Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας επικρίνει τη συμπεριφορά της Ιταλίας στο προσφυγικό

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας επικρίνει τη συμπεριφορά της Ιταλίας στο προσφυγικό
Antonio Parrinello / Reuters

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας επέκρινε την Τετάρτη την απόφαση της Ιταλίας να κλείσει τα λιμάνια της στους μετανάστες και πρότεινε την υιοθέτηση μιας πιο μακροπρόθεσμης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων, η οποία όπως προειδοποίησε είναι «πιο σοβαρή από την κρίση του ευρώ».

Η Ιταλία έκλεισε τη μεταναστευτική οδό που περνούσε από τη Λιβύη «με συζητήσιμο τρόπο» και η εξέλιξη αυτή «χωρίς καμιά αμφιβολία θα δημιουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από αυτά που δημιουργήθηκαν στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες», έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Τζουζέπ Μπορέλ, μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου. Οι χώρες στο ανατολικό τμήμα της ΕΕ αρνούνται να υποδεχθούν τους πρόσφυγες που οι Βρυξέλλες θέλουν να ανακατανεμηθούν σε όλες τις χώρες-μέλη.

Αφού απώθησε πολλά πλοία που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο, η Ρώμη συνέδεσε κατόπιν την υποδοχή μεταναστών στα λιμάνια της με την ανάληψη της ευθύνης για μεγάλο μέρος τους από τα άλλα κράτη-μέλη. Η Ισπανία υποδέχθηκε ένα από τα πρώτα πλοία στα οποία η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό για να αποβιβάσει μετανάστες που είχαν διασωθεί στη θάλασσα, το Aquarius: Οι 630 μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο αυτό αποβιβάστηκαν τελικά στη Βαλένθια τη 17η Ιουνίου.

Η λύση στη μεταναστευτική κρίση, υποστήριξε ο Μπορέλ, «δεν μπορεί να συνίσταται σε κάποιου είδους μόνιμη διευθέτηση» για να μοιράζονται οι χώρες μέλη τους μετανάστες που αποβιβάζονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Η Ισπανία θα μπορούσε επίσης παρομοίως να απαιτήσει να μοιραστούν κι οι άλλες χώρες τους μετανάστες που εισέρχονται στην επικράτειά της περνώντας τα χερσαία σύνορα στους ισπανικούς θύλακες στο Μαρόκο, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει, σημείωσε ο ισπανός ΥΠΕΞ.

Μια αληθινή πολιτική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης θα συνίστατο στο να τεθεί το εξής ερώτημα: «Τα επόμενα 20 ως 30 χρόνια, τι θα κάνουμε με τα 200 εκατομμύρια επιπλέον κατοίκους που θα αποκτήσει το Σάχελ; Αυτό προσπαθώ να βάλω στο τραπέζι», συνέχισε ο υπουργός, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να «ασκεί πολιτική» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης «επιτόπου, στις χώρες προέλευσης, σε διαφορετική περίπτωση δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να μεταφέρουμε την πίεση από το ένα μέρος στο άλλο», συνέχισε ο πρώην πρόεδρος του ΕΚ, επισημαίνοντας ότι το κλείσιμο της λιβυκής οδού απλώς εξέτρεψε τους μετανάστες προς το Μαρόκο και προς την Ισπανία, όπου φθάνουν από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς περισσότεροι μετανάστες απ′ ό,τι στην Ιταλία.

«Η κρίση των μεταναστών», υποστήριξε ο Μπορέλ, «είναι πιο δύσκολο να επιλυθεί απ′ ό,τι η κρίση του ευρώ, διότι είναι πολύ πιο δομική, πολύ πιο μόνιμη, θίγει πολύ περισσότερο διαστάσεις συναισθηματικές, πολιτισμικές, ζητήματα ταυτότητας». Ωστόσο «οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν βρίσκονται στη διανοητική κατάσταση που θα τους επέτρεπε να την αντιμετωπίσουν», έκρινε.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή