. ευρώ)».

 

Πηγή: BBC