Ο Καζαντζάκης και ο Παπανικολάου της Πάρου

«Δεν έχει η Κύμη κεφάλαιο μεγαλύτερο από τον Παπανικολάου». Τι κάνουν γι' αυτό οι τοπικοί άρχοντες;
George N. Papanikolaou, anatomy lesson
George N. Papanikolaou, anatomy lesson
Commons wikimedia

Πριν από χρόνια είχα επισκεφθεί ένα μεσημέρι στο σπίτι του στη Γούβα, με τα πόδια ένα τέταρτο από τα γραφεία της Ελευθεροτυπίας στη Μίνωος, τον κυρ Γιώργη τον Βαρλάμο. Ο μεγάλος χαράκτης μας ετοίμαζε μια μεταξοτυπία του Γεωργίου Παπανικολάου και για μια ειδική έκδοση.

«Δεν έχει η Κύμη κεφάλαιο μεγαλύτερο από τον Παπανικολάου». Σοφά μιλώντας ο σπουδαίος μας ζωγράφος, στήριζε την υστεροφημία του οικουμενικού Κυμαίου γιατρού που έσωσε και σώζει εκατομμύρια γυναίκες με το περιώνυμο test - pap, προσφέροντας αφειδώλευτα πορτρέτα έργα του.

Χθες σε μια σεμνή τελετή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων παρουσιάσαμε το νεόκοπο βιβλίο του Δρος Αριστείδη Διαμαντή, με τίτλο: «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου. Το επιστημονικό του έργο μέσα από τα μάτια ενός σύγχρονου Κυτταρολόγου». Το βιβλίο αυτό έρχεται να συμπληρώσει και να συστηματοποιήσει την ήδη υπάρχουσα ελληνική και ξένη βιβλιογραφία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ερευνητή γιατρού, εστιάζοντας κυρίως στο πρωτοπόρο και ρηξικέλευθο επιστημονικό του έργο με το οποίο θεμελιώθηκε ένας νέος κλάδος της Ιατρικής, η Αποφολιδωτική Κυτταρολογία, και δημιουργήθηκε μια νέα ιατρική ειδικότητα, αυτή της Κλινικής Κυτταρολογίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Σύμπασα η πανεπιστημιακή κοινότητα εκεί, εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, κυτταρολόγοι, Παθολογοανατόμοι, κλινικοί γιατροί, Γυναικολόγοι, φιλίστορες, θα βρουν ιδαίτερα ενδιαφέρον το συγκεκριμένο βιβλίο. Για όλους όσοι ενδιαφέρονται για περαιτέρω μελέτη, οι διακριτοί όροι-κλειδιά επιτρέπουν την προσφυγή σε άλλα συγγράμματα και άρθρα για επιπλέον πληροφορίες και το πόνημα του πλοίαρχου ιατρού, διευθυντή του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου και του Εργαστηριακού Τομέα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών οδηγηθεί αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι το επιστημονικό έργο του Παπανικολάου παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο.

Έλαμψε δια της απουσίας της η δημοτική αρχή Κύμης Αλιβερίου, οι τοπικοί μας άρχοντες Μπουραντάς και Θεοδώρου. Βεβαίως παρέστη ο ευγενής ιατρός, πρώην Δήμαρχος Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης αρμόδιος σε θέματα του Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης Πληροφόρησης & Έρευνας του Καρκίνου Γ.Ν. Παπανικολάου. Ένθερμος ο χαιρετισμός του ξεχωριστή η παρουσία του.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογείται η απουσία των αιρετών μας αρχόντων. Αν ήταν καμιά κοπή πίτας, για κανένα πανηγυράκι, τίποτε ράλι αυτοκινήτων, κανένας αγώνας μπάσκετ, καμιά κομματική μάζωξη, δεν θα απουσίαζαν.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου περιλαμβάνεται στα ψιλά γράμματα των προτεραιοτήτων για τους κομματάρχες που ηγούνται του δήμου μας. Το φοβερότερο -ακόμα και του ότι δεν τίμησαν έναν ιστορικό της Ιατρικής που χρόνια τώρα αγωνίζεται να διεθνοποιήσει το πρωτοποριακό έργο του Γεωργίου Παπανικολάου στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου, ότι καλύτερο στη μνήμη του- είναι πως πέρυσι το καλοκαίρι αγνόησαν το αίτημα του Νικόλαου Μαργέτη, γαστρεντερολόγου από τις Κονίστρες που ζητούσε από τον κ. Μπουραντά να στηρίξει το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο που θα γινόταν τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Κύμη.

Απηυδισμένος ο κ. Μαργέτης από την αδιαφορία του δημάρχου συμφώνησε να πραγματοποιεί αυτό στην Παροικιά της Πάρου. Τι ντροπή!
Σκεφθείτε να ζητούσαν από τον Δήμο Σκιάθου βοήθεια για τον Παπαδιαμάντη και να την αρνιόταν, από τον Δήμο Χαλκιδέων για τον Σκαλκώτα και να έλεγε «όχι»! Αιδώς!

Ερώτημα: Υπήρχε ωραιότερη προεκλογική εξαγγελία για τον συνδυασμό του κ. Μπουραντά από την ανακοίνωση πως θα είχαμε το 2020 επιστημονικό συνέδριο για τον Γεώργιο Παπανικολάου στην Κύμη; Απλώς για την ιστορία - ευελπιστώντας πως ο εντεταλμένος επί των Πολιτιστικών στον Δήμο, Κώστας Καρτελιάς με τον οποίο βρεθήκαμε στα εγκαίνια του Μουσείου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Κρήτης, προσκεκλημένοι του αγαπημένου μας Γιώργου Γραμματικάκη, θα τους ενημερώσει τι θα πει Ίδρυμα Πολιτισμού που σέβεται τον οικουμενικό τιμώμενο- θλίβομαι που οι κομματάρχες αφεντάδες μας με τις κοντόθωρες στρατηγικές τους πέραν των πολιτικών τους ανησυχιών, ουδόλως ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.

Υ.Σ Λυπάμαι που νεοδιόριστα μέλη στο ΔΣ του Ινστιτούτου Παπανικολάου που έλαβαν εγκαίρως το βιβλίο του Αριστείδη Διαμαντή με εγκάρδια αφιέρωση, δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να ευχαριστήσουν και να παραστούν στην εκδήλωση τουλάχιστον ως ένδειξη νέου πολιτικού ήθους που επιθυμούν να καλλιεργήσουν.

Η παρουσία της κουμιώτικης συντροφιάς, της Σταυρούλας, της Αλεξάνδρας, του Μάριου, της Κατερίνας, της Χαρούλας, της Αρετής και του Παναγιώτη, ελπιδοφόρα. Επόμενος στόχος η υλοποίηση της πρόσκλησης ο αγαπητός φίλος Αριστείδης Διαμαντής να παρουσιάσει τον Παπανικολάου του στην γενέτειρά του την Κύμη μας.

Δημοφιλή