Ο Ερντογάν θα ζητήσει από την ΕΕ τα «υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ» της βοήθειας για τους πρόσφυγες

Ο Ερντογάν θα ζητήσει από την ΕΕ τα «υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ» της βοήθειας για τους πρόσφυγες
Bloomberg via Getty Images

Η Τουρκία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το υπόλοιπο ποσό από τα 3 δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες για τους Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει δεχτεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και η ΕΕ ήδη χορηγεί 3 δισ. ευρώ για να τους στηρίξει, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Ωστόσο ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

«Οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρήθηκαν. Είπαν ότι θα έδιναν 3 δισ. ευρώ και άλλα 3 δισ. ευρώ για στήριξη, αλλά μέχρι τώρα έχουν μπει στα ταμεία μας 850 εκατομμύρια. Αν σκοπεύετε να δώσετε αυτά τα χρήματα, δώστε τα. Αυτό το έθνος έχει υπερηφάνεια και δεν μπορείτε να παίζετε με την υπερηφάνεια μας», είπε ο Ερντογάν.

Οι σχέσεις του Ερντογάν με την Ευρώπη είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια. Στις 26 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στη Βουλγαρία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, για να συζητήσει διμερή και διεθνή θέματα με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί η δεύτερη δόση των 3 δισ. ευρώ για έργα από τα οποία θα ωφεληθούν οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία. ”Τώρα συζητάνε τα δεύτερα 3 δισ. ευρώ αλλά δεν έχουμε ακόμη λάβει την πρώτη δόση” είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους στη σύνοδο της Βάρνας.

Βερολίνο: Κοινή επιτυχία Ευρώπης και Τουρκίας η συμφωνία για το προσφυγικό

Από την πλευρά του, το Βερολίνο θεωρεί κοινή επιτυχία Ευρώπης και Τουρκίας τη συμφωνία για το προσφυγικό. Ειδικότερα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επεσήμανε ότι επετεύχθη αφενός μείωση του αριθμού των θυμάτων στο Αιγαίο και αφετέρου βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία.

«Η πολιτική αποτίμηση της συμφωνίας έχει για μας ως εξής: για τη γερμανική κυβέρνηση αποτελεί ξεκάθαρα μια κοινή επιτυχία για την Ευρώπη και για την Τουρκία. Μέσω αυτής της συμφωνίας επετεύχθη η αποτελεσματική αντιμετώπιση της θανάσιμης επιχείρησης των διακινητών στο Αιγαίο και αυτό σημαίνει ιδιαίτερα από την ώρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία πνίγηκαν κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα πολύ λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι πριν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η ζωή των άνω των δύο εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, κυρίως Σύρων, «έχει - μέσω της οικονομικής βοήθειας που διέθεσε η Ε.Ε. στην Τουρκία για διάφορα προγράμματα και θα συνεχίσει να διαθέτει - βελτιωθεί αισθητά».

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ τόνισε επίσης ότι η συμφωνία αποτελεί «μεγάλη επιτυχία, σημαντικό κομμάτι στην πολιτική επεξεργασία του μεταναστευτικού προβλήματος και σημαντικό βήμα που συνέβαλε στην μείωση των μεταναστών στην Γερμανία, άρα στον περιορισμό και στον έλεγχο της μετανάστευσης». Κληθείς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποτελέσματα της συμφωνίας, ο κ. Ντίμροτ, αφού διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που διαθέτει προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι στα ελληνικά νησιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 13.000 άνθρωποι, ενώ ο μέσος όρος των αφίξεων από όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ήταν 84 ημερησίως και κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-15 Μαρτίου 2018 ήταν 44. Στο ίδιο πλαίσιο, από την αρχή της εφαρμογής της συμφωνίας έχουν πραγματοποιηθεί 1558 επαναπροωθήσεις από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 40.000 αιτήσεις ασύλου και πάνω από 12.000 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί (resettlement) από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν τα ελληνικά νησιά να δέχονται υπερβολική επιβάρυνση, ο κ. Ντίμροτ δήλωσε ότι «έτσι είναι», αλλά κι αυτό αποτελεί ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, όπως είπε, η Επιτροπή «βρίσκεται σε θεσμική ανταλλαγή με τις ελληνικές αρχές και ενδεχομένως γίνεται παραλήπτης πιθανών αναγκών, προκειμένου να τις μεταφέρει μετά στα κράτη-μέλη».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή