ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2021 17:20 EET

Ο υποψήφιος νέος επικεφαλής της CIA σκοπεύει να εστιάσει στην «απολυταρχική αντίπαλο» Κίνα

Ο Γουίλιαμ Μπερνς είπε ότι η αντιμετώπιση της Κίνας αποτελεί «κλειδί» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Reuters
.

Ο υποψήφιος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να αναλάβει καθήκοντα διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας την Τετάρτη πως βλέπει τον ανταγωνισμό με την Κίνα- και την αντιμετώπιση της «εχθρικής, επιθετικής» ηγεσίας της- ως «κλειδί» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Μπερνς, 64 ετών, πρώην διπλωμάτης καριέρας επί κυβερνήσεων των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, αναμένεται να κερδίσει με ευκολία τη θέση του διευθυντή της CIA. Έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία πέντε φορές για τις θητείες του ως πρέσβη στην Ιορδανία και τη Ρωσία, και τρεις ανώτερες θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας πιθανότατα θα ψηφίσει για την έγκρισή του αργά την επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη, ώστε να έχουν τον χρόνο τα μέλη να στείλουν περισσότερες ερωτήσεις, ανέφερε αξιωματούχος του κογκρέσου.

Καταθέτοντας στην επιτροπή, ο Μπερνς παρουσίασε τις τέσσερις προτεραιότητές του- «άνθρωποι, συνεργασίες, Κίνα και τεχνολογία»- εάν εγκριθεί.

Χαρακτήρισε την Κίνα έναν «ισχυρό, απολυταρχικό αντίπαλο» που ενισχύει τις δυνατότητές του ως προς την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, καταπιέζει τον λαό της, επεκτείνεται και αναπτύσσει επιρροή εντός των ΗΠΑ.

Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείς για τα σχόλια του Μπερνς, είπε ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα παραμερίσουν τη νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος «και θα υιοθετήσουν μια θετική και εποικοδομητική πολιτική προς την Κίνα».

Ο Μπερνς είπε πως «γνώριμες» απειλές εξακολουθούν να υφίστανται, όπως από τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Επίσης είπε ότι η κλιματική αλλαγή, ζητήματα παγκόσμιας υγείας και κυβερνοαπειλές αποτελούν μεγάλους κινδύνους και μια «εχθρική, επιθετική κινεζική ηγεσία αποτελεί τη μεγαλύτερη γεωπολιτική μας δοκιμασία». 

Ο Μπερνς είχε βοηθήσει στις μυστικές συνομιλίες με το Ιράν το 2013 που βοήθησαν να ανοίξει ο δρόμος για τη διεθνή πυρηνική συμφωνία, στην οποία είχαν αντιταχθεί οι Ρεπουμπλικανοί. Είπε στην ακρόαση ότι στο Ιράν δεν πρέπει να επιτραπεί να έχει πυρηνικό όπλο. 

(με πληροφορίες από Reuters)