ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/10/2019 15:03 EEST | Updated 07/10/2019 15:04 EEST

O eco χαρακτήρας των νεοφυών επιχειρήσεων

Η περιβαλλοντική ευαισθησία ως εφαλτήριο για τις startups των τελευταίων χρόνων.

Στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια δυναμική που δίνει ελπίδα στο επιχειρείν. Χιλιάδες νέοι ψάχνουν διέξοδο για μια καριέρα με καλύτερες προοπτικές και σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, μπαίνοντας στον κόσμο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Κάπως έτσι προέκυψαν πριν από αρκετά χρόνια οι startup επιχειρήσεις, από ανθρώπους με ιδέες, όρεξη, φαντασία και επιχειρηματικό πνεύμα και σιγά σιγά άρχισαν να θεωρούνται το ”κλειδί” για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το κυρίαρχο συστατικό της φιλοσοφίας μιας νεοφυούς επιχείρησης δεν είναι άλλο από την καινοτομία. Καινοτομία, ρυθμός ανάπτυξης και επιχειρηματικό μοντέλο είναι οι λέξεις ‘κλειδιά’. Και όταν αυτό το τρίπτυχο της επιτυχίας συνδυάζεται με μια κοινωνική ευαισθησία και ανάγκη, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, τότε οι προοπτικές αυτής της επιχείρησης φαίνεται ότι απογειώνονται.

Για του λόγου το αληθές, ξεχωρίσαμε κάποιες από τις επιτυχημένες startup των τελευταίων χρόνων με eco χαρακτήρα, που μάλιστα ξεχώρισαν στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, έναν διαγωνισμό που εδώ και δέκα χρόνια στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις και σας τις παρουσιάζουμε:

Το Followgreen απευθύνεται σε δήμους και αποτελεί ένα εργαλείο συγκέντρωσης πόντων και επιβράβευσης των πολιτών που ανακυκλώνουν μέσω παροχών και εκπτώσεων σε τοπικές επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, συνδυάζει το προσωπικό όφελος με την περιβαλλοντική ευαισθησία (5ο βραβείο 9ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας).

Το Coffee-eco είναι μια νεοφυής εταιρεία που αξιοποιεί τα υπολείμματα καφέ, για την δημιουργία φαινολικών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. (5o βραβείο 9ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας)

Ο Φωτοβολταϊκός Διαχειριστής Θερμικής Ενέργειας είναι ένα προϊόν υψηλής απόδοσης που απαλλάσσει από τα ετήσια έξοδα και την φροντίδα ενός ηλιοθερμικού εξοικονομώντας χρήματα, ενέργεια και ρύπους για το περιβάλλον.

Το Brite είναι ένα πιλοτικό θερμοκήπιο με καινοτόμου τύπου φωτοβολταϊκό γυαλί τεχνολογίας DSSC, που ελαχιστοποιεί τα λειτουργικά έξοδα και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των θερμοκηπίων (3ο βραβείο 8ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας).

Η ιδεά του Binalive αφορά την υλοποίηση μιας υπηρεσίας Internet of Things (ΙοΤ) για τη διαχείριση της αποκομιδής των απορριμμάτων. (5ο Βραβείο 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας)

​​​Το Air Pollution Intelligent Defense αποτελεί ένα ευφυές σύστημα παρακολούθησης και αντιμετώπισης έντονων αλλαγών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του δείκτη δυσφορίας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας.​ (5ο Βραβείο 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας)

Το  Έξυπνο Καινοτόμο Σύστημα Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ορού Τυρογάλακτος είναι μια πρωτοποριακή μεθοδολογία με μικρό κόστος λειτουργίας που διπλασιάζει τα αξιοποιήσιμα παράγωγα και δημιουργεί υπεραξία. (5ο Βραβείο 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας)

Το Sunnyclist είναι ένα αστικό 3-θέσιο ηλεκτρικό-ηλιακό όχημα, που έχει την ικανότητα να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να κινηθεί, με την ελάχιστη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον. Ουσιαστικά είναι ένα αυτοκίνητο πόλης, με το οικολογικό αποτύπωμα και το κόστος χρήσης ενός ποδηλάτου (3ο βραβείο 6ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας).

Ο φετινός, 10ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας, στον οποίο μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει αίτηση μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου και ώρα 15.00, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε ακόμη περισσότερα παραδείγματα σαν αυτά που παρουσιάσαμε παραπάνω. Στόχος του Διαγωνισμού είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και να προωθήσει την καινοτομία στην Ελλάδα. Ο Διαγωνισμός αποτελεί δράση του προγράμματος NBG Business Seeds για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας.

Ανεξαρτήτως διάκρισης, έμφαση δίνεται στην καθοδήγηση (mentoring) των ομάδων από έμπειρα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και από καταξιωμένους επαγγελματίες του startup οικοσυστήματος, οι οποίοι παρέχουν στοχευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για τη βελτίωση κάθε καινοτόμου προσπάθειας.

Για την οικονομική στήριξη των εταιρειών που θα διακριθούν, προβλέπονται δράσεις οικονομικής στήριξης σε συνεργασία με τον οργανισμό The People’s Trust, δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς και δράσεις καθοδήγησης και δικτύωσης σε συνεργασία με τη Google, Grant Thornton, Watson, Farley & Williams, Israel Advanced Technology Industries (IATI), Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, Census, ΜcKinsey, KEMEΛ, Endeavor Greece, InnoEnergy, KiNNO, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το Ίδρυμα Ωνάση και πολλές άλλες.