ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2018 15:06 EET

O Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Τουρκία προχωρά άμεσα στην πολιορκία της πόλης του Αφρίν. Κάθε εξωτερική βοήθεια θα αποκλειστεί

Khalil Ashawi / Reuters

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Τρίτη πως οι τουρκικές δυνάμεις θα αρχίσουν σύντομα την πολιορκία της πόλης Αφρίν, πρωτεύουσας του θυλάκου όπου εδώ και έναν μήνα διεξάγεται μία τουρκική επίθεση για την εκδίωξη μιας κουρδικής πολιτοφυλακής. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα υποστηρίζει πως απέτρεψε ενδεχόμενη ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο καντόνι έπειτα από συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Νέα επίθεση και υπόσχεση για μια «γρήγορη» πολιορκία

«Τις προσεχείς ημέρες και με τρόπο πολύ πιο γρήγορο, θα αρχίσει η πολιορκία του κέντρου της πόλης Αφρίν», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

Με τον τίτλο «Κλάδο ελαίας», η επιχείρηση που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί του έχει στόχο τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), Κούρδους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, που θεωρούνται ωστόσο «τρομοκρατικές» από την Τουρκία.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο μέχρι τώρα περισσότερων από 30 χωριών, αλλά βρίσκονται κυρίως σε μεθοριακές ζώνες στο βόρειο τμήμα της περιοχής Αφρίν.

«Καθώς ενεργούμε με τρόπο ώστε να αποφύγουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις δυνάμεις ασφαλείας μας και λαμβάνοντας υπόψη τους αμάχους, μπορεί να φαίνεται ότι προχωράμε αργά», είπε ο Ερντογάν. Παράλληλα βέβαια δήλωσε: «Η πολιορκία του κέντρου της πόλης Αφρίν θα ξεκινήσει γρήγορα τις επόμενες ημέρες. Με αυτό τον τρόπο, η εξωτερική βοήθεια στην περιοχή και στην πόλη θα αποκλειστεί, αλλά και η τρομοκρατική οργάνωση δεν θα έχει τα μέσα να διαπραγματευθεί με κανέναν». 

«Αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει αυτό: δεν έχουμε πάει εκεί για να καταστρέψουμε και να κάψουμε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας. Βρισκόμαστε εκεί για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον για τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που μένουν μαζί μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα τρία και πλέον εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα τους.

Ανοιχτή γραμμή Πούτιν-Ερντογάν; 

Στο μεταξύ υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως επιτεύχθηκε συμφωνία προκειμένου να εισέλθει ο συριακός στρατός στο Αφρίν και να πολεμήσει εναντίον των Τούρκων. Χθες το πρωί συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές θα εισέλθουν στο Αφρίν «εντός ωρών» - αν και κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

«Η (συριακή ανάπτυξη) σταμάτησε χθες... Σταμάτησε», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους έπειτα από μια ομιλία στο κοινοβούλιο.

Στην ερώτηση αν η ανάπτυξη συριακών δυνάμεων σταμάτησε έπειτα από συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε: «Ναι, σταμάτησε έπειτα από εκείνες τις συνομιλίες».

Την Δευτέρα ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί για τη Συρία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών τους στη Μόσχα στις 14 Μαρτίου.