Ο Ερντογάν τον χαβά του, λέει ότι θα συνεχίσει να στέλνει μετανάστες στα ελληνικά σύνορα

Και ζητάει ξανά από την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της.
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα σταματήσει τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, παρά τις πιέσεις της ΕΕ για το αντίθετο, ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη με τους ευρωπαίους ηγέτες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κρίση.

Ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του πίσω στην Τουρκία μετά τη συζήτηση που είχε επί του ζητήματος τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, επανέλαβε την έκκλησή του προς την Ελλάδα να αλλάξει προσέγγιση.

«Δεν σκέφτομαι να κλείσουμε αυτές τις πύλες. Η πρότασή μας στην Ελλάδα είναι να ανοίξει τις πύλες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μείνουν στην Ελλάδα. Αφήστε τους να περάσουν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε, ζητώντας μια «δίκαιη, ανθρώπινη κατανομή» του φορτίου.

Τα σχόλιά του αυτά αναζωπυρώνουν τις αναμνήσεις της μεταναστευτικής κρίσης του 2015-16, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, έφτασαν στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, ενισχύοντας την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων.

Τα ελληνικά στρατιωτικά οχήματα και πεζοπόρα στρατιωτικά τμήματα συνέχισαν την Τρίτη να περιπολούν κατά μήκος του φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που χωρίζει τις Καστανιές του Εβρου από τον συνοριακό σταθμό του Παζάρκουλε στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους 52 μετανάστες συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο στα σύνορα, μεταξύ των οποίων Σύριοι, Αφγανοί και Ιρανοί.

Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι η στάση της Ελλάδας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. Επίσης, λέει ότι οι ελληνικές δυνάμεις δήθεν έχουν σκοτώσει τέσσερις μετανάστες στα σύνορα, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η Αθήνα.

Σύνοδος Κορυφής

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου θα έχει συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν – πιθανόν και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον – με κύριο θέμα το μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλυψε ότι η Τουρκία ξεκίνησε μια ευρύτερη διπλωματική διαδικασία με την ΕΕ, που περιλαμβάνει τις εξελίξεις στο Ιντλιμπ, το προσφυγικό, την αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας Τουρκίας-ΕΕ με άνοιγμα νέων κεφαλαίων, την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας-ΕΕ, την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τουρκους πολίτες στη ζώνη του Σέγκεν και την εκταμίευση των 6 δισεκ. ευρω σε ένα συστημα 3+3 δισεκ. ευρώ για το μεταναστευτικό.

«Η εφαρμογή της εκεχειρίας στο Ιντλίμπ και η εξεύρευση μιας μόνιμης λύσης στο προσφυγικό είναι προς όφελος όλων. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή με την ΕΕ. Στην περίπτωση που η ΕΕ δείξει αυτή την αποφασιστικότητα και το πολιτικό όραμα, είναι δυνατόν να διανυθεί απόσταση», ανέφερε.

«Η προεδρία της ΕΕ διαθέτει τη βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα υποστηρίξουν επίσης αυτή τη διαδικασία. Η Ευρώπη πρέπει να δει τη μεγάλη εικόνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

(με πληροφορίες από Reuters)

Popular in the Community