Ισραήλ: Ένας εκατομμυριούχος γίνεται ο δεύτερος αστροναύτης στην ιστορία της χώρας

Η αποστολή θα επανδρωθεί εξ ολοκλήρου από πλήρωμα που δεν θα ανήκει σε κάποια επίσημη διαστημική υπηρεσία.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χρειάζεται μόλις 90 λεπτά για να κάνει τον γύρο του κόσμου επιτρέποντας στα πληρώματα του να βλέπουν 16 ανατολές ηλίου και 16 ηλιοβασιλέματα κάθε μέρα.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χρειάζεται μόλις 90 λεπτά για να κάνει τον γύρο του κόσμου επιτρέποντας στα πληρώματα του να βλέπουν 16 ανατολές ηλίου και 16 ηλιοβασιλέματα κάθε μέρα.
ASSOCIATED PRESS

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρουβέν Ριβλίν, ανακοίνωσε την Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, ότι 18 χρόνια μετά την αποστολή του πρώτου αστροναύτη του Ισραήλ, Ίλαν Ραμόν στο διάστημα, ο διάδοχός του Εϊτάν Στίμπε αναμένεται να αναχωρήσει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα σε ένα χρόνο.

Ωστόσο, δήλωση της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ισραήλ που κυκλοφόρησε λίγο μετά την ανακοίνωση του προέδρου, έκανε γνωστό ότι τα έξοδα της αποστολή θα καλυφθούν εξ′ ολοκλήρου από το ίδιο τον Εΐτάν Στίμπε, με την ιδιωτική εταιρεία Axiom Space, να είναι εκείνη που την έθεσε σε εφαρμογή.

Ο Ειτάν Στίμπε, υπήρξε στο παρελθόν πιλότος της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, έχοντας καταρρίψει τα περισσότερα εχθρικά αεροσκάφη από κάθε άλλον πιλότο, στην ιστορία των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Υπήρξε ιδρυτής της ομάδας LR Group, η οποία έχει στενές σχέσεις με τις αρχές της Αγκόλας από την εποχή του εμφυλίου πολέμου, την δεκαετία του ’90. Έκτοτε ο Εϊτάν Στίμπε δεν αποτελεί μέλος της ομάδας LR Group.

«Αυτή είναι μια μέρα εθνικής χαράς και τεράστιας υπερηφάνειας», δήλωσε ο πρόεδρος Ρουβέν Ρίβλιν, απευθυνόμενος στον Στίμπε. «Θα είσαι ο αγγελιοφόρος της σημερινής αλλά και της μελλοντικής γενιάς, τις καλύτερες που έχει να επιδείξει το Ισραήλ στο χώρο της έρευνας και θα τους βοηθήσετε να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο κόσμος».

«Αυτό το ταξίδι στο διάστημα στο όνομα της επιστήμης και της έρευνας γίνεται σε μια εποχή που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της τα τελευταία χρόνια. Στη σκιά του ιού, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει, πως σπουδαίες έννοιες όπως η επιστήμη, η ιατρική και η έρευνα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την ζωή μας».

Ο Εϊτάν Στίμπε από την μεριά του δήλωσε ότι, «ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα συνεργασίας στον κόσμο. Οι αστροναύτες από διαφορετικές χώρες ζουν μαζί, κάτι που η κοινωνία μας χρειάζεται πραγματικά αυτές τις μέρες».

H ιστοσελίδα της Axiom αναφέρει πως, «Οι πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πρόκειται να ξεκινήσουν το 2021. Αυτές οι αποστολές θα δώσουν την δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν να περάσουν 10 ημέρες σε μικροβαρύτητα σε υψόμετρο 250 μιλίων, επιτρέποντας στους αστροναύτες να ζήσουν μία πραγματική εμπειρία ζωής στο διάστημα».

Με δήλωση της η Διαστημική Υπηρεσία του Ισραήλ έκανε γνωστό πως σε αναμονή της έγκρισης από την NASA, η αποστολή του Ειτάν Στίμπε, είναι η πρώτη που θα επανδρωθεί εξ ολοκλήρου από αστροναύτες που δεν θα ανήκουν σε κάποια επίσημη διαστημική υπηρεσία.

Ο Ίλαν Ραμόν ήταν ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης. Ήταν χειριστής φορτίου κατά τη διάρκεια της μοιραίας αποστολής STS-107 του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, όταν αυτός και άλλα έξι μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν την 1η Φεβρουαρίου, 2003 κατά τη διάρκεια δυστυχήματος στην φάση επανεισόδου στην ατμόσφαιρα πάνω από το νότιο Τέξας.

Πηγή: Haaretz

Δημοφιλή