«Ο φόνος του ψυγείου»: Τον κατηγορούν ότι σκότωσε και τεμάχισε τη σύντροφό του

Μυστηριώδης υπόθεση δολοφονίας συνταράσσει την Ινδία.
Hindustan Times via Getty Images

Τις τελευταίες ημέρες, η Ινδία βρίσκεται σε σοκ από το πιο «το πιο ειδεχθές έγκλημα» των τελευταίων ετών.

Η αστυνομία στο Δελχί, συνέλαβε έναν νεαρό άνδρα - τον Αφτάρ Ποναγουάλα - με την κατηγορία ότι δολοφόνησε τη σύντροφό του που ζούσε μαζί του επί τρία χρόνια.

Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ο Ποναγουάλα δολοφόνησε την 27χρονη Σχαντρα Γουόλκερ, 27 ετων, τον Μάιο. Στη συνέχεια τεμάχισε το σώμα της σε δεκάδες κομμάτια, τα αποθήκευσε στο ψυγείο του σπιτιού του και, τους τελευταίους μήνες, περιφερόταν και τα ξεφορτωνόταν -ένα κομμάτι κάθε φορά- σε διάφορα μέρη της πόλης.

Τώρα ο Ποναγουάλα τελεί υπό κράτηση και δεν έχει ακόμη προβεί σε καμία δημόσια δήλωση, αλλά την Τρίτη (22/11) δήλωσε σε δικαστήριο ότι «οι πληροφορίες που διαδίδονται εναντίον μου δεν είναι σωστές» και ότι «συνεργάζεται πλήρως με την αστυνομική έρευνα». Ο θάνατος ήρθε στο φως μόλις την περασμένη εβδομάδα, αφού ο πατέρας της Γουόλκερ δήλωσε την εξαφάνισή της.

Από εκείνη τη στιγμή και μετα ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την φερόμενη δολοφονία έχουν γίνει καθημερινά πρωτοσέλιδα στην Ινδία.

Το έγκλημα ονομάστηκε «ο φόνος του ψυγείου» και το τεράστιο ενδιαφέρον για την υπόθεση οδήγησε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες να λειτουργούν ζωντανές σελίδες για την έρευνα που ενημερώνονται κάθε λίγα λεπτά.

Διαδηλωτές έκαψαν τα ομοιώματα του Ποναγουάλα απαιτώντας την αυστηρή τιμωρία του.

Hindustan Times via Getty Images

Δικηγόροι, ακτιβιστές και πρώην αστυνομικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την έντονη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Ο Βίκραμ Σίνγκ, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε ως γενικός διευθυντής της αστυνομίας στην πολιτεία Ούταρ Πραντές, τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνη».

Η σχέση

Αν και η Γουόλκερκαι ο Ποναγουάλα ζούσαν στην ίδια περιοχή στην πόλη της Βομβάης, η αστυνομία λέει ότι γνωρίστηκαν στο Bumble, μια εφαρμογή γνωριμιών. Αλλά στην καταγγελία εξαφάνισης στην αστυνομία της Βομβάης στις αρχές Οκτωβρίου, ο πατέρας της λέει ότι συναντήθηκαν το 2018 σε ένα τηλεφωνικό κέντρο όπου εργάζονταν και οι δύο.

Οι σχέσεις της Γουόλκερ με την οικογένειά της ήταν τεταμένες, καθώς δεν ενέκριναν τη σχέση της με τον Ποναγουάλα.

Στην καταγγελία του στην αστυνομία, ο πατέρας της δήλωσε ότι είχε προσπαθήσει να την αποτρέψει από το να συγκατοικήσει με τον κ. Ποναγουάλα, καθώς «είμαστε Ινδουιστές και ο Αφτάρ είναι μουσουλμάνος και δεν παντρευόμαστε εκτός της κάστας ή της θρησκείας μας».

Όμως το ζευγάρι άρχισε να ζει μαζί το 2019 και μετακόμισε στο Δελχί νωρίτερα φέτος και νοίκιασε ένα διαμέρισμα στην περιοχή Σαρταπούρ Παχάντι. Οι φίλοι του ζευγαριού και η αστυνομία λένε ότι οι δυο τους καυγάδιζαν συχνά και κατηγορούν τον Ποναγουάλα ότι την κακοποιούσε.

Hindustan Times via Getty Images

Ο αστυνομικός Ανκίτ Σουχάν δήλωσε στο ANI ότι η νεαρή άρχισε να πιέζει τον Ποναγουάλα να την παντρευτεί και ότι «στις 18 Μαΐου έχασε την ψυχραιμία του και τη στραγγάλισε».

Ο πατέρας της Γουόλκερ απευθύνθηκε στην αστυνομία της Βομβάης αφού ειδοποιήθηκε από τους φίλους της ότι είχαν να ακούσουν νέα της εδώ και μερικούς μήνες και ότι το τηλέφωνό της ήταν απενεργοποιημένο.

Την Τετάρτη (23/11) ήρθε στην επιφάνεια ένα χειρόγραφο σημείωμα που σύμφωνα με την αστυνομία του Δελχί είχε γράψει η Γουόλκερ το 2020, στο οποίο είχε καταγγείλει στην αστυνομία της Βομβάης ότι την είχε ξυλοκοπήσει και «απειλούσε να τη σκοτώσει και να την κόψει σε κομμάτια» - αυτό ακριβώς που η αστυνομία ισχυρίζεται ότι συνέβη δύο χρόνια αργότερα.

Μετά από επικρίσεις, η αστυνομία της Βομβάης απάντησε ότι η υπόθεση είχε διερευνηθεί, αλλά «έκλεισε αφού έδωσε γραπτή δήλωση ότι είχε επιλυθεί και δεν υπήρχε καμία διαφωνία».

