ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/09/2018 19:58 EEST

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξηγεί πού πήγε το 1 δις για τους μετανάστες

Eurokinissi

Μετά τη σημερινή σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών με τον Επίτροπο της ΕΕ για το μεταναστευτικό, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε στο ερώτημα των τελευταίων ημερών: τι έχει απογίνει το ένα δισεκατομμύριο που έχει δώσει η ΕΕ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού; Ο κύριος Βίτσας δήλωσε ότι από το κονδύλι του 1,15 δισ, η Ελλάδα έχει απορροφήσει έκτακτη βοήθεια 388 εκατομμυρίων, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί δεν έχει απορροφηθεί μεγαλύτερο ποσό.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε ότι:

«Από την Ευρώπη για την Ελλάδα έχουν διατεθεί μέχρι το 2020 1 δισ. 150 εκατ. Ευρώ. Από αυτά, υπάρχει από το Ταμείο που χειρίζεται ο Επίτροπος μια απορροφητικότητα μέχρι τώρα, το 2018 που δεν έχει κλείσει ακόμη, του επιπέδου του 35%. Από την έκτακτη βοήθεια, 388 εκατ. και ίσως κάτι παραπάνω πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι βοήθησαν εδώ στην Ελλάδα και τους ευχαριστούμε για την βοήθειά τους. Όλα αυτά τα κόστη έχουν πλήρως ελεγχθεί και τα χρήματα έχουν πιάσει τόπο. Και το λέω γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από την Ελλάδα πέρασαν το 2015 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 70.000 άνθρωποι. Από τους οποίους 25.000 μένουν σε διαμερίσματα, περίπου 23.000 με 25.000 μένουν σε Δομές Φιλοξενίας και περίπου 20.000 είναι στα νησιά. Εμείς τώρα αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αυξημένες ροές, σημαντικά αυξημένες, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Το 50% από όσους έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του 2018 στα νησιά, πέρασαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Και αυτό, όπως αντιμετωπίσαμε το Ελληνικό, όπως αντιμετωπίσαμε την Ειδομένη, όπως αντιμετωπίσαμε την Πάτρα, όπως αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα το αντιμετωπίσουμε».

Σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια, ο κύριος Βίτσας δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει το έργο του βιολογικού καθαρισμού.