Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Πώς θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και η κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε άλλα σημεία της χώρας.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

H κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι ο βασικός στόχος για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Όπως είχε επισημάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών και με την συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, που είναι εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, θα επιτευχθεί (α) με την ταχεία εξέταση του ασύλου, (β) τη μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο και (γ) την επιστροφή στις χώρες προέλευσης και στη χώρα διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Αυτό που τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι ότι θα υπάρχει διαρκή παρακολούθηση των διαδικασιών ώστε να εξασφαλίζεται η αποφυγή καθυστερήσεων. Και με την λειτουργία κλειστών κέντρων για να είναι εφικτή η σωστή διαχείριση των διαδικασιών. Αυτό που επίσης επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τα κλειστά κέντρα θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά υπεράριθμα κέντρα, ενώ θα είναι αυτόνομα (υγεία, παιδεία, υποδομές). Όσο για τις ανοικτές δομές, αυτές κλείνουν οριστικά εντός ενός μήνα από τη λειτουργία κάθε κλειστού κέντρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας θα κατανέμονται ισοβαρώς σε όλη τη χώρα, με στόχο το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού ανά Περιφέρεια και διευκρινίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστούν μοντέλα μικρών δομών ώστε να μην δημιουργείται συσσώρευση πληθυσμών.

Παράλληλα τονίζουν τη βούληση να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά όποιες δυσλειτουργίες των ΜΚΟ, όπου υπάρχουν.

Ειλημμένη είναι και η απόφαση για στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ανταποδοτικά μέτρα. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, σε λύσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ σε περιπτώσεις ζημιών από υφιστάμενα ανοικτά κέντρα διευκρινίζεται ότι πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους.

Μάλιστα επισημαίνουν από την κυβέρνηση ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο του σχεδίου που έχει εκπονηθεί. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει και η εκτίμηση ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας και που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε σε έντονες καταστάσεις.

Όσο για την επιλογή του Νότη Μηταράκη ως Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ως βουλευτής που εκλέγεται στην ακριτική Χίο, συνομιλεί με κατοίκους και φορείς, γνωρίζει όλες τις πτυχές του προβλήματος και τι πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Για τον Γιώργο Κουμουτσάκο τονίζεται ότι ως Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του ζητήματος και την προώθηση των θέσεων της χώρας και ότι από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα εργαστεί πάνω στο ίδιο αντικείμενο και ειδικότερα για όλες τις πτυχές της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Τέλος, ο Αλκιβιάδης Στεφανής διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Δημοφιλή