Hindustan Times via Getty Images

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής;

Την Τρίτη, όταν ο Ποναγουάλα ρωτήθηκε από δικαστήριο αν γνώριζε τι είχε κάνει, απάντησε ότι «ό,τι συνέβη έλαβε χώρα εν θερμώ και δεν ήταν σκόπιμο». Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως ομολογία, αλλά ο δικηγόρος του Αμπινάς Κουμάρ απέρριψε ότι ο Ποναγουάλα ομολόγησε τη δολοφονία και δήλωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα».

Αμέσως μετά τη σύλληψή του, η αστυνομία είχε δηλώσει ότι ο Ποναγουάλα είχε ομολογήσει το έγκλημά του και τους είχε δώσει κάποια στοιχεία για να βρουν αποδείξεις. Στη συνέχεια, ερεύνησαν το διαμέρισμά του και τον οδήγησαν σε ένα κοντινό δάσος όπου - όπως είπαν - «είχε πετάξει μέλη του σώματος».

Hindustan Times via Getty Images

Η αστυνομία λέει ότι έχουν ανακτήσει κάποια οστά και μέρη του σώματος, τα οποία έχουν σταλεί για ιατροδικαστική ανάλυση και θα συγκριθούν με τα δείγματα DNA του πατέρα της για να διαπιστωθεί αν όντως είναι της Γουόλκερ.
Οπλισμένη με ανιχνευτές μετάλλων, η αστυνομία χτενίζει επίσης θάμνους στο Γκουργκόν, ένα προάστιο του Δελχί, για μαχαίρια που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για να τεμαχίσουν το πτώμα και αφού δύτες συνέλλεξαν κάποια οστά από μια λίμνη στην περιοχή Μαιντάν Γκαρχι του Δελχί, αυτή άδειασε για να βρεθούν περισσότερα στοιχεία.

Την Πέμπτη, ο κατηγορούμενος υποβλήθηκε σε τεστ πολυγράφου και αργότερα αναμένεται να υποβληθεί σε τεστ νάρκο-ανάλυσης - κατά το οποίο ένα φάρμακο γνωστό ως «ορός αλήθειας» εγχέεται στο άτομο πριν του γίνουν ερωτήσεις, σύμφωνα με το BBC.

Παρόλο που δεν είναι παραδεκτά στο δικαστήριο, ένας δικαστής διέταξε τα τεστ αφού η αστυνομία δήλωσε ότι ο Ποναγουάλα τους παραπλανούσε δίνοντας αντιφατικές καταθέσεις.

Hindustan Times via Getty Images

Κενά

Την Τρίτη, η αστυνομία δήλωσε στο δικαστήριο ότι το 80% της έρευνάς της έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι εξακολουθούν να αναζητούν κρίσιμα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να χτίσουν μια αδιάσειστη υπόθεση.
Από το διαμέρισμα όπου ζούσε το ζευγάρι δεν έχουν βρεθεί αντικείμενα της Γουόλκερ και ορισμένα από τα στοιχεία μπορεί να έχουν διακυβευτεί, καθώς έχουν περάσει μήνες από την υποτιθέμενη δολοφονία.

Η αστυνομία λέει ότι πιστεύει ότι ένα «βαρύ, αιχμηρό όπλο», όπως ένα πριόνι ή ένα μαχαίρι χασάπη, χρησιμοποιήθηκε για τον διαμελισμό του πτώματος, αλλά δεν το έχει ακόμη ανακτήσει. Επίσης, δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί αν τα οστά που έχουν ανακτήσει είναι πραγματικά του θύματος και ορισμένες αναφορές λένε ότι η ποιότητά τους μπορεί να είναι υποβαθμισμένη, καθώς τα οστά βρέθηκαν μήνες μετά την υποτιθέμενη δολοφονία.

Η αστυνομία του Δελχί έχει επικριθεί ότι διαθέτει ελάχιστα συγκεκριμένα στοιχεία και ότι η υπόθεσή της βασίζεται εξ ολοκλήρου σε έμμεσες αποδείξεις που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τον έλεγχο στο δικαστήριο.

Το BBC επικοινώνησε με την αστυνομία του Δελχί, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν «απασχολημένοι με την έρευνα». Ωστόσο, ο συνταξιούχος αστυνομικός Βικράμ Σίνγκ λέει ότι υπάρχουν «άφθονα στοιχεία και ένας επιδέξιος ερευνητής θα μπορέσει να επιτύχει καταδίκη».

Hindustan Times via Getty Images

«Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο έγκλημα, αλλά αν έχεις μια σταγόνα αίματος ή σάλιο ή ένα κομμάτι σάρκας, μπορείς να χτίσεις μια αδιάσειστη υπόθεση».

Εξάλλου, λέει, υπάρχουν «αρκετά έμμεσα στοιχεία» εναντίον του Ποναγουάλα - «ζούσαν μαζί, υπάρχουν μαρτυρίες γειτόνων και υλικό από κάμερες ασφαλείας που τον δείχνει να μπαίνει και να βγαίνει τακτικά από το σπίτι, οπότε έχει λίγες διαθέσιμες οδούς διαφυγής».

Μιλώντας σε εφημερίδα των Χίντι, ο Κουμάρ, δικηγόρος του Ποναγουάλα, δήλωσε ότι κατανοεί ότι πρόκειται για μια «δύσκολη» υπόθεση. «Αλλά αν δεν γνωρίζω το σύνολο των κατηγοριών εναντίον του, δεν είμαι σε θέση να πω πόσο εύκολο ή δύσκολο θα ήταν να τον υπερασπιστώ», πρόσθεσε.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα