«Ο Ερντογάν μας πέταξε στα σκυλιά»: Τι λένε οι πρόσφυγες από την άλλη πλευρά των συνόρων

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters από την Αδριανούπολη.
Murad Sezer / Reuters

Όταν η Σάουσαν αλ- Μουσάβα άκουσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα της χώρας για να περάσουν οι μετανάστες στην Ευρώπη, η Σύρια μητέρα τεσσάρων παιδιών εγκατέλειψε το στρατόπεδο προσφύγων στην ανατολική Τουρκία που διέμεινε και κατευθύνθηκαν όλοι μαζί προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Έξι μέρες αργότερα, η Μουσάουα και τα παιδιά της, συμπεριλαμβανομένων δύο γιων με εγκεφαλική παράλυση, παραμένουν στην Αδριανούπολη, κουρασμένοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι καθώς το όνειρό τους για μια νέα ζωή στην Ευρώπη αργοσβήνει.

Murad Sezer / Reuters
Costas Baltas / Reuters

«Γιατί ο Ερντογάν μάς έκανε τέτοιο πράγμα, ενώ ήξερε ότι δεν θα μας επιτραπεί η είσοδος;» ήταν η απορία που εξέφρασε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Χιλιάδες μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και την Αφρική έχουν μοιραστεί στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ο ένας απέναντι στον άλλον. Κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν ξέρει τι να κάνει.

Κάποιοι, όπως η Μουσάουα, δήλωσαν ότι έχουν ξοδέψει όλες τους τις οικονομίες για να φτάσουν μέχρι εκεί και πλέον βρίσκονται σε απόγνωση.

Άλλοι άρχισαν να επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν (από τουρκικές πόλεις) , όπου είχαν «χτίσει» μια προσωρινή ζωή, δουλεύοντας για το μεροκάματο.

Marko Djurica / Reuters

Κάποιοι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικόπαιδων, εξακολουθούν να ελπίζουν. Κάθονται στις όχθες του ποταμού Έβρου, τρώγοντας μπισκότα, πατατάκια και αναψυκτικά περιμένοντας να σταλεί βοήθεια από κάπου.

Η κρίση άρχισε την περασμένη εβδομάδα, αφού η Τουρκία, που φιλοξενεί 3.6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, δήλωσε ότι δεν θα συμμορφώνεται πλέον με τη συμφωνία του 2016 που είχε στόχο την διακοπή των μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντάλλαγμα δισεκατομμύρια ευρώ.

Marko Djurica / Reuters

«Ο Ερντογάν μας χρησιμοποιεί για να πιέσουμε την ΕΕ για χρήματα», δήλωσε ο Ταμάμ Σρμίνι, ένας 21χρονος από το Χαλέπι. «Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να περάσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν έχουμε μέλλον στην Τουρκία».

Αυτός και άλλοι έξι Σύριοι πεζοπορούσαν μέσα από χωράφια, με τη βοήθεια χαρτών που είχαν στα κινητά τους, ελπίζοντας να βρουν ένα σημείο που υ θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Ένας από το Σουδάν, έκανε λόγο και για λαθρεμπόρους, που εκμεταλλεύονται την απελπισία των μεταναστών και ζητούν 50 λίρες το κεφάλι για να τους οδηγήσουν στις περιοχές όπου θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα.

Murad Sezer / Reuters

Η Τουρκία, πάντως, συνεχίζει να αναφέρει ότι δεν ζήτησε από τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία να εγκαταλείχουν την χώρα.

Marko Djurica / Reuters

«Μας έχουν πετάξει στα σκυλιά», ήταν η τελευταία κουβέντα της Μουσάουα που θεωρεί πια ανέφικτο να ονειρευτεί μξια διαφορετική ζωή.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή