ΔΙΕΘΝΕΣ
04/02/2020 11:11 EET | Updated 04/02/2020 11:13 EET

O Κινέζος γιατρός που προσπάθησε να ειδοποιήσει για τον κορονοϊό έχει προσβληθεί από αυτόν

Ανέβασε την ιστορία του online από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

Weibo

Στις αρχές του Ιανουαρίου οι αρχές της κινεζικής πόλης Γουχάν προσπαθούσαν να ελέγξουν τη ροή της πληροφορίας σχετικά με τον νέο κορονοϊό- και όταν ένας γιατρός προσπάθησε να προειδοποιήσει συναδέλφους του για το ξέσπασμα, η αστυνομία του είπε να σταματήσει. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, έναν μήνα αργότερα θεωρείται ήρωας, αφού ανέβασε την ιστορία του online από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, έχοντας προσβληθεί από τον ιό.

«Γεια σε όλους, εδώ Λι Γουενλιάνγκ, ένας οφθαλμολόγος του Κεντρικού Νοσοκομείου της Γουχάν» αρχίζει η σχετική ανάρτηση, που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική ως προς την προβληματική αντίδραση των τοπικών αρχών της Γουχάν τις πρώτες εβδομάδες του ξεσπάσματος του ιού.

Ο Λι εργαζόταν στο επίκεντρο του ξεσπάσματος τον Δεκέμβριο, όταν αντιλήφθηκε επτά κρούσματα ενός ιού που έμοιαζε με SARS. Τα κρούσματα αυτά θεωρήθηκε πως είχαν προέλθει από την αγορά θαλασσινών Χουανάν, και οι ασθενείς τέθηκαν σε καραντίνα.

Στις 30 Δεκεμβρίου έστειλε μήνυμα σε συναδέλφους γιατρούς σε ένα γκρουπάκι chat όπου τους προειδοποιούσε για το ξέσπασμα του ιού και σύστηνε να φορούν προστατευτικά ρούχα για να αποφύγουν τη μόλυνση. Ωστόσο, ούτε ο ίδιος ήξερε πως η ασθένεια που είχε ανακαλυφθεί ήταν ένας εντελώς νέος κορονοϊός. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το CNN,ο 34χρονος σύστησε στους φίλους του να ενημερώσουν διακριτικά τους δικούς τους- ωστόσο μέσα σε μερικές ώρες τα μηνύματά του είχαν «γίνει viral» στο Ίντερνετ, χωρίς το όνομά του να είναι θολωμένο. «Ήθελα μόνο να υπενθυμίσω στους συμφοιτητές μου να είναι προσεκτικοί...Όταν τα είδα να κυκλοφορούν online, συνειδητοποίησαν πως ήταν εκτός του ελέγχου μου και ότι πιθανότατα θα με τιμωρούσαν» είπε.

 

 

Τέσσερις ημέρες αργότερα είχε συνάντηση με αξιωματούχους του Γραφείου Δημόσιας Ασφαλείας που του είπαν να υπογράψει ένα γράμμα, όπου τον κατηγορούσαν για ψευδείς ισχυρισμούς και σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης. «Σε προειδοποιούμε σοβαρά: Αν παραμείνεις επίμονος, με τόση αυθάδεια, και συνεχίσεις αυτή την παράνομη δραστηριότητα, θα παραπεμφθείς στη δικαιοσύνη. Είναι κατανοητό αυτό;» - κάτω από αυτό, γραμμένο χειρόγραφα από τον Λι, είναι «Ναι, το κατανοώ».

Ο ίδιος ήταν ένας από οκτώ άτομα για τα οποία η αστυνομία είπε πως διερευνώνταν για «εξάπλωση φημών».

Στο τέλος του Ιανουαρίου ο Λι δημοσιοποίησε αντίγραφο του γράμματος αυτού στο Weibo (το «κινεζικό Twitter») και εξήγησε τι είχε συμβεί. Στο μεταξύ οι τοπικές αρχές του ζήτησαν συγγνώμη, αλλά αυτό έγινε αργά.

Τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου οι αρχές της πόλης επέμεναν ότι μόνο αυτοί που έρχονταν σε επαφή με μολυσμένα ζώα μολύνονταν με τον ιό- οπότε δεν υπήρχε προστασία για τους γιατρούς. Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη που δέχτηκε από την αστυνομία, ο Λι εξέτασε μια γυναίκα με γλαύκωμα, για την οποία δεν γνώριζε πως είχε μολυνθεί με τον κορονοϊό.

 

 

Στην ανάρτησή του στο Weibo περιγράφει πώς άρχισε να βήχει στις 10 Ιανουαρίου, την επόμενη ημέρα είχε πυρετό και δύο ημέρες μετά ήταν στο νοσοκομείο. Οι γονείς του αρρώστησαν και αυτοί. Δέκα ημέρες μετά, στις 20 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το ξέσπασμα.

Ο Λι είπε πως έκανε πολλές φορές εξετάσεις για τον κορονοϊό, και ήταν όλες αρνητικές. Στα τέλη του Ιανουαρίου/ αρχές Φεβρουαρίου, βρέθηκε θετικός στον ιό.

Το post του έλαβε χιλιάδες σχόλια υποστήριξης, και δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον χαρακτήρισαν ήρωα. «Ένα ασφαλέστερο περιβάλλον δημόσιας υγείας...χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια Λι Γουενλιάνγκ» έγραψε ένας χρήστης.

Όπως αναφέρει το CNN, ο Λι Γουενλιάνγκ βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